Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Mijn PC staat onder stroom

Anoniem
drupke
46 antwoorden
 • Er staat een behoorlijk spanning op de usb-poorten/audio uitgangen; ja zelfs de heatpipes van mijn grafische kaart staan onder spanning. Alles werkt goed. Maar als ik bijvoorbeeld mijn fotocamera aansluit op een USB-poort is het erg onplezierig om hem vast te houden (laat staan wat er eventueel beschadigd raakt) Ook mijn audioversterker die aangesloten is op mijn PC springt iedere week wel een keer in "PROTECTED" mode (tegen kortsluiting/overspanning)
  De PC staat 24/7 aan en ik woon in een oud pand (slecht geaard) Het hele electrische net vervangen is geen optie. Ik heb al topics gelezen over aarden via verwarmingsbuizen enzo, maar dat lijkt me niks
  Hoe kan ik dit oplossen zonder heel mijn huis te verbouwen?
 • Het aarden van je pc via de cv is zo gepiept en is ongevaarlijk en het kost 5 minuten werk. Ik zou het wel proberen, het is de moeite waard aangezien er toch op de een of andere manier "teveel" stroom opstaat.?.
 • Het is normaal dat er ongeveer 115V spanning op je kast staat, bij een ongeaard systeem. Gelukkig is de stroomsterkte laag, er zal je dus niets van overkomen. Helaas geldt dit niet voor de pc en aangesloten randapparatuur. Een goede aarding is de enige optie om de spanning te neutraliseren.
 • Misschien houdt hij wel van een beetje stroom af en toe :wink:
 • aarde aanleggen mbv cv buizen bijvoorbeeld is wel aan te raden, ik denk namelijk dat je randapparatuur het ook niet zo leuk vind om steeds onder spanning te staan van de pc. Zeker niet gezien de versterker steeds in 'protected' mode springt….
 • @Foolman
  haha; nee ik ben geen liefhebber

  @de rest
  ok ik wil dat aarden met de CV buizen wel proberen (verf afschrapen en de kabel erop klemmen) maar op welk punt bevestig ik het aan mijn PC ? . Ik voel de spanning namelijk niet als ik de kast aanraak (wel bij de usb-poorten of de plug van mijn koptelefoon)
  Edit bij mijn oude PC's zat wel eens zo'n oogje waar je de aarde draad aan kon bevestigen. Bij deze kast zie ik dat niet
 • Aan de achterkant zitten schroeven voor oa montage v/d voeding. Klem daar een draadje onder, dat hoeft overigens niet zo dik te zijn (hoewel een standaard 0,7 mm kwadraat draadje natuurlijk wel beter is, want die doorsnede hebben de fase en nul ook)
 • Ik heb net geprobeerd de PC te aarden aan het CV net. Ik heb alleen het vermoeden dat de spanning die op de buizen staat nog groter is dan op mijn PC. Ik had mijn gehele PC afgesloten van stroom en kreeg bij aanraking van de CV buizen toch flinke spanningen te voelen.
  Toch heb ik even geprobeerd. Er stond helaas nog steeds spanning op de plug van mijn koptelefoon.
  Ik heb hier een stroommeter, maar weet niet hoe die werkt. hoe kan ik meten welke spanning er op de CV buizen staat en op mijn PC en of het aarden daadwerkelijk wat uitmaakt?

  please help
 • Als je een apparaat hebt wat lijkt op onderstaande multimeter kun je de draden aansluiten zoals op dit plaatje:
  [img:fa345e9463]http://www.wimo.de/bilder/multimeter.jpg[/img:fa345e9463]
  Zet de draaiknop in de stand 1000V~, ff aanzetten natuurlijk :P Steek 1 v/d pennen in t stopkontakt, de ander op de CV. Probeer beide pennen van het stopkontakt terwijl je de CV meet. Als je bij 1 of beide metingen ong 230V meet wordt het hoog tijd de elektro-boer in te schakelen. Is het zo rond 115V is de CV ook niet geaard… Ook dan is t tijd voor de vakman!
 • Wat ik zou doen is je huis laten bekijken wat betreft de aarding, die je vertelt hoe jouw stroom loopt door je huis :P . Mocht je verwarmingsbuizen wel geaard zijn, dan zou ik kijken voor losse kabels e.d in je pc-kast. En als dat geen resultaat heeft zou ik met je pc naar een winkel gaan voor advies, eventueel met de pc.
 • @MV Wesstein
  ik heb hier zo'n soort multimeter (soundex DM25); is het dus de bedoeling dat ik de schakelaar op DCV 1000 zet ?
  (ik zie namelijk geen DCV staan op dat plaatje van jou; maar ik heb maar één 1000-optie[ DCV1000] dus die zal het wel zijn toch?)
  DCV =D
 • Kompod had ook via IM gereageerd en die zag ik eerder dan dit draadje ;) Is dus beantwoord, maar vervolgvragen kunnen gewoon hier gesteld worden :)
 • Ik heb een PB gestuurd omdat je niet de laatste poster was en dus niet automatisch bericht krijgt. Wist niet zeker of je mijn vraag nog zou lezen (sommige mensen bekijken een topic maar 1 keer helaas; vandaar)

  Dit was overigens het antwoord van M.V. Wesstein:
  "
  Nee, je moet de meter op 1000V AC zetten. Nog eens goed kijken of er een aparte AC knop oid op zit. Kun je echt niks vinden, dan niet meten (hoewel het niet echt kwaad kan, maar beveiligingen zijn er voor noodgevallen enzo "

  750 ACV is de hoogste optie; kan dat ook?
  Zo dus:[img:70e295f5af]http://i23.photobucket.com/albums/b396/kompod/DSC00143.jpg[/img:70e295f5af]
 • Ja, zolang de ingestelde spanning hoger is dan wat je denkt te gaan meten kun je dat meetbereik gebruiken. Had ik je meteen moeten melden, niet gerealiseerd :oops:
 • 750 V Wisselspanning (AC) zou ook goed moeten gaan, hooguit 230-240 Volt zou gemeten moeten worden.

  [quote:99c8b0ecb8]Als je bij 1 of beide metingen ong 230V meet wordt het hoog tijd de elektro-boer in te schakelen[/quote:99c8b0ecb8]

  Als je op 1 van beide klemmen ongeveer 230 V meet is dat goed, dan is het CV systeem geaard. De nulleiding is namelijk aan aarde verbonden in het onderstation, de lokale thuisaarde kan hier iets van afwijken.
  Er kan opgemerkt worden dat het ook het geval kan zijn dat je CV-systeem onder 230 V staat als je op een van beide klemmen 230 V meet, maar dit is erg onwaarschijnlijk.
  Op beide klemmen 230 V meten dan doe je iets fout, aangezien in het stopcontact 230 V verschil moet staan (aparaten werken niet zonder spanningsverschil)

  P.S. Heb je één (of meer) geaarde stopcontacten, bv in badkamer of keuken? dan kun je daar eens proberen of dit soelaas biedt (bv met een [u:99c8b0ecb8]geaard [/u:99c8b0ecb8] verlengsnoer)
 • Bedankt allemaal,

  Ik ga het morgen proberen. Al mijn kamerstopcontacten zijn niet geaard (zal ze nog openschroeven om te kijken of er uberhaupt een aarde-draad aanwezig is) De badkamerstroomvoorziening zou toch zeker geaard moeten zijn (stel je voor; moet er niet aan denken….heb er een droger, waschmachine, BAD EN DOUCHE staan :o )
  Is de badkamer niet geaard dan haal ik er als de wiedeweerga een professional bij.
  Is het daar wel geaard; dan is een speciaal geaard verlengsnoer idd een goede oplossing.

  Ik laat weten nog hoe het afloopt

  mzzl Kompod
 • [quote:55582c9368="kompod"]Bedankt allemaal,

  Ik ga het morgen proberen. Al mijn kamerstopcontacten zijn niet geaard (zal ze nog openschroeven om te kijken of er uberhaupt een aarde-draad aanwezig is) De badkamerstroomvoorziening zou toch zeker geaard moeten zijn (stel je voor; moet er niet aan denken….heb er een droger, waschmachine, BAD EN DOUCHE staan :o )
  Is de badkamer niet geaard dan haal ik er als de wiedeweerga een professional bij.
  Is het daar wel geaard; dan is een speciaal geaard verlengsnoer idd een goede oplossing.[/quote:55582c9368]
  Waarschijnlijk zijn in jou huis de stopcontacten [u:55582c9368]zelf[/u:55582c9368] niet geaard, maar zit er in de meterkast een zogenaamde 'aardlekschakelaar'. Ik weet niet precies hoe deze werkt, maar het werkt iniedergeval via hetzelfde principe als een normale aarde in het stopcontact. Even kijken bij het boekje van je meterkast, anders is het waarschijnlijk de groene knop… In mijn eigen huis zit ook [u:55582c9368]nergens[/u:55582c9368] een stopcontact met de aarde direct eraan vast, toch heb ik wel een aardlekschakelaar. (Huis komt uit 1993)
 • Helaas is dit onzin. Aardlek is iets wezenlijk anders dan aarding. In wat oudere huizen zijn vaak alleen natte ruimten geaard, in badkamers zitten meestal geen stopcontacten. Aardlek wordt ook nog niet zo heel lang toegepast, aarding al veel langer.
 • [quote:fb6ff39dc3="gerben"]Aardlek is iets wezenlijk anders dan aarding.[/quote:fb6ff39dc3]
  Toch, als er hier in mijn huis iets verkeerd gaat, schiet de aardlekschakelaar eraf/eruit (hoe je het ook wilt noemen). Dan is gewoon overal de stroom eraf. OK, het werkt anders dan aarding, maar het gaat erom dat je niet onder stroom staat, of ligt dat aan mij?
 • Beste mensen, zo langzamerhand zou deze discussie tot het verleden moeten behoren. Toch verschijnt steeds weer bloedserieus het advies van een draadje naar de CV.
  Mensen geloof me, dit is hartstikke fout! Het is in strijd met alle veiligheidsvoorschriften. Een CV installatie is niet per definitie een goede aarding. Een simpele meting met een voltmeter bewijst helemaal niets. Zo'n instrument is hoogohmig, en een slechte overgangsweerstand zal meestal niet worden opgemerkt. Los daarvan, het mag niet.
  Er is maar één goede remedie, en dat is een geaarde wandcontactdoos. Alle andere kunstjes zijn geknoei.

  Edit
  @ Moist.Sun-Tzu:
  Dat verhaal heeft niets te maken met het wel of niet goed geaard zijn. Een korte uitleg:
  De aardlekschakelaar vergelijkt de stromen door fase- en nuldraad. In een gezonde situatie zijn die twee aan elkaar gelijk. Bij een defect van een apparaat waardoor dit onder spanning komt te staan, zal bij een contact van de buitenwand met de aarde de stroom door de fasedraad niet meer volledig door de nuldraad terugvloeien, maar een gedeelte ervan gaat retour via de aarde. Dit kan dan via een deugdelijke aarddraad gaan op een geaarde wandcontactdoos, of bij een niet geaard systeem bij aanraking door het menselijk lichaam. Reeds bij een verschilstroom (lekstroom) van 30 mA volgt en uitschakeling. In laboratoria is uitgezocht dat deze 30 mA geen enkel letsel bij de mens veroorzaakt.

  Bij een (niet defecte) PC is die lekstroom een heel ander verhaal. De beschreven stroompjes liggen nl. ruim beneden die 30 mA en zullen dus vrijwel nooit tot een uitschakeling leiden. Zou dat wel het geval zijn, dan zou het gewoon onmogelijk zijn om een PC op een wel deugdelijk geaard stopcontact in te schakelen. Het zou onmiddellijk het aanspreken van die aardlekschakelaar tot gevolg hebben.

  Beetje mierenn….:
  Je staat nooit onder stroom, hooguit onder spanning. Vergelijk spanning met de druk op je waterleiding, stroom met als je de kraan opendraait.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.