Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

HELP - Spanningspiek en alles kapot !

kid jansen
4 antwoorden
 • Hallo,

  Hedenochtend heeft er hier een overbelasting / spanningspiek plaatsgevonden op het net.
  Alle elektronica en elektrische apparaten die ten tijde van de piek actief waren zijn nu kapot.
  Waaronder al mijn netwerkapperatuur zoals modem, router, switches, etc. (maar ook wekkers, droger, sluimer electronica zoals versterkers etc.)
  Dit is flink balen en een grote ergernis, want de hele morgen ben ik dus offline geweest.

  We hebben al contact gehad met de stroomleverancier en die hebben ons een adres gegeven voor de schadeclaim.

  Inmiddels ben ik weer deels online met één computer en zodoende kan ik hier advies vragen.
  Mijn router heb ik online gekregen door een andere adapter te gebruiken (helaas met een iets te lichte voeding, 0,5 volt te licht en minder amperage), maar de overige elektronica is echt kapot (de switches heb ik nog niet kunnen testen).

  Wat kan ik nu het beste doen ?
  -Proberen om de apparatuur te laten repareren ?
  Of zou ik beter nieuw kunnen nemen, omdat het allemaal wel een flinke klap heeft gehad ?
  -De router lijkt te functioneren, zou deze nu probleemloos verder werken ?
  -Is het een groot probleem dat de tijdelijke voeding nu iets te licht is ?

  Is er iemand die zoiets wel eens heeft meegemaakt ?
  Hoe gaan dergelijke schadeclaim procedures in het werk ?
  Wordt de aankoopwaarde van de apparatuur vergoed of de restwaarde ?
  Of krijg je de gemaakte kosten voor vervangende hardware (deels) vergoed ?
 • Ik denk dat je hoogstens alleen de apparatuur tegen dagwaarde vergoed krijgt. Vervolgschade wordt maar zelden vergoed. Hou er verder rekening mee, dat het eens een flinke tijd kan duren voor je ook maar één cent ziet. Het kan geen kwaad om contact op te nemen met je eigen verzekering (inboedel, opstal).
 • Geef je weinig kans, heb het zelf ook gehad, alleen bleek de schade minder erg dan in eerste instantie het geval leek te zijn.
  De PC kwam bij Mycom vandaan en ik heb hem daar toen ook mee naartoe genomen, maar die gasten bij Mycom kan ik (zeker achteraf gezien) absoluut geen computerspecialisten noemen. Ze zijn zo dom als het achtereind van een varken.
  Uiteindelijk heb ik met wat klooien aan de voeding en door met het tooltje van de fabrikant de hdd heel vaak te formateren alles weer aan de praat gekregen. Uiteindelijk zijn op twee condensators na, de enige kosten die ik heb geleden de kosten die Mycom rekende voor het opstellen van een schaderapport. Wat overigens nergens op sloeg aangezien ze niks echt uitvoerig hadden getest, sterker nog, ze hadden alleen de pc geprobeerd op te starten, wat dus niet ging.

  voor het volledige verhaal zie dit topic.

  Maar om terug te komen op jouw probleem, zoals gezegd ik geef je weinig kans op vergoeding, hooguit van je eigen verzekering, maar de netspanningsleveranciers vergoeden over het algemeen niks.
  Bij die stroomstoring in Haaksbergen heeft Essent uiteindelijk grote bedrijven ook maar €910 gegeven en huishoudens €35, maar schadeclaims werden daardoor niet ingewilligd. Maar dat ging eigenlijk om schade geleden door het niet hebben van netspanning, en het geval van jou en mij om een te hoge netspanning (bij was het een spanningspiek toen de spanning er na een ongeveer 4 uur durende stroomstoring weer op kwam).

  Mijn advies is, wees verstandig en koop voor je volgende PC of een UPS van een goed merk (EATON/Powerware, MGE, APC) of een overspanningsbeveiligde stekkerdoos van een goed merk (Brennenstuhl, Bandridge, Belkin). Dat goed merk zet ik er niet voor niets bij, want in een test van de Consumentenbond van vorige jaar maart bleek dat heel veel overspanningsbeveiligde stekkerdozen niet naar behoren functioneren of onveilig zijn.
  Ik heb zelf onlangs bij conrad een brennenstuhl power protect line 120.000A tegen overspanning beveiligde stekkerdoos gekocht, dat is meteen wel het andere uiterste, maar ik heb veel apparatuur en die kon ik meteen allemaal beveiligen zonder weer op te splitsen. Verder heeft die master-slave functie, en hij beveiligd ook DSL/ISDN (RJ45), telefoon/fax(RJ11), en radio+TV (coax). En er zitten EMI-RFI ruisfilters in, die zorgen voor een 'schonere' netspanning, wat beter is voor apparaten, en ook vooral een mooier beeld en geluid geeft, omdat bijna alle ruis weg is.

  Als je een PM stuurt met je email kan ik je eventueel wel dat artikel als PDF (<1MB) mailen.

  Veel succes, maar verwacht niet teveel, ga ook vooral zelf klooien met de PC en geef de PC vooral niet uit handen. Wellicht valt er nog wat te redden.

  Als je nog vragen hebt stel ze gerust
 • Voor apparatuur aangesloten met een adapter (externe voeding) is er hoop, de meeste adapters zijn overspanningsbeveiligd.
  Tevens kan je kijken bij bv droger naar de printplaat, meestal zit er een relais voor het inschakelen. Indien dit uitgeschakeld was zal vermoedelijk alleen een adapter en misschien de relaissturing (die met de knoppen verbonden is) kapot zijn. Elektromotoren en dergelijke kunnen 150% (en hoger) overspanning zonder problemen aan.
  Daarnaast kun je kijken bij bepaalde apparatuur of er geen smeltzekering of automatische zekering doorgeslagen is. Sommige zekeringen zijn zo gekozen dat bij een hogere spanning de isolatie kapot gaat, er sluiting ontstaat en de zekering doorbrand.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.