Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe geluidskaart

Anoniem
kid jansen
19 antwoorden
 • Tja, na een nieuwe videokaart komt een nieuwe geluidskaart. Ik hoop dat jullie me een beetje in de goede richting kunnen duwen. Hij moet in een PCI (dus geen Express) slot passen.
  Ram-geheugen: 256+512
  2,8 Ghz Proccesor
  6600GT videokaart

  Voeding:

  [img:1fb1636571]http://redactie01.wm.kennisnet.nl/MediaProvider/img/238120.jpeg[/img:1fb1636571]

  Budget: hoogstens 50 euro. ik heb op kieskeurig.nl al wat geluidskaarten gezien. 5.1 surround is meer dan genoeg, en niet verplicht. Als je denkt dat het niet nodig is om een geluidskaart te kopen, zeg het dan ook even ;) Het is om films te kijken, games te spelen en muziek te luisteren.
 • Voor die prijs zou ik een soundblaster audigy 4 oem nemen.
 • [quote:f9b6f6bfd2="Aaponline"]Als je denkt dat het niet nodig is om een geluidskaart te kopen, zeg het dan ook even[/quote:f9b6f6bfd2]Hoe klinkt het nu dan? Niet tevreden (en waarom niet)? Wat voor speakers heb je nu?
 • jawel, maar ik dacht dat het misschien wel wat beter kon.
  Ik heb nu 2 standaard dell speakers (soundMAX digital audio?), maar ik wil waarschijnlijk een nieuw stel boxen kopen, 2 iets grotere en een subwoover.
 • Dan zou ik eerst van die 50 euro een nieuw subwoofer setje kopen en dan pas beoordelen of het geluid nog steeds beter kan naar jouw mening.

  Wil je 2.1 of 5.1 geluid?
 • Voor 50 euro een nieuwe kaart ? Houd dan maar hetgeen je hebt en koop nieuwe speakers voor dat geld.
 • Doe een paar centen bij je budget en neem een 5.1 Logitec of Creative setje luidsprekers. Dit gaat in combinatie met je huidige geluidskaart een vele malen beter geluid geven dan een betere geluidskaart met een vrij eenvoudig (al dan niet nieuw) 2.1 setje, al dan niet met subwoofer.

  De meeste 2.1. setjes, ondanks dat ze een 'subwoofer' hebben, stellen weinig voor qua geluidservaring. Tenzij je in een dure prijsklasse komt.

  Jouw oplossing lijkt me geen erg zinvolle.
 • [quote:504e9589aa="KeesA"]De meeste 2.1. setjes, ondanks dat ze een 'subwoofer' hebben, stellen weinig voor qua geluidservaring.[/quote:504e9589aa]Dit is een vreemde redenering. Waarom zou een 2.1 setje van 50 euro minder klinken dan een 5.1 setje van 50 euro? De 5.1 set zou juist minder moeten klinken, omdat je voor hetzelfde geld nog 3 satellieten meer moet hebben, dus dat gaat ten koste van de kwaliteit.

  De geluidservaring bij 5.1 setjes kan m.i. alleen beter zijn dan bij 2.1 setjes als de bron van het geluid ook 5.1 geluid is, bijv. in games die dit ondersteunen en met DVD's met 5.1 ondersteuning. Bij muziek in MP3 formaat heb je gewoon meer aan een degelijk 2.1 setje.

  Kijk bijv. naar de Logitech X-230 of de Creative Inspire T3030.
  http://tweakers.net/pricewatch/94506
  http://tweakers.net/pricewatch/126536

  Wil je toch perse 5.1, dan kun je kijken naar de Logitech S500 of de Creative SBS 580.
  http://tweakers.net/pricewatch/132557
  http://tweakers.net/pricewatch/125317
 • Ik baseer mijn uitspraak op de diverse praktijksituaties die ik heb meegemaakt. Er zullen ongetwijfels erg mooi klinkende 2.1 sets zijn, maar veel standaardspul klinkt echt voor geen meter. De subwoofer bijvoorbeeld geeft in spelen bepaald geen realistische 'dreunen' mee.

  Dat op een 5.1. set alleen 5.1 aangestuurd brongeluid beter klinkt dan op een 2.1. set vind ik discutabel. Hoewel de echte audiofiel zal gruwen van mijn uitspraak vind ik ook mp3 veel beter (ruimtelijker/voller) klinken op mijn logitec 5.1 set (70 euro) dan op de voorgaande -zeer redelijke- 2.1 set die ik had staan.

  Ook als ik bij anderen 2.1. sets hoor valt het totaalgeluid me meestal tegen, ook als het een wat betere set betreft.
  Als TS ook voor spelen het geluid goed wil hebben is een rondom opgestelde 5.1 opstelling stukken realistischer.

  Maar…. Smaken verschillen en misschien heb ik wel rare oortjes.
 • [quote:93eb7c8f0b="KeesA"]Hoewel de echte audiofiel zal gruwen van mijn uitspraak vind ik ook mp3 veel beter (ruimtelijker/voller) klinken op mijn logitec 5.1 set (70 euro) dan op de voorgaande -zeer redelijke- 2.1 set die ik had staan. Maar…. Smaken verschillen en misschien heb ik wel rare oortjes.[/quote:93eb7c8f0b]Nou, ik wil niet zeggen dat je rare oortjes hebt, maar smaken verschillen inderdaad. Als je muziek in "virtual 5.1 surround mode" mooier vindt klinken dan in 2.1, dan is dat gewoon een verschil in smaak.

  Maar dat een 2.1 setje van dezelfde prijs uitgerust zou zijn met mindere kwaliteit subwoofer en satellieten dan bij een 5.1 setje gaat er bij mij niet in, dit is m.i. eerder andersom. Zie eerder genoemd voorbeeld van bijv. Logitech: De X-230 2.1 set is uitgerust met een betere subwoofer en satellieten dan de S500 5.1 set. De qua kwaliteit met de X-230 vergelijkbare X-530 5.1 set begint qua prijs boven de 50 euro.

  De beste oplossing (die ik ook heb staan) is gewoon een goede losse audioversterker met full size speakerset. Keerzijde is wel dat dat nogal wat ruimte in beslag neemt. :wink:
 • MET een simpel kabeltje tussen geluidskaart en versterkeringang. Inderdaad, had ik vroeger ook, mooie BOSE boxen erbij.

  Gezien waar mijn computer en geluidssysteem nu staan niet meer handig.
 • hmm nouja ik weet het ook niet zo goed, daarom vroeg ik het ook he ;) maar ik heb ne geen geluidskaart, 'gewoon' onboard.
 • Een onboard chip kan hele aardige resultaten geven. De huidige chips zijn zeker te vergelijken met eenvoudige, losse geluidskaarten.

  Ook op een onboardgebeuren (mits het 5.1. ondersteunt) kun je een 5.1 set aansluiten of een kabeltje naar je losse stereoinstallatie leggen.
 • oke ik denk dat ik dan geen geluidskaart koop :D gebruik het geld wel voor iets anders ;) :) bedankt allemaal
 • hey nog ff een vraagje:

  Ik heb een heeeeeeeeeeeeleeeeeeeeeee hele hele hele oude computer gevonden op zolder ;) met een geluidskaart :O :
  Creative Soundblaster Pro 2 (1992)

  Weet iemand of ik die erin kan stoppen (PCI dus)? en of de onboard geluidskaart nog beter is?
 • Neen, helaas. Je hebt nu PCI sloten voor je instekkaarten. Een kaart uit 1992 zal een ISA aansluiting hebben en dat past niet.
 • ja klopt hij is isa… jammer :P maar niet erg
  dank
 • bovendien is onboard audio toch wel dermate verbeterd de laatste jaren dat hele oude audio kaartjes compleet nutteloos zijn aangezien nieuwe onboard audio dan wel beter geluid geeft.
  Als je geluid wil verbeteren moet je niet beginnen bij je apparatuur, maar bij de ruimte en het lichtnet. Slechte akoustiek, slechte lengte-breedte-hoogte verhoudingen van de ruimte, veel ruis op lichtnet, niet geaard zijn apparatuur, aardlussen zijn allemaal dingen die veel meer effect kunnen hebben dan een geluidskaart. En verder zou ik inderdaad als je aan de apparatuur iets wil veranderen beginnen met speakers.
 • ja ik weet het, maar aan al die dingen ligt het niet hoor, volgens mij heb ik prachtig geluid ;) (ik weet niet anders) maar daarom vroeg ik het ook he ;) nouja iniedergeval bedankt

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.