Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

LPT geeft een te laag voltage

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben sinds kort een beetje aan het expirimenteren met dingen aansturen via de lpt. (Nu eerst een paar ledjes en als dat goed werkt een soort robot die ik nog hier heb staan). Een heleboel informatie die ik hier voor nodig heb gehad heb ik van de site www.circuitsonline.nl gehaald. Ook het aansturen van de pinnetjes lukt. Alleen zit ik nu met het volgende probleem. Op internet word overal verteld dat de spanning die op de lpt komt te staan (wanneer je ze met een programma hoog maakt) maar 3,11 volt is inplaats van de 5 volt die ik overal lees :-? Omdat ik het schema van ciruitsonline heb gebruikt en er daar ook word uitgegaan van 5 volt schakelen mijn optocouplers niet goed, en kan ik dus ook niks aansturen. Weet iemand hoe het komt dat mijn poort een te laag voltage geeft, en belangrijker hoe kan ik dit oplossen??

  Alvast bedankt voor de hulp!
 • Oplossen kun je door er een transistor aan te hangen die 5V doorgeeft bij een hoog signaal en 0 bij een laag signaal (eventueel complementair uitvoeren).

  Volgens de IEEE:
  http://www.interfacebus.com/Design_Connector_1284.html
  moet het trouwens gewoon 5V zijn, misschien niet in alle modes. Kun je dit eventueel (onbelast) nameten met een multimeter of iets dergelijks? Het kan ook zijn dat de belasting niet getrokken kan worden door het uitgangscircuit van de printerpoort.

  EDIT:
  http://elm-chan.org/works/avrx/report_e.html
  Hier wordt een TTL converter aanbevolen (kennelijk werkt je pc dus niet volgens de echte standaard.
 • Allereerst bedankt voor je antwoord. Een transistor er aan hangen is niet echt een optie, omdat ik anders de beveiliging van mijn optocoupler kwijt ben. Deze heb ik er expres tussen gehangen om mijn poort te beschermen. De optocoupler staat in serie met een weerstand van 470 Ohm zoals bij circuitsonline word gezegd. Hierdoor kan ik de optie van overbelasten ook uitsluiten, omdat de stroomsterkte dan rond de 8,5 mA zou uitkomen bij 5 volt. (mag max 10mA)

  Edit:
  Ik meet nu net nog het een en ander na en zie dat de poort bij de pc wel ongeveer genoeg volt geef (4,8) onbelast, maar dat wanneer er een optocoupler aan hangt het voltage niet hoger komt dan 3 volt. Ik ga dus nog even het een en ander controleren en laat het resultaat hier wel weten.
 • Ik heb hier nu dus iets heel erg vreemds. Ik heb met een losse 5 volt voeding even de pc gesimuleerd. als ik dan ga meten loopt er maar 6,7 mA. Dit is dus ruim onder de 10 mA die het mag zijn. Je zou hier dus denken dat de weerstand voor de optocoupler te hoog is. Als ik aan de lpt onbelast meet geeft hij netjes 4,8 volt. Dit is relatief normaal zou ik denken. Wanneer ik nu mijn schakeling aansluit op de lpt zakt de spanning die die afgeeft terug naar 3 volt. Nu lijkt het mij dat dit komt doordat de poort het gevraagde vermogen niet kan leveren en dus het voltage daardoor inzakt ==> de weerstandswaarde zou dan dus te laag zijn. Heeft er misschien iemand suggesties wat nu precies het probleem zou kunnen zijn, want ik snap er eerlijkgezegd niet zo veel meer van.
 • Kun je een schema van je schakeling posten (poort, weerstand etc)?

  Persoonlijk denk ik dat je moet bufferen, je beveiliging gaat helemaal niet weg want je maakt een soort schakelaar die tussen 0 en 5 Volt schakelt (dus net als met je losse voeding). Dit kan met een emittervolger of met een logische gate.

  Zie eventueel ook het transciever schema van IEEE, hier staat een standaard ontvangstschema getekend, misschien kun je daar wat mee.
 • @lykele

  Ik heb de schakeling even naar je toe gemaild. Omdat ik nieuw ben op dit forum moet ik namelijk eerst nog even uitzoeken hoe ik een plaatje kan plaatsten in mijn bericht. Alvast bedankt voor je hulp!
 • Upload je plaatje bij www.imageshack.us

  Dan kan je je plaatje hier plaatsen door deze tags:


  :wink:


  Ontopic: niets te melden.. :lol:
 • Bij deze:
  [img:f0c2245254]http://img228.imageshack.us/img228/9309/schakelingwc1.png[/img:f0c2245254]
 • Ik zie in de http://www.chipcatalog.com/Datasheet/92C0FF7EA862860800E280E2622813CE.htm datasheet dat de maximale stroom in forward stand 20 mA is (en niet 10). Hierdoor kan je de weerstand verkleinen waardoor er een grotere stroom gaat lopen. Tevens werkt de octocoupler ook met een lagere spanning (als ik goed gelezen heb), kun je anders eens de uitgang van de octocoupler meten? Eventueel kun je dit met een transistor weer op niveau brengen.
  Daarnaast: heb je de schakelingsuitgang en de 7 volt niet omgedraaid? De 7 volt moet toch aan de collector (pin 7)?


  Als ik het goed begrijp werkt de schakeling die je wil bereiken als een soort schakelaar voor het secundaire circuit. Kun je dit niet gewoon bereiken door weerstand + transistor (dus een transistor in de plaats van de octo coupler, hiertoe moet je de lpt-ground aan de emitter van de schakeling hangen). Of zit er een andere gedachte achter?
 • Ik had misschien iets duidelijker moeten zijn in wat ik precies bedoelde met die 10 mA. Ik bedoel daar de stroom mee die de poort van de pc max per pin mag leveren. De weerstand heeft dan ook alleen te maken met het 1e ciruit (tussen de optocoupler en de pc) Ik had expres een optocoupler gebruikt inplaats van een transistor, omdat naar dat ik overal gelezen heb de parallellepoort nogal makkelijk te slopen is. Ook omdat ik van plan ben om een beetje te gaan experimenteren met dingen aansturen via deze poort leek het me veiliger om de pc electrisch gescheiden te houden van wat ik verder wil aansluiten.
  Ik zie dat ik inderdaad in dat tekeningetje het draadje met 7 volt aan het verkeerde pootje heb getekend. In mijn schakeling was het echter wel goed:)

  Het probleem is echter nog steeds, dat doordat het voltage dat naar de optcoupler toe gaat (primair circuit) te laag is, daardoor de optocoupler niet geheel schakeld.
 • Om geheel te schakelen heeft de Octocoupler een hogere spanning nodig maar een octocoupler kan ook op een lagere spanning gebruikt worden, via een transistor kan dan het niveau hersteld worden tot het gewenste niveau.
 • De specificaties van de optocoupler zijn mij niet bekend, wat je kan proberen is de ingangsweerstand (470 ohm) te verhogen, 520,680 of nog hoger.
  Hierdoor belast je de parallelle poort minder, waardoor de spanning stabiel blijft, vraag is echter of er dan nog voldoende stroom vloeit om de optocoupler te doen schakelen.
  De meeste couplers hebben een lage ingangs I nodig, en schakelen louter op U, zou dus moeten werken.
 • [quote:a3bea8bd63="Eddy X"]wat je kan proberen is de ingangsweerstand (470 ohm) te verhogen, 520,680 of nog hoger.
  [/quote:a3bea8bd63]
  Ik zou juist die voorschakelweerstand drastisch verlagen. Ik denk zelfs dat hij helemaal weg kan.
  Jack Marotick
 • Hallo allemaal,

  Het probleem is opgelost :D :D Ik heb in het ciruit dat de optocoupler schakelt (circuit 2) een transistor geplaatst. Het resultaat is niet helemaal optimaal, want hij schakelt nu tussen 1 en 5 volt inplaats van tussen 0 en 5 volt. Voor het apparaat dat ik aan wil sturen is dit echter ook goed, en is mijn probleem dus opgelost.

  Iedereen bedankt voor de hulp!! 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.