Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Voltages voeding

Anoniem
Sander1337
12 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb al wat topics gelezen van een paar jaar terug, maar ik wil toch even wat zekerheid hebben. Nu ik de laatste tijd ook vaak slechte verhalen heb gehoord over Q-Tec voedingen wil ik toch even het zekere voor het onzekere.

  Ik heb dus een Q-Tec voeding van 350 Watt (ja ik weet het, een B of C merk, maar dat wist ik 2 jaar terug toen ik de kast aanschafte nog niet :P). Ik maak me een beetje zorgen over de voltages, deze zijn namelijk vrij instabiel en vooral laag naar mijn idee. Hier ff een tabelletje:

  PC idle:
  12V____11,7-11,8V
  5V____4,99V
  3,3V___3,2V
  Vcore__1,39-1,42

  PC Stressed:
  12V____11,6-11,7
  5V____4,99-5,026
  3,3V___3,18-3,22
  Vcore__1,36-1,37

  Het zijn dus niet zozeer de 5 volt en 3 volt lijn, maar de 12 en Vcore lijn.
  Mn pc zit standaard rond de 280 Watt qua verbruik. Voor de specs, zie deze pagina.

  Mijn vraag is: Kan het kwaad dat de voltages bij bovengenoemde lijnen zo laag en onstabiel zijn? Zo ja, is het verstandig om een andere voeding aan te schaffen van een beter merk (Enermax, Tagan, OCZ, Zalman oid.)?
 • Op zich zijn de voltages binnen de marges (10% afwijking maximaal). Is je computer verder stabiel? Of heb je regelmatig crashes.
 • Bedankt voor je reactie.
  Mn PC is verder stabiel, gelukkig nooit last van uitval. De laatste tijd wordt de CPU constant 100% belast vanwege een project (zie mn sig). Soms wel 8 uur achtereen op een dag. En dat gewoon zonder problemen. :D Alleen merk ik na een uur of 4 wel enige warmte-ontwikkeling bij de voeding op. :P Maar dat is verder niets bijzonders.

  Laatste tijd doet Windows wel wat raar, maar dat heb ik altijd na een aantal maanden, ff formatteren en ik kan er weer voor een paar maanden tegenaan. :P Maar dat heeft er verder niets mee temaken. :P
 • Dan zou ik hem eerst maar laten zitten. Je zou eens naar de kastkoeling kunnen kijken, mocht je wat aan de warmte willen doen.
 • Het valt denk ik wel mee, op dit moment is de mobo temp 23 graden en CPU 52 graden (100% stressed). Dat is normaal, want ik heb een Prescott. :P

  Op dit moment heb ik 1 fan intake en 2 (1 case en 1 van de voeding) outtake en dan uiteraard nog die van mn CPU. Over de temperaturen ben ik best tevreden, dus ik heb er nog geen plannen voor om er iets aan te gaan doen. :wink:
 • Toch zou ik een nieuwe voeding kopen, bijvoorbeeld Huntkey, er zijn verhalen bekend waarbij SWEEX en QTEC voedingen PC's compleet hebben laten afbranden.

  Als ik een QTEC voeding zou hebben, zou ik niet met het risico kunnen leven dat zoiets in directe verbinding met mijn 7900GT videokaart staat…

  Een redelijke nieuwe voeding kost niet veel, zelf zou ik dan dus ook een nieuwe voeding kopen.
 • sweex heb ik nog meer vertrouwen in dan Qtec: een sweex durf ik de stekker nog van in het stopcontact te steken terwijl ik ernaast sta.

  Er zijmn inderdaad verhalen van Qtec en Sweex voedingen die stuk gingen en op dat moment een piekspanning leverden waardoor een groot deel(zo niet alles) van de hardware in de pc stuk ging.
 • Sow, goed dat ik dat weet, bedankt.
  Ik heb mn pc 2 jaar geleden zelf samengesteld, en heb sindsdien gelukkig nooit echt problemen gehad. Maar ik wist niet dat die Q-Tec voedingen zo slecht konden zijn. Ik zal er ff over na denken, misschien dat ik binnenkort, als ik een nieuwe videokaart erin gooi, wel overstap op een andere voeding.
 • [quote:af06f57973]verhalen[/quote:af06f57973]Daar gaan we weer ! Lekkende en slechte voedingen kom je in alle merken tegen.
  Als je geen problemen hebt, zijn er ook geen en moet je ook geen zoeken. 100% Permanente Cpu belasting zonder dat je iets doet is wél een probleem, maar dat heeft niets te zien met de voeding.
  Probeer in je taakbalk stuk voor stuk alles uit te schakelen. Eventueel ook in MsConfig. Vooral progs die mee opgestart worden. Begin met de virusscanner en houd de Cpu belasting in de gaten. Waarschijnlijk zie je op die manier wanneer die 100% daald en weet je welk programma dwarsligt. Meestal vind je het zo en dan verwijder je dat grondig. Opstarten en eventueel opnieuw installeren.
 • Mijn PC heeft al 3 jaar een 350 W Q-Tec voeding, nog nooit problemen gehad :D Hij maakt misschien wel wat veel lawaai, maar ik heb nog nooit crashes, plotselinge reboots of iets dergelijks gehad. Hij kan ook rustig 8 uur per dag aanstaan, zonder al te veel warmte te maken.

  Maarja, binnenkort is mijn nieuwe pc klaar, dan vergelijk ik hem wel met een Enermax Liberty 400W :)
 • Ok, dat je je zorgen maakt omdat qtec niet als extreem goed bekend staat, maar om die voltages zou ik geeen seconde wakker liggen. IK had enige tijd terug een voeding die op de 12 volt lijn, volgens de sensoren, 7.8 volt leverde :-?
 • Bedankt allemaal.

  [quote:1fada512b3="Alicante"][quote:1fada512b3]verhalen[/quote:1fada512b3]
  Probeer in je taakbalk stuk voor stuk alles uit te schakelen. Eventueel ook in MsConfig. Vooral progs die mee opgestart worden. Begin met de virusscanner en houd de Cpu belasting in de gaten. Waarschijnlijk zie je op die manier wanneer die 100% daald en weet je welk programma dwarsligt. [/quote:1fada512b3]

  Als je goed gelezen hebt zie je dat het juist de bedoeling is dat mn CPU continu op 100% draait, dat komt door BOINC, het programma dat ik gebruik voor SETI@home. :wink: Maar toch bedankt voor de tip. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.