Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Welk geheugen in een Dell, HDD en DVD-RW?

Obi-wan-kenobi
10 antwoorden
 • Binnenkort moet ik de pc van een vriend wat 'updaten', DVD-brander, 2de HDD en een extra geheugenmodule. Nu gaat het om de Dell Dimension 4500 met een reepje van 256Mb. PC2100 DDR SDRAM 266kHz. Ik wilde er 512Mb. bijprikken, gewoon van Kingston of Dane-Elec (whatever) maar een andere vriend vertelde me weer dat Dell speciale modules gebruikt en dat hij vaak had meegemaakt dat 'zomaar' een module (wel het juiste type natuurlijk) niet werkte in zo'n Dell. Klopt dit nou of moet ik het met een korreltje zout nemen?

  Wat die 2de harde schijf betreft (80Gb, echt ruim voldoende in dit geval): zelf heb ik altijd Maxtor gebruikt, nooit iets van uitval gehad, dus ik wou maar weer een Maxtor nemen. Of zijn er echt feitelijk betere? En wat is een goeie en goedkope DVD-brander (het geld groeit niet op z'n rug….op die van mij ook niet trouwens, helaas :wink: ).
 • Dell geheugenkiezer…

  http://accessories.euro.dell.com/sna/memconfig.aspx?c=nl&cs=nldhs1&l=nl&s=dhs&stype=1&manufact=694


  Wat betreft harde schijven. Ik denk niet dat het ene merk beduidend beter van kwaliteit is dan het andere. Het is vaak zo dat als men een schijf van een bepaald merk gebruikt, dit blijft gebruiken zolang men tevreden is. Dat is mijn ervaring tenminste. Sommigen beweren dat Maxtor meer uitval heeft dan bijvoorbeeld Western Digital. Ervaringen met verschillende merken verschillen gewoon erg onderling. Neem gewoon een schijf met de beste prijs/prestatieverhouding.
 • Bedankt praatpaal. Voor dat geheugen kom ik dan uit op deze Kingston, maar de totale leveringskosten zijn daar € € 78,49 (en dan nog in de aanbieding) terwijl een vergelijkbaar Kingston-geheugen bij b.v. Salland Automatisering slechts € 59, 13 kost (daar gaat dan nog wat vanaf omdat ik waarschijnlijk voor meer dan € 43,- bestel. Zo op het oog kan ik geen verschillen ontdekken in de specs. Of zie ik iets over het hoofd?
 • [quote:c8983ac704="HankPiano"]een andere vriend vertelde me weer dat Dell speciale modules gebruikt en dat hij vaak had meegemaakt dat 'zomaar' een module (wel het juiste type natuurlijk) niet werkte in zo'n Dell. Klopt dit nou of moet ik het met een korreltje zout nemen?[/quote:c8983ac704]Vroegah hadden Dells idd. chipsets op de moederborden zitten die wat lastig deden bij geheugen dat niet aanbevolen was voor Dell. Voor een Dimension 4500 hoef je je daarover geen zorgen te maken: die heeft gewoon een normale chipset en geheugencontroller op het moederbord zitten die gewoon compatible is met standaard CL2.5 PC2100 geheugen.
  [quote:c8983ac704="HankPiano"]Wat die 2de harde schijf betreft (80Gb, echt ruim voldoende in dit geval): zelf heb ik altijd Maxtor gebruikt, nooit iets van uitval gehad, dus ik wou maar weer een Maxtor nemen. Of zijn er echt feitelijk betere?[/quote:c8983ac704]De Maxtor DiamondMax 9 kent een hoge uitval.
  [quote:c8983ac704="HankPiano"]En wat is een goeie en goedkope DVD-brander[/quote:c8983ac704]LiteOn, BenQ, NEC … allemaal wel voordelig en OK.

  Bij bijv. www.Cool-Prices.nl kun je wel een goedkope deal doen, daar verkopen ze trouwens ook refurbished 80GB WD schijven voor weinig.

  [img:c8983ac704]http://img166.imageshack.us/img166/7020/coolpricesnlpv4.jpg[/img:c8983ac704]
 • Ziet er goed uit, Obi-wan-kenobi, thanx.
  Nog een paar vraagjes: Je hebt het over uitval bij de Diamond Max 9. Geldt dat in het algemeen ook voor de Diamond Max 10 (ik vraag dat mede omdat mijn eigen ervaringen met Maxtor juist zo goed zijn). IDE is trouwens toch hetzelfde als PATA?
  Tot slot: Dell vermeldt bij het geheugen 'non-ECC'. Wat houdt dat in, moet ik daar nog op letten of zo?
 • [quote:ff30c32308="HankPiano"]Geldt dat in het algemeen ook voor de Diamond Max 10[/quote:ff30c32308]Zover ik weet niet.
  [quote:ff30c32308="HankPiano"]IDE is trouwens toch hetzelfde als PATA?[/quote:ff30c32308]Voor de interface van HDD's wel.
  [quote:ff30c32308="HankPiano"]Tot slot: Dell vermeldt bij het geheugen 'non-ECC'. Wat houdt dat in, moet ik daar nog op letten of zo?[/quote:ff30c32308]Zie wiki:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Error-correcting_code

  Je moet gewoon geheugen hebben zonder zo'n extra ECC chip, is nog goedkoper ook en volgens specs Dell.
 • Okay, duidelijk. Stel dat ie over een tijdje een nieuwe pc koopt en de 2de HDD, die hij nu hier inzet, dáár in wil plaatsen, is het met het oog daarop niet verstandiger een HDD met 8Mb. cache te kopen (i.p.v. 2 Mb.)?
 • Even ter afsluiting: het is een Kingston reepje geworden, die NEC brander leek me ook wel okay en van Western Digital heb ik toch maar een nieuwe HD en niet zo'n 'refurbished' besteld, je weet maar nooit en tenslotte is het niet voor mezelf.
  Nog bedankt voor de adviezen :) .
 • Ok graag t.z.t. even bevestigen of die Kingston module gewoon probleemloos werkt in de Dimension 4500, voor het "nageslacht". :wink:

  En een nieuwe HDD met 8MB cache is idd. niet veel duurder. :)
 • Vandaag de handel al binnen gekregen van Cool-Prices en vanavond geïnstalleerd. Het Kingston-geheugen werkt perfect, net zoals de NEC-brander, nieuwe HD werd ook direct herkend. Mooi gebouwd wel, die Dell bakkies (en altijd weer verrassend hoeveel sneller een pc werkt als het geheugen van 256 naar 768 Mb. gaat :) ).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.