Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Oorzaak niet toegankelijke schijf

beursstarter
4 antwoorden
 • Ik heb een vraagje:

  Onlangs heb ik een tweede harde schijf geplaatst van 250 Gb. Mijn eerste schijf is een 20 Gb schijf. Nu heb ik enkele dagen geleden op de eerste schijf Windows opnieuw geinstalleerd en de schijf geformatteerd. (Was en bleef NTFS) Daarna was de tweede schijf ook gewoon te benaderen.

  Toen heb ik op de tweede schijf een game geinstalleerd. Van ongeveer 7 Gb, dus een grote. Ik had toen SP2 van Windows nog niet geinstalleerd.

  Nadat ik SP2 heb geinstalleerd bleek de schijf niet meer toegankelijk. Wel via systeemherstel maar niet in Windows. Heb wel 10 keer chkdsk op allerlei manieren gedraaid, zelfs fixmbr gedaan maar niets hielp. Uiteindelijk heb ik de schijf geformatteerd en ben ik dus alles kwijt wat er op stond.

  Anyway (daar leer je weer van) nu vraag ik me af of dit gekomen kan zijn doordat ik bestanden op die schijf kopieerde, installeerde voordat SP2 geinstalleerd is. Ik vermoed dat op dat moment de schijf herkend werd als een 137 Gb schijf en daarbij iets mis gegaan is.

  Kan dit kloppen en is mijn schijf OK of moet ik toch aan de schijf zelf gaan twijfelen?
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=138967
 • [quote:156cb12548="Passer"]http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=138967[/quote:156cb12548]

  Bedankt voor je reactie. Ik ken dit artikel maar heb het antwoord op mijn vraag hier niet uit kunnen halen.

  Nogmaals mijn vraag:

  Toen mijn 250 Gb schijf als 137 Gb schijf werd herkend heb ik een game geinstalleerd. Na de installatie van SP2 was de schijf niet meer benaderbaar. Komt dit hierdoor of is dit onwaarschijnlijk en is de schijf zelf niet in orde?

  Het probleem zelf is dus reeds opgelost maar ik wil graag weten wat de oorzaak is om deze fout in de toekomst te kunnen voorkomen!
 • De oorzaak lijkt me inderdaad te liggen in het feit dat je eerst data op de schijf hebt gezet en pas daarna SP2 hebt geïnstalleerd. Met SP2 gebruikt XP 48 bit voor het adresseren van de datablokken i.p.v. 32 bit om zodoende schijven groter dan 137GB te kunnen aanspreken. Maar na omschakeling van 32 naar 48 bit adressering wordt de oude 32 bit bestandstoewijzingstabel (wat een woord!!) waarschijnlijk foutief geïnterpreteerd. Dus: WEG DATA.

  Pas na het opnieuw indelen/formatteren van de schijf klopt alles weer.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.