Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC reboot bij lezen schijf door DVD-rom drive

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Hallo, ik zit sedert enige tijd met het volgende probleem:
  Bij het lezen of aanspreken (via de verkenner) van mijn DVD-rom drive reboot de computer (meestal, vreemd genoeg niet altijd). Dat gebeurt bij allerlei schijven, cd-rom en dvd. Dit gebeurt niet als ik de schijf invoer in mijn DVD-brander.
  Eerst leek het te liggen aan INCD, maar dat programma heb ik verwijderd. Het probleem bleef.
  Vervolgens heb ik een nieuwe DVD-rom drive gekocht (LG), maar ook deze doet hetzelfde. Het ligt dus niet aan de drive zelf (?), maar wat kan het dan wel zijn? Ik kom er tot heden niet uit. Als iemand enig idee heeft, of suggesties, dan hou ik me graag aanbevolen! :D

  Groeten,
  Martin
 • [quote:d0501787b3="Maribex"]Bij het lezen of aanspreken (via de verkenner) van mijn DVD-rom drive reboot de computer (meestal, vreemd genoeg niet altijd).[/quote:d0501787b3] Welk besturingssysteem en Service Pack draai je? Indien Windows. Als je pc opstart in veilige modus, kun je dan wel iedere keer je dvd-speler aanspreken zonder een reboot? Om welk merk/type pc gaat het?
 • Het betreft een Pentium 2400 met XP proffesional, SP2.
  Het opstarten in de veilige modus zal ik zeker proberen, maar dat zal vandaag niet meer lukken (moet weg). Alvast bedankt voor de reactie.

  Nog even een toelichting:
  als ik via Deze computer of de verkenner de schijf benader, duurt het vrij lang (zaklampje komt in beeld). Soms gaat het dan al mis (reboot), en soms pas als ik vervolgens daarna een bestand probeer te openen.
  Bij self-executing bestanden gaat het meestel direct mis.

  Groeten,
  Martin
 • Hallo, hier ben ik weer. Enkele malen geprobeerd in de veilige modus, en dan lijkt er niets aan de hand: tot nog toe geen reboot. cd-roms en dvd's worden vlot gelezen.
  Ben benieuwd wat dit betekent.

  Groeten,
  Martin
 • [quote:17c591419c="Maribex"] Enkele malen geprobeerd in de veilige modus, en dan lijkt er niets aan de hand: tot nog toe geen reboot. cd-roms en dvd's worden vlot gelezen. [/quote:17c591419c] Dat mogelijk applicaties, services en/of drivers die niet in veile modus, maar wel in normale modus worden geladen de reboot veroorzaken. Je had InCD al verwijderd. Kun je ook nog andere applicaties in de systeemtray checken. Ook kun je via een account met administrator rechten, via Uitvoeren typ msconfig [Enter] Wellicht wordt het reboot probleem veroorzaakt door een van die hulpprogramma's, die gestart worden via tabblad Opstarten. Je zou ook nog tabblad services kunnen checken. Info over services.

  Check tabblad Algemeen. Je zou kunnen proberen Diagnostisch opstarten. Klik op Help voor meer info.
 • Bedankt voor de tips.
  Heb al een paar keer systeemherstel geprobeerd (begonnen op de 'oudste' beschikbare datum-juli-) maar dit heeft nog geen resultaat gehad (tot nog toe op 3 verschillende herstelpunten de melding gekregen dat systeemherstel niet uitgevoerd kon worden.
  Heb nu ook via opstarten al een aantal opties door uitschakelen geprobeerd. Tot nog toe zonder resultaat. Ik zal nog met de services moeten beginnen, maar gezien de grote hoeveelheid zal ook dat even duren. :(

  Wat ik vreemd vind is dat het alleen bij de DVD-rom drive gebeurd, en niet bij de DVD-brander. :o
  Wat ik ook niet kan verklaren is dat bij het rebooten (als ik de dvd c.q. cd-rom in het station laat zitten) de ene keer de pc na het welkomstscherm (soms een keer, soms meerdere malen) weer reboot, en de andere keer niet.
  Ik blijf het proberen, maar hou me uiteraard aanbevolen voor nog meer tips in dezen.

  Groet,
  Martin
 • Heb waarschijnlijk de oorzaak van het probleem gevonden: bij het uitvoeren van een geheugentest werden de nodige 'errors' gevonden.
  Ga nu maar eerst op zoek naar een nieuw geheugenbankje.
  Ook daar heb ik wat vragen over, die ik een een apart topic zal stellen.

  @ jolo: badankt voor het meedenken.

  Groet,
  Martin
 • Helaas, helaas…. :cry: :evil:
  Nieuw geheugen geplaatst, maar het probleem bestaat nog steeds; om moedeloos van te worden. Dus… als er nog iemand een suggestie heeft?

  Groet,
  Martin
 • [quote:c9ab4f0e81="Maribex"] Nieuw geheugen geplaatst, maar het probleem bestaat nog steeds; om moedeloos van te worden. Dus… als er nog iemand een suggestie heeft? [/quote:c9ab4f0e81] Ik heb inmiddels je andere topic over geheugen ook gelezen. Let er alsublieft op dat je onderwerp over je dvd-speler niet in je geheugen topic opduikt. Hetzelfde onderwerp in twee topics kan leiden tot een slotje.

  Heb je na zo een reboot de Windows Logboeken al gecheckt op fouten? Heb je in Windows XP Auto Reboot bij een system crash al uitgezet? Als er dan bij het aanspreken van je dvd-speler een stop error in een blauw scherm verschijnt, kun je deze checken op http://www.aumha.org/win5/kbestop.php

  Voordat je Format C: plus Windows XP opnieuw installeren overweegt, zou je eerst nog een reparatie-installatie kunnen overwegen. Lees daarvoor eerst dit hele artikel over How to Perform a Windows XP Repair Install.
 • Ik heb inmiddels je andere topic over geheugen ook gelezen. Let er alsublieft op dat je onderwerp over je dvd-speler niet in je geheugen topic opduikt. Hetzelfde onderwerp in twee topics kan leiden tot een slotje.
  Sorry, je hebt gelijk. Ik zal er op letten.

  Wat het logboek betreft, dit geeft de volgende foutmelding(en):
  Beschadigd blok in apparaat \Device\CDRom1.

  Nu is de betreffende DVD-speler in mijn ogen apparaat 2 (als slave, master is een brander). Kan het dus zijn dat mijn brander stuk is (maar die functioneert bij mijn weten prima)?

  Het uitschakelen van het automatisch opstarten heeft nog niet geleid tot een blauw scherm: hij reboot evengoed vanaf het BIOS.

  Ik ga verder met zoeken, en alvast bedankt voor alle tips.

  Groet,
  Martin
 • [b:357ba966a3]Maribex schreef:[/b:357ba966a3][quote:357ba966a3]Nu is de betreffende DVD-speler in mijn ogen apparaat 2 (als slave, master is een brander). Kan het dus zijn dat mijn brander stuk is (maar die functioneert bij mijn weten prima)? [/quote:357ba966a3]Windows begint in dit geval te tellen bij 0 (NUL).

  De brander op master is dus device 0, de speler is device 1. En dan klopt alles weer, het probleem zit em dus inderdaad in de speler. Heb je de mogelijkheid om hem tijdelijk om te wisselen? Leen er even een bij de buren bijvoorbeeld.

  Gr,
  Jim
 • @Jim: ik had een nieuwe speler gekocht en geplaatst, maar deze deed hetzelfde. Iets later ontdekte ik errors in het geheugen, en heb ik nieuw geheugen geplaatst (en mijn nieuwe speler daarbij weer ingeruild). Helaas bleef het probleem (zie ook mijn topic "vraagjes over geheugen";).
  Groet,
  Martin
 • [quote:85a0664c4e="Maribex"] Nu is de betreffende DVD-speler in mijn ogen apparaat 2 (als slave, master is een brander).[/quote:85a0664c4e] Als een DVD-speler en een DVD-brander op 1 IDE kabel zitten, dan is de DVD-speler als Master meer gebruikelijk. Heb je voor de DVD-speler en DVD-brander Cable Select al geprobeerd? De Master komt dan aan het einde van de 80 aderige IDE kabel. Heb je al een andere IDE kabel geprobeerd? Probeer het dan bij voorkeur met een ronde IDE kabel.
 • En het kan ook nog zo zijn dat het probleem veroorzaakt wordt door de IDE-controller, zo'n ding kan helaas ook stukgaan.

  Probeer eens om hem in apparaatbeheer volledig te verwijderen en hem dan middels een reboot opnieuw te laten herkennen/installeren. Je weet het maar nooit.

  En hoewel het eigenlijk geen rol mag spelen, maar goochel ook eens (behalve met de Master-Slave-Cable select) met de instellingen Ultra-DMA, Multiword-DMA en PIO van de drives.

  Gr,
  Jim
 • Daar ben ik weer. Ik heb de suggestie van Jim uitgevoerd om de ide-controller (via apparaatbeheer) te verwijderen en door een reboot weer opnieuw te installeren.
  Dat ging probleemloos, en het leek enige tijd alsof dat hielp. Inmiddels na 3 spontane reboots weet ik wel beter. Trouwens, de 1e keer na het opnieuw installeren leek het wel of de speler op hol sloeg. Het ding bleef maar kabaal maken, maar gaf een tijdlang geen reboot. Ook de keren daarna viel op dat ik het apparaat veel langer kan aanspreken zonder reboot.
  Het kabaal is trouwens na de 3e reboot verdwenen.

  Wat de overige suggesties (cable select, andere ide-kabel of controller, goochelen met DMA) betreft: ik ga 'professionele' hulp zoeken want dat gaat me echt boven de pet.

  Bedankt voor jullie meedenken, en als ik er uit ben meld ik het wel.

  Groet,
  Martin
 • [b:2639ed9869]Maribex schreef:[/b:2639ed9869][quote:2639ed9869]ik ga 'professionele' hulp zoeken want dat gaat me echt boven de pet.[/quote:2639ed9869]Tja, da's misschien wel verstandig. Adviezen geven gaat perfect via dit forum maar de kast openschroeven en rommelen in het binnenwerk wil helaas nog niet lukken via een netwerkverbinding :wink: .

  Maar je laatste verhaal lezend gok ik toch op een IDE-controller die de weg kwijt is of een gammele kabel maar die had je meen ik al omgewisseld.

  We wachten het af, ben benieuwd.

  Gr,
  Jim
 • Zo, hier ben ik weer.
  Iemand thuis gehad om in de kast te rommelen: kabels verwisseld, cable select geprobeerd, instellingen gecontroleerd. Niets hielp.
  Daarna zelf weer eens geprobeerd: in de veilige modus (althans de keren dat ik het geprobeerd heb) lijkt er niets aan de hand. Zou het dan toch een software-probleem zijn? Dus toch maar de grote stap gezet, en gisteren c:\ geformatteerd. En wat blijkt? Het probleem is nog exact hetzelfde! :( Ik begin nu langzamerhand te wanhopen. Trouwens bij het opnieuw installeren van software kreeg ik zelfs een reset bij het insteken van een usb-kabel (was ik vergeten in te pluggen). Ook zijn nu na de diverse resets mijn stationsaanduidingen ineens gewijzigd. De dvd-brander (was d:\) en de dvd-lezer (was e:\) zijn nu ineens f:\ en g:\ (waren voorheen partities op de harde schijf, die nu d:\ en e:\ zijn geworden).
  Wie snapt het nog?
  Het enige wat ik nu nog kan verzinnen is een voedingsprobleem, of het hele mobo.
  Ik begrijp toruwens dat als de ide-controller stuk zou zijn, het hele moederbord moet worden vervangen?

  Ik hoop dat iemand hierin nog licht ziet!

  Groet,
  Martin
 • [quote:baa66d1084="Maribex"] Het enige wat ik nu nog kan verzinnen is een voedingsprobleem, of het hele mobo.[/quote:baa66d1084] Maar waarom zou je dat probleem dan alleen hebben bij de DVD-rom? Of helemaal niet in veilige modus? Nu je het toch over de voeding hebt. Welk merk/type zit erin?
  [quote:baa66d1084="Maribex"] Ik begrijp toruwens dat als de ide-controller stuk zou zijn, het hele moederbord moet worden vervangen? [/quote:baa66d1084] Of een pci ide instteekkaart. Maar had ik goed begrepen dat die DVD-rom en DVD-brander op dezelfde secondary ide-controller zijn aangesloten? Als je DVD-brander wel goed werkt, dan zou die ide-controller toch niet defect kunnen zijn. Had je die DVD-rom ook als master op die secondary ide-controller (maar dan zonder de DVD-brander) getest?
  [quote:baa66d1084="Maribex"] Dus toch maar de grote stap gezet, en gisteren c:\ geformatteerd. En wat blijkt? Het probleem is nog exact hetzelfde! [/quote:baa66d1084] Had je Windows XP opnieuw geinstalleerd via de DVD-rom of de DVD-brander?
 • @ Jolo:
  - merk en type voeding moet ik nakijken en laat ik nog weten;
  - je vraag of de DVD-rom op de secondary ide-controller als master is getest: dat zal ik navragen bij degene die me hierbij geholpen heeft. Wat ik zeker weet is dat 'we' de DVD-brander afgekoppeld hebben, en ook toen bleef het probleem. Ik weet echter niet zeker of dat hetzelfde is als wat jij bedoelt. En wat die kabels verwisselen betreft: de kabel waar de hdd op zat is gebruikt voor de dvd-spelers en andersom; de hdd loopt nog als een zonnetje.
  - Windows XP heb ik geïnstalleerd via de DVD-brander (je ziet, al te veel vertrouwen had ik er al niet in).

  Na de installatie leek het overigens een tijdje goed te gaan, maar opeens was het weer zover (op een zo goed als kale computer).

  Nog iets vreemds: bij het opstarten lees ik nu (opeens?) in het bios scherm:
  "secondary ide-channel no 80 conductur cable installed". ?! En toch doen zowel hdd als dvd-spelers (althans eentje dan) het? Ik zal mijn collega die me geholpen heeft maar weer eens lastig gaan vallen.

  Groet,
  Martin
 • [quote:ee7a8fe4d8="Maribex"] "secondary ide-channel no 80 conductur cable installed". ?[/quote:ee7a8fe4d8] En wat voor een ide-kabel gebruik je dan? Had je al een andere 80 aderige kabel geprobeerd? Een ronde 80 aderige kabel is dan te prefereren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.