Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Tekentablet?

Anoniem
gerben
12 antwoorden
 • Hallo!

  Ik zit nu op de opleiding Communication en Multimedia Design te Breda, en ik zou voor mijn opleiding en voor eigen gebruik eigenlijk wel een teken-tablet aan willen schaffen.

  Maar ik zou echt niet weten welke het beste is qua prijs/kwaliteit verhouding.
  Eigenlijk heb ik maar weinig eisen, het ding moet gewoon werken, en het formaat meot ongeveer ten grootte zijn van een A4 tot een A5.

  Ik zou het liefst 1 willen met een scherm erin, omdat ik dan gewoon kan kijken naar wat ik teken, maar dat is natuurlijk echt veel te duur, dus dat is al gauw afgevallen.

  Wat raden jullie me aan, en waarom?
 • Bij mijn weten maakt Wacom goede en betaalbare tablets.
  http://www.wacom-europe.com/nl/index.asp
 • met de vorige spreker helemaal eens:
  wacom is een goed merk, stabiel en handig in gebruik. gebruik hem zelf al jaren
 • Ik was ook al bij Wacom uitgekomen, maar ik zou niet weten welke ik zou moeten hebben. Het moet wel wat groter zijn dan een 10x15 fotomaatje…
 • loop eens bij een pc winkel binnen en vraag ernaar, bij een goede zaak kan je ook even uitproberen.
 • Dan kom je denk ik bij de Intuos serie uit, maar dan mag je wel een flinke portemonnee meenemen.
  http://www.wacom-shop.net/cgi-bin/wacom.storefront/en/Product/PTZ&2D1231W&2DD

  In de pricewatch staan trouwens wel goedkopere. Maar ik weet er te weinig van om je verder een specifiek type te adviseren.

  http://tweakers.net/pricewatch/cat/533
 • Nou, A3 vind ik weer vrij overdreven..
  Ik denk dat ik het liefste een A4 tablet heb, maar die dingen zijn al verdomd duur..
 • hebben ze bij jou op de opleiding geen tablets in gebruik om daar ervaring op te doen? of docenten/medestudenten die ze hebben?
 • A4 is al best groot, ik denk dat je voor de meeste dingen met A5 ook wel uit de voeten kan. Voor een A4 kom je op z'n goedkoopst bij de Wacom Intuos 3 A4 USB uit en de laagste prijs daarvan is €399. Een Wacom Graphire 4 Classic XL A5 USB heb je voor €159.
  De Intuos serie is alleen wat luxer, 2x zoveel drukniveau's, hogere resolutie, kanteldetectie, absolutie positionering: verhouding gelijk aan scherm, en rand van tablet is ook rand op het scherm. Verder heb je bij de Intuos 3 serie ook nog extra invoerapparaten waaronder een airbrush en en een rotatiegevoelige stift. En de bijgeleverde pen heeft ook al drie verschillende soorten punt waardoor je die ook op meerdere manieren kan gebruiken. Maar zoals ik eerder zei is deze serie ook een stuk duurder.

  Het is jammer dat je zoiets niet twee weken kan proberen, dan kom je er snel genoeg achter of het wat is en of het aan je eisen voldoet.

  Ik zit zelf ook nog steeds te denken aan een tekentablet, wat mij er vooral van weerhoud is de prijs en het formaat van die dingen. Maar ik ben overtuigd van het nut van die dingen in grafische applicaties, en het is ook vrij makkelijk te zien dat het veel ergonomischer is dan een muis of wat voor controller dan ook. Kijk maar eens goed naar je onderarm als je een muis vastpakt, en kijk maar eens hoe zwaar je muis is, zonder enige twijfel meer dan 12 (graphire 4) of 18 (intuos 3) gram.

  Een met scherm er in is de Wacom Cintiq 21UX (de 15 en 18 worden niet meer ontwikkelt), maar die heeft dus wel een actief vlak van ruim 21" (ruim 54cm), en dat is nogal groot aangezien je die niet echt plat voor je neerlegt zoals bijvoorbeeld een Intuos A3 wide (is met 22,7" nog iets groter). Verder is het prijskaartje wel heel erg hoog. Daar heb je ook een heel mooi beeldscherm voor en een Intuos tekentablet. En op het ingebouwde scherm en grootte na is de Cintiq 21UX exact hetzelfde als de Intuos serie.
 • Ik werk al jàren met een Wacom Artpad A6. Ik wil en kan eigenlijk niet meer zonder. Heb gisteren een zgan Wacom Ultrapad A5 in gebruik genomen (Marktplaats, 25 euro) . Wel effe wennen hoor, een oppervlak dat 2x zo groot is.

  Staar je niet blind op die hele grote Wacoms, groter is niet altijd beter. Op een kleine kan je met een pols beweging bijna het hele tablet bereiken, met een grote kan je dat wel vergeten dan moet je echt je onderarm ook bewegen. Overigens is het wel zo dat je altijd een deel van het tablet kan laten overeenkomen met je hele diplay, bij (hele) grote tabletten zal je zien dat bijna iedereen daar gebruik van maakt.

  Overigens hebben alle Wacoms absolute positionering, middels de driver kan je wel het nodige aanpassen.

  Probeer eens of je een poosje met een tablet kan werken (lenen), om te weten of een tablet wat voor je is.

  Je zou ook eens kunnen kijken of een ouder gebruikt tablet wat voor je is. Die nieuwe reeks is mooi, maar de oudere tabletten zijn er echt niet onbruikbaar door geworden…
 • De hele grote worden ook veel gebruikt door mensen die eerst op papier tekenen. Die leggen dan de tekening op de tablet en leggen daar een speciaal vel op zodat je direct kan overtrekken.
 • De duurdere Wacoms hebben inderdaad een transparant overlay waaronder je een tekening/schets kan plaatsen. Die overlay is gewoon van kunststof, is niets speciaals aan hoor!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.