Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[Elektrovraag] welke dikte kabels?

Anoniem
lion
19 antwoorden
 • Ik heb hier een set computers die via zo min mogelijk kabels prik moeten krijgen. Het gaat om 6 pc´s inclusief monitors. 15 meter verderop zitten de stopcontacten (oorspronkelijk stonden de pc´s naast de wandrail en had ieder zijn eigen wcd). Er werd al voorgesteld om een standaard verlenghaspeltje te kopen en dat in stukken te knippen, maar ik weet niet of het wel zo verstandig is om via dat ene kabeltje 12 apparaten stroom te laten trekken… een alternatief is dat ik drie kabels gebruik en zo per kabel 4 apparaten aansluit. Maar wat voor kabel moet ik dan gebruken? Kan ik zonder problemen bij de PraxisGammaKarwei een haspel kopen en die kabel gebruiken voor dit alternatief? Wie heeft hier een idee over? Als het fout gaat brand straks mijn kabel (en daarmee het plafond) af…

  Thor2002
 • kijk eens wat het geheel in totaal maximaal trekt

  en ga dan eens kijken wat je te kopen kabel maximaal trekt

  is dit lager dan het maximaal gebruik kan er geen problemen optreden

  is dit onder je maximaal gebruik dan is het beter om er meerdere te trekken
 • niet alleen de kabel-eigenschappen, van belang, ook hoeveel stopcontacten je hebt. reken erop dat een stopcontact max 16 amp levert, dus maximaal is per stopcontact 16x230=3680 watt aan te sluiten.
  en zo´n huistuinenkeuken dubbelstopcontact zit op één kabel en geldt dus voor één!
 • kan je nog verder aftrekken

  kamerverlichting, klok, radio enz
  kamerverlichting, klok, radio enz bij de buurkamers die op dezelfde verzekering zit

  het gaat bij hem om de kabel wat het eerste nodig is (tussen de stopcontact en de computers)

  niet wat verder gaat
 • okee,
  ik heb dus:
  WCD — Kabel —- verdeeldoos — 2xPC + 2 x CRT monitor.

  Het WCD en de kabel moeten dan (2 x 400) + (2 x 150) = 1100 Watt aankunnen. Ik reken even met gemiddeld verbruik voor de PC´s (het zijn oudere machines die geen hoge specs hebben, en Dell EP771 17" monitoren)

  De verdeeldoos zet ik zelf vast, er komt verder geen andere verbruikers meer aan. De WCD´s staan overigens op een eigen groep, die zijn destijds speciaal aangelegd (32 stuks WCD´s is net even teveel voor eengroep waar al een hlave school op draait met airco´s en televisies…).
  Klopt dat een beetje? Is dat veel of lukt dat aardig?

  Thor.
 • a een school of iets gelijkwaardigs

  dan heb je nog alleen met de kabel te maken

  als die in totaal meer als 1100 watt kan hebben zit je dus goed

  let wel even op of je opgerolt of volledig afgerolt het vermogen kan hebben (bij haspels)

  als je namelijk het opgerolt houdt kan er een warmte probleem in de haspel ontstaan
 • Sorry, inderdaad een school (basis-).
  Het gevaar van een opgerolde kabel (haspel) ken ik: op de betere haspels staat het toegestaan vermogen in uitgerolde en opgerolde toestand… Scheelt een berg!

  Ik gooit trouwens de kabel uit over het (systeem-) plafond, dus nergens een rol…

  Thor2002
 • [quote:29b4123720]Het gevaar van een opgerolde kabel (haspel) ken ik[/quote:29b4123720]
  Je hebt het steeds over "kabel" en "haspel".Wat er op een haspel zit is z.g.n. "snoer" en geen "kabel"!!

  Kabel is VMVK kleur grijs en snoer is over het algemeen wit.

  Ik denk dus dat je snoer wilt gebruiken,omdat je daar makkelijker een steker aan kunt zetten?

  In verband met allerlei (brand) voorschriften,zou ik mij er maar eens goed van op de hoogte stellen of je dit op deze wijze mag\kunt doen!!

  Snoer los over een plafond leggen,is vragen om moeilijkheden naar mijn idee en raad ik je dan ook ten sterkste af!
  Snoer is van een geheel andere kwaliteit dan kabel,verder mag je volgens mij geen snoer gebruiken op plaatsen die uit het "zicht" zijn.

  Neem dus kabel van 3x2.5mm2,dan zit je zeker goed tenaanzien van de belasting.
  [quote:29b4123720]De WCD´s staan overigens op een eigen groep, die zijn destijds speciaal aangelegd[/quote:29b4123720]
  Dat kan een eenfase groep zijn,maar het kan ook verdeeld zijn over drie fasen!!

  Als jij nu toevallig (in het laatste geval) WCD's van dezelfde fase gebruikt,loop je kans dat de zekering eruit vliegt.

  Ga niet voor de goedkoopste\makkelijkste oplossing,ingeval van brand is het niet zozeer de vraag of het bij het plafond blijft,maar hoe de leerlingen het er af brengen dacht ik zo :( :wink:


  Greetz
 • Ik denk dat het qua amperage wel meevalt. Een pc gebruikt 150-200 watt, een monitor 50-100. Maximaal 6x300=1800 watt, oftewel net geen 8 ampere. Als je er geen zware randapparatuur bij hebt staan tenminste. Het simpelste platte rotsnoerje kan al 6 ampere aan. Je moet natuurlijk nog wel even kijken wat er verder nog op dezelfde groep zit.
 • Bij de bouwmarkt kun je gewoon een kabel kopen, 2.5mm2 en dan 3 draden (met aarding) Hier kun je een contactdoos aan zetten. Let echter op: contactdozen hebben ook een maximale belasting.

  In het geval van oververhitting zijn problemen (vrijwel) nooit de kabels, maar altijd de aansluitpunten. Deze zijn hoogomig en worden warmer (maar kunnen ook beter gekoeld worden omdat ze meestal in een open ruimte hangen).

  1800 Watt moet makkelijk kunnen, er zijn veel apparaten die meer nemen. Als je zeker weet dat ze op een aparte groep zitten is er geen probleem lijkt mij. Anders kun je dit makkelijk uittesten door gewoon te proberen, 16 A afgezekerd is veilig afgezekerd met veel marge (alles in de elektriciteitsindrustie heeft marge).
  Dus mijn advies is: 2,5mm2 kabel kopen, stekker aan maken en aan een doos bevestigen en vandaar met verdeeldozen werken.

  EDIT: 3,5 naar 2,5 aangepast –> vermoedelijk een consequentie typefout gemaakt :oops: Hopelijk staat er nu niemand bij de gamma te zoeken naar draden van 3,5 mm2 :o


  Trouwens 3x1,5mm2 –> misschien plugt ooit iemand ook de stofzuiger in dus ik zou voor 3x2,5mm2 gaan (kost nauwelijks meer)
 • 3,5 mm²………..???!!!
  Volgens mij heb je iets geheel nieuws uitgevonden! De grootste handelsmaat voor snoeren / kabels voor "huishoudelijke" toepassingen is 2,5 mm². Maar da's voor 6 PC's + monitoren een beetje onnodig veel.
  Met een snoertje van 3 x 1,5 mm² (randaarde!) gaat dit prima zonder "gevaar"……….
 • lykele schrijft:[quote:9d2af3ee0d]Bij de bouwmarkt kun je gewoon een kabel kopen, 3.5mm2 en dan 3 draden (met aarding)[/quote:9d2af3ee0d]
  Het zal wel een type foutje zijn, hoewel je later nog eens spreekt over 3,5mm2
  Volgens mij bestaat deze doorsnede niet. In bouwmarkten is vaak snoer van 0,75 / 1 / 1,5 of 2,5mm2 verkrijgbaar. En hierboven krijg je 4, 6 10, 16, 25mm2 en verder.
  VMvL snoer (wit of zwart) van 1,5 mm2 lijkt mij meer dan voldoende.
  Indien als verplaatsbare leiding gelegd (dus los) dan mag dit type max. 16A belast worden. Neem je 2,5mm2 dan mag deze met max. 25A belast worden. En nu weet ik wel dat je onder bepaalde omstandigheden iets zwaarder mag belasten maar dat is voer voor specialisten. Die discussie doet hier niet terzake.
  Er ook altijd op letten dat de betreffende kabel of snoer geschikt is voor 230V, bij kabel staat altijd op de mantel de isolatie waarde, vaak 1000V.
  Dus nooit telefoonsnoer gebruiken voor 230V zelfs niet voor een lampje van 25W. De koperen aders kunnen dat wel trekken maar de isolatie is daar niet geschikt voor.
  Overigens behoeft kabel niet altijd star te zijn en zeker bij grotere doorsneden, er bestaat nl. ook flexibele kabel bv. laskabel, liftkabel, RWPK of NWPK kabel.
  De aders zijn dan opgebouwd uit dunne soepel aders die samengeslagen zijn.
  Zo even een stukje theorie van een vutter met elektro als achtergrond.
 • [quote:33d48ca5e1]Zo even een stukje theorie van een vutter met elektro als achtergrond.[/quote:33d48ca5e1]
  [quote:33d48ca5e1]Het zal wel een type foutje zijn, hoewel je later nog eens spreekt over 3,5mm2
  Volgens mij bestaat deze doorsnede niet. [/quote:33d48ca5e1]
  Kennelijk nogal een vage achtergrond,want dan zou je het bovenstaande toch behoren te weten.

  Verder zou jij zeker moeten weten,dat snoer (VMvL dus) los over een plafond i.p.v. VMVK uit den boze is.

  Dat je verder aangeeft dat "VMvL snoer (wit of zwart) van 1,5 mm2 lijkt mij meer dan voldoende." is ronduit een slecht advies.

  1.5mm2 mag belast worden met 10A =10Ax230V=2300Watt:6=380Watt per PC.

  Straks wat PC's erbij of een type dat meer gebruikt dan de huidige en je hebt problemen.
  Ik begrijp dat je aan de [u:33d48ca5e1]onvoorstelbare hoge kosten[/u:33d48ca5e1] denkt,die het verschil maken tussen 1.5mm2 of 2.5mm2?

  Om nog niet te spreken over de mogelijkheid,dat men in de toekomst vergeten is wat voor lullig snoertje er over het plafond ligt en de bestemming en daarmee wellicht ook de belasting van het geheel veranderd,met alle gevolgen vandien!

  Het spijt mij gertcor,maar als dit jouw manier van werken is,zul je heel wat af geprutst hebben ben ik bang.

  Greetz
 • Net even mijn neef geraadpleegd (en die is elektricien en toch op bezoek) en die zei dat je het beste een extra stopcontact aan kan leggen (en de leiding weg kan werken achter je plafond).
  Hiervoor is het voorschrift 2,5mm2 te gebruiken, zodat elk stopcontact en kabels het maximaal vermogen aankan. Vanuit dit stopcontact kun je verder verdelen.

  En wat betreft de kabels: deze zijn zowel in een coating te krijgen (en die mogen over systeemplafonds én langs muren aangelegd worden) als losse draden, die moeten echter in een buis. Een verlengsnoer doorknippen werd afgeraden omdat daar vaak minder dikke kabels in zitten en de isolatie minder is.
 • [quote:2c080ba1b7]1.5mm2 mag belast worden met 10A.[/quote:2c080ba1b7]
  Wanderer; ook jij weet dat een verplaatsbare dus losse VMvL leiding gelegd mag worden op een zolder. Er wordt namelijk gespoken over een aansluiting vanaf een wandcontactdoos, dus altijd losneembaar dmv een stekker. Ik praat ook niet over tweelingsnoer want dan heb jij gelijk.
  In de NEN1010 (de Nederlandse Norm) staat duidelijk de norm over "Belasting en beveiliging van leidingen met aderisolatie van rubber of vinyl - geen kabels zijnde" de waarde van 16A bij een nominale koperdoorsnede van 1,5mm2 bij een max. afzekering van 16A.

  Tevens ga ik altijd uit van het positieve, dus dat lykele een type foutje had gemaakt en ga dus niet gelijk iemand afkatten.
  En misschien is in België 3,5mm2 wel leverbaar, zeker als je 100 km besteld dan wordt dat voor je gemaakt en dan mag je ook nog de kleur van de buitenmantel bepalen alleen een keur wordt er niet op aangegeven.
  En bang mag je natuurlijk altijd zijn, we praten tenslotte over een spanning van 230V. Ik heb echter geleerd om daar verantwoord mee om te gaan zowel voor eigen gebruik als bij anderen.
  Je zult wel reageren, prima maar laat elkaar wel in waarde als je zo weing over elkaar weet.
  Met een hartelijke groet van gertcor.
 • [quote:4f652b3f67]ook jij weet dat een verplaatsbare dus losse VMvL leiding gelegd mag worden op een zolder[/quote:4f652b3f67]
  Geen idee of dat mag en een leiding leggen,is nog iets anders dan een leiding uit het "zicht" wegwerken!

  Nog afgezien van het feit dat jij het nu over een zolder hebt en TS over een [u:4f652b3f67]basisschool[/u:4f652b3f67].

  In elk geval vond en vind ik nog steeds,3x1.5mm2 een slecht advies.

  Verder drong zich de volgende vraag zich aan mij op.

  Het is dus de bedoeling 2 PC's per aansluiting,lees per steker,uit te voeren.
  Stel je het volgende voor,de boel draait en Jantje vindt het leuk om Frits :P even te pesten en trekt de steker eruit.

  Dan staat hij dus,middels de koperen pennen van de steker,direct in verbinding met 2 monitors en de voedingen van de PC's,kan dit gevaar opleveren?
  Grote opduvel dus :cry: :-?
 • Mits de hele boel aan stond is het effect gering hoor, de capaciteiten ontladen zich vrijwel onmiddelijk over de monitor.
 • Ik ben zelf geen electricien, maar heb wel aardig wat ervaring met huisinstallaties, en is het niet zo dat het een heel verschil is of je starre (massieve aders) of soepel (aders bestaande uit heel veel draadjes) hebt.
  Ik heb bijvoorbeeld zelf een haspel van professionele kwaliteit, het snoer daarvan is ruim 1,5cm dik en heeft 3x2.5mm2 aders, en dat voor maar 3 aansluitingen. En die mag ook maar tot max. 3500W gebruikt worden, wat dus nog geen 16A is terwijl je wel 3x2.5mm2 hebt. Alleen is het snoer daarvan dan ook wel 33m. Volgens mij verschilt de maximale stroom bij gelijke doorsnede tussen snoer en kabel.
 • [quote:b350cd626a]Volgens mij verschilt de maximale stroom bij gelijke doorsnede tussen snoer en kabel.[/quote:b350cd626a]In principe wel. De NEN 1010 onderscheidt opeenvolgend:
   [*:b350cd626a]Draad in installatiebuis (gewone huisinstallatie). Men spreekt dan niet van kabel maar van draad. [*:b350cd626a]Verplaatsbare leidingen (m.a.w. snoeren, al dan niet op haspels). Groot verschil is er wat betreft maximum belasting zoals wellicht bekend in uitgerolde of opgerolde toestand. [*:b350cd626a]Niet in de grond gelegde kabel. [*:b350cd626a]In de grond gelegde kabel.[/list:o:b350cd626a]Zoals te begrijpen vinden deze verschillen hun achtergrond in de mogelijkheid tot warmteafvoer, die het grootst zijn bij grondkabel. Echter één ding, je blijft natuurlijk vastzitten aan de maximum stroom van de smeltveiligheid, bij gewone huisinstallaties doorgaans 16 A. Bij een spanning van 230 V dus 3680 W en bij een spanning van 220 V (verouderd) 3520 W. Niet zo'n groot verschil bij die genoemde 3500 W dus.
   Edit: [quote:b350cd626a="wanderer"]knip…..1.5mm2 mag belast worden met 10A =10Ax230V=2300Watt:6=380Watt per PC. …. knip Greetz[/quote:b350cd626a]In principe klopt dat, alleen dat geldt voor vaste leidingen (draden in buis). Voor verplaatsbare leidingen gelden iets ruimere waarden. Voor kabels nog iets ruimer, maar dat terzijde. Dus helemaal ongelijk heeft gertcor beslist niet. Geen reden om aan zijn vakmanschap te twijfelen dus, en helemaal geen reden om hem zo af te katten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.