Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Keuze nieuw systeem

Anoniem
Obi-wan-kenobi
17 antwoorden
 • Ik hoop op wat meningen van de die-hards op hardware gebied onder jullie. De voor mij belangrijke zaken zal ik even oplepelen:

  Systeem 1)
  Proc.: AMD Athlon 64 3500+
  Video: on board nVidia GeForce 6115 256 Mb
  Audio: on board SoundMAX High Def. Audio (what ever that may be…)

  Systeem 2)
  Proc. Intel Pentium D (Dual Core) 945 3,4 GHz 2x2Mb
  Video: on board Intel Media Acc. 950 max. 224 Mb
  Audio: on board 5.1 Audio subsystem

  Systeem 2 is 220 Euro duurder dan 1, maar als je, zoals ik, 'm voornamelijk gebruikt voor Office (Access), Internet en zo nu en dan misschien MS FlightSimulator……..
  Ik zou systeem 1 willen voorzien van een Videokaart (ATI / GeForce) en een geluidskaartje (Creative Audigy).
  Bij systeem 2 kom ik wat dat betreft over het budget.
  Dus………: een "goed uitgebreid" systeem 1, of toch (o.a. vanwege die dual core) systeem 2??

  Wie??
 • Nou, systeem 2 lijkt me vooral voor waar je 'm voor gaat gebruiken een beetje overdreven. Verder zien we hier niets wat betreft de overige componenten, zoals bijv. de hoeveelheid geheugen, grootte harddisks, etc.

  Wat is ongeveer wat je eraan wilt uitgeven? Waar wil je het spul gaan kopen (PC-boer in de buurt of mag 't ook een webshop zijn)? Wat moet er allemaal gekocht worden (ook randapparatuur zoals monitor, speakers, printer, etc. en evt. besturingssysteem niet vergeten)?
 • Even gewoon uit de losse pols:

  Intel Pentium 4 9xx 3.4 GHz = 250 euro
  Moederbord = 120 euro

  Samen 370 euro:

  Intel Core 2 Duo (Allendale), E6300, Socket 775, Boxed
  180 euro
  Asrock ConRoeXFire-eSATA2, Retail
  80 euro
  BFG Geforce 7600 GS OC, 256 MB, DDR2, PCI Express x16
  120 euro

  = 380 euro

  -Betere (dualcore) CPU dan 3.4 GHz Pentium 4 Dual Core
  -VEEEEEL betere videokaart…
 • [quote:87c18c943c="Sander1337"]Even gewoon uit de losse pols:
  Moederbord = 120 euro[/quote:87c18c943c]Da's wel een heeeeele losse pols … :lol:
  http://tweakers.net/pricewatch/140607
 • [quote:8feb3fe402="Obi-wan-kenobi"][quote:8feb3fe402="Sander1337"]Even gewoon uit de losse pols:
  Moederbord = 120 euro[/quote:8feb3fe402]Da's wel een heeeeele losse pols … :lol:
  http://tweakers.net/pricewatch/140607[/quote:8feb3fe402]

  Heel leuk en aardig, maar als het verschil 220 euro is, en daarvan 150 voor de CPU is, is het moederbord dus 70 euro duurder, simpel rekensommetje:

  70 + 50 (budgetmoederbord) = 120:P
 • Mij lijkt de goedkoopste dual core (AMD of intel sander :wink: ) goed genoeg voor jou :wink:
 • De rest van de configuratie heb ik bewust niet vermeld, om dat die gelijkwaardig is. Beide 1 Gb geheugen, zelfde HD, etc., etc.

  Het ging me er puur om of ik beter kan investeren in een "simpeler" processor, maar met wat betere video- en geluidskaart (niet "on board" dus), of in die genoemde dual cure, maar dan met on board video en audio, zoals vermeld……….
  Wat ik uit jullie reacties meen te mogen opmaken dat ik dan beter voor "1" kan gaan…………
 • [quote:b9a5314e07="lion"]Wat ik uit jullie reacties meen te mogen opmaken dat ik dan beter voor "1" kan gaan…………[/quote:b9a5314e07]Yup, single core socket AM2 Athlon64. Kun je mooi een GeForce 7600GS in prikken voor de spellen en die Audigy voor het mooie geluid.

  Maar over de rest van het systeem kunnen we nu dus helemaal niets zeggen: wat rechtvaardigt bijv. het prijsverschil van 220 euro? Zaken als een kast + voeding tellen ook mee in de beoordeling. Een goedkopere kast + voeding is bijv. lawaaiiger dan een wat duurdere. Ik noem maar wat. En als je ook je leverancier goed uitkiest, kan dat ook zo tientallen euro's schelen.
 • Of je zoekt een goedkoop X2 3800tje op voor 140 euro:P
 • [quote="Obi-wan-kenobiMaar over de rest van het systeem kunnen we nu dus helemaal niets zeggen: wat rechtvaardigt bijv. het prijsverschil van 220 euro? Zaken als een kast + voeding tellen ook mee in de beoordeling. Een goedkopere kast + voeding is bijv. lawaaiiger dan een wat duurdere. Ik noem maar wat. En als je ook je leverancier goed uitkiest, kan dat ook zo tientallen euro's schelen.[/quote]

  Die kast + voeding zijn gelijkwaardig. Beide systemen zijn echt fluisterstil. (Ondanks een forse voeding en een "noeperd" van een processorventilator).
  Ik gebied van "kaarten" ben ik helaas geen "kenner". Die Creative Audigy lijkt me wel wat en zeker niet te hoog gegrepen. Maar die GeForce 7600 GS, waar je het over hebt, dat is de chipset neem ik aan……..? Toch niet 't type kaart? Maakt het merk en type kaart dan nog uit of niet?

  Tja, verder wel verschillende mobo's: Bij systeem 1 hebben ze 't over "µATX", bij 2 over "BTX". Zegt me niks, maar 'k neem aan dat er een "type" bedoeld wordt en geen "merk"…….
 • Wat betreft die geluidskaart, waar ik niet al te veel accent op wil leggen…..
  Welke keuze is verstandiger?:
  1) Creative SB Audigy SE 7.1 bulk
  2) Creative SB Live 24Bit 7.1 Bulk
  Prijzen zijn gelijk……

  Wat betreft HD's:
  Opvallend genoeg zijn de prijzen voor IDE en Serial ATA nagenoeg gelijk (bij gelijke grootte uiteraard). Is hier ook sprake van een "beste keuze"? (IDE of S-ATA).
 • [quote:6bbb0e5476="lion"](Ondanks een forse voeding en een "noeperd" van een processorventilator).[/quote:6bbb0e5476]Hoe groter de fan, hoe minder hard ie hoeft te draaien om hetzelfde te kunnen koelen. Grotere fans zijn in principe dus stiller.
  [quote:6bbb0e5476="lion"]Maar die GeForce 7600 GS, waar je het over hebt, dat is de chipset neem ik aan……..?[/quote:6bbb0e5476]De grafische engine, die is veelal afkomstig van ATi (Radeon-series) of nVidia (GeForce-series). Vergelijk het maar een beetje met de motor van een auto. Deze typering geeft ongeveer aan hoe krachtig ie is.
  [quote:6bbb0e5476="lion"]Toch niet 't type kaart? Maakt het merk en type kaart dan nog uit of niet?[/quote:6bbb0e5476]Wat bedoel jij dan met het type? Het merk maakt niet zoveel uit, een 1.6i motor in Golf is niet veel anders dan een 1.6i motor in een Astra. Wel kunnen fabrikanten zo'n motortje in bepaalde types opvoeren en dat doen fabrikanten van videokaarten ook wel eens. Verder kun je ook kijken naar de snelheid van het gebruikte geheugen en wat voor koeler erop zit (een passief koelblok is volledig stil, de meeste GeForce 7600GS-varianten zijn passief gekoeld).
  [quote:6bbb0e5476="lion"]Tja, verder wel verschillende mobo's: Bij systeem 1 hebben ze 't over "µATX", bij 2 over "BTX". Zegt me niks, maar 'k neem aan dat er een "type" bedoeld wordt en geen "merk"…….[/quote:6bbb0e5476]Dat is de formfactor. micro-ATX is een kleine formfactor die ook in kleinere behuizingen passen. En BTX is een relatief nieuwe formfactor die met een handigere indeling de luchtstroom binnenin de kast voor een betere koeling. Da's met name bij Pentium D's bijna noodzaak omdat deze CPU's erg warm kunnen worden.
 • Dank voor de heldere uitleg!
 • [quote:a23243716d="lion"]Welke keuze is verstandiger?:
  1) Creative SB Audigy SE 7.1 bulk
  2) Creative SB Live 24Bit 7.1 Bulk[/quote:a23243716d]Ik zou de Audigy SE nemen, omdat ie moderner is en t/m EAX 3.0 ondersteunt (Live! maar t/m EAX 2.0).
 • Dank voor de reactie. 't Maakt keuzes soms wat simpeler….. :wink:
 • Uhm, volgens mij had ik gelezen dat een Audigy SE niets is dan een soort SB Live met een ander naampje en iets nieuwere componentjes om van hun oude SB live chips af te komen.

  Als ik bij komplett kijk staat er gewoon EAX2.0 achter.
  http://www.komplett.nl/k/ki.asp?sku=313612
  Er zit namelijk dezelfde chip op als bij de live: CA0106-DAT
  Enige is dat de DAC [digital audio converter] beter is op de Audigy SE
 • Die "4" kost me 15 Euro meer……. Ik vraag me af of dat verschil gerechtvaardigd is voor wat ik met geluid doe: niet zo bar veel…
  Ik heb een audio versterker met 2 boxen aan de uitgang van de kaart hangen, ben van mening dat geluid "goed moet klinken" en draai af en toe eens wat MP3'tjes. Die oude Live! kaart doet dat goed.

  Ik heb alleen geen flauw idee hoe "uitgebreid" de software bij de verschillende Creative kaarten is………..(?)
  "Heel vroeger" kocht je een SoundBlaster en had je tevens bewerkingssoftware, etc. Maar da's er tegenwoordig niet meer bij.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.