Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

NCQ-schijf zinvol voor dualcore processor?

Anoniem
Jaap H
5 antwoorden
 • Na de vervanging van mijn sigle core door een dual coreprocessor merk ik dat mijn HD bij het uitvoeren van 2 processen op de respectievelijke cores nogal eens de (snelheids)bottleneck is als beide cores die HD aanspreken. Logisch.

  Ik vraag mij af of een schijf met NCQ in de boven geschetste situatie een merkbare snelheidsverbetering zou geven. Wat ik wel lees is dat voor een desktopsysteem de NCQ niet zinvol is. Maar met mijn boerenverstand zou ik zeggen dat met de komst van de dualcore systemen wellicht de winst ervan wel voelbaar is.
  (Ik heb touwens niet veel zin in een -snellere- RAIDopstelling)

  Is het zo dat een eventuele winst via NCQ in het niet valt bij een vervanging van mijn 8MB cache-schijf nu door een 16MB cacheschijf? Oftewel: is vergroting van het cachegeheugen van de schijf werkzamer dan het hele NCQ verhaal v.w.b. een desktop met dualcore?
 • In de praktijk heeft NCQ gewoon weinig nut. Levert alleen zichtbaar voordeel op bij gelijktijdig aanspreken van veel verschillende bestanden, zoals op servers het geval is. En ook een buffer van 8 of 16MB maakt heel weinig uit. Niets om je blind op te staren dus.
 • De harde schijf is inderdaad vaak de bottleneck; een van de traagste onderdelen in moderne systemen. Dus reden om hier de snelste oplossing te kiezen, alle kleine beetjes helpen. De ene 'feature' is bij bepaald gebruik nuttiger dan de andere; heb je ze allemaal aan boord dan profiteer je altijd.
 • Mischien kan je een RAID-0 setting maken als je meerdere harde schijven hebt.
 • "(Ik heb touwens niet veel zin in een -snellere- RAIDopstelling)" Zoals ik al meldde……..

  Ik begrijp dat men niet veel van NCQ verwacht. Een beetje zou het kunnen versnellen, maar dat is nog maar de vraag.
  Ik zal mijn gedachten er nog over laten gaan als ik binnenkort een grotere schijf aanschaf. Maar maakt een verdubbeling van het cachegeheugen van zo'n HD nou echt nauwelijks uit?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.