Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

cdrom drive wordt niet herkend

Anoniem
wiebertje
11 antwoorden
 • L.S.
  Op een oude pc die ik heb gekregen is nergens de cdrom drive te vinden.
  Als ik er iets instop brandt het lampje wel maar in deze comp. is nergens iets te vinden. Hoe moet ik dit aanpakken?
  Bij voorbaat dank
  W.
 • Staat die wel bij apparaatbeheer?
  Start >> configuratiescherm >> systeembeheer >> computerbeheer >> apparaatbeheer
 • nee dus
 • IDE kabel wel goed aangesloten? Stekkers vast, master/slave goed ingesteld, herkend/ingesteld in bios, etc.
 • Oei!
  Waar zit de IDEkabel, zichtbare stekkers zitten vast, wat is de master en wat de slave, en hoe kom ik in de BIOS
  W.
 • IDE kabel is meestal een platte grijze kabel van een centimeter of vijf breed. Ene eind zit op moederbord, andere in de cdrom drive.

  Per kabel kun je twee apparaten aansluiten, een master en een slave. Instelling daarvan gaat met jumpers achterop de drives.

  In het bios kom je normaliter door tijdens het booten op de Del toets te drukken (soms F1, F2, F10, ctrl-alt-esc). Meestal zie je ook een schermpje voorbijkomen met daar in een lijstje van de aanwezige drives.
 • Als ik het goed heb loopt er een IDE kabel van de harde schijf naar de cdrom. Maar het lijkt wel of die beiden eindstations zijn. Er loopt nog een verfrommelde IDE kabel naar de floppydrive. En er zijn 2 aansluitingen ergens boven elkaar aan de zijkant. Verder wordt het cdrom station niet door de bios herkent.
  Zijn er nog mogenlijkheden voor een comp.alfabeet
  W.
 • De kabel die van de harde schijf loopt naar de cdrom drive heeft ongeveer in het midden tussen deze twee een soort van brede stekker hangen. dezelfde die ook in de harde schijf en in het cdrom station zit. Maar deze stekker zit nergens aan vast. Er is ooit een nieuwe harde schijf in gezet en misschien komt het hierdoor dat dat ding niets doet?
  In afwachting
  W
 • er zit dus één kabel aan de cd-rom drive en aan de harde schijf vast, en op diezelfde kabel bevindt zich ook nog een losse stekker? Dat zou betekenen dat de op die kabel aangesloten drives dus helemaal niet op het moederbord aangesloten zijn.

  Zitten er toevallig 2 harde schijven in de computer, waarschijnlijk wel, want anders zou je niet eens windows oid kunnen starten als die ene harde schijf niet vast zit.
 • Afgezien van alle andere hier opgesomde mogelijkheden, een IDE kabel kun je soms ook nog verkeerd om in z'n slots duwen. Dus kijk ook of aan beide zijden aansluiting 1 ook daadwerkelijk op pin 1 zit.

  Gr,
  Jim
 • Check ook ff de HD en cdromspeler goed gejumperd zijn.
  Voor meer info lees hier: http://www.pcguide.com/ref/hdd/if/ide/confJumpering-c.html

  Connector die helemaal op het einde van de kabel zit moet altijd op het moederbord. Middelste connector moet altijd op het slave-apparaat. De connector die aan het uiteinde zit, maar het dichtsbij de middelste zit op het master-apparaat. Dus soms wordt het vouwen met de flatkabel :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.