Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

externe HD voor laptop zonder aparte voeding

Anoniem
tinus89
21 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb net een laptop de HP NX9420 type: RH442ET, met een 100GB HD op 5400tpm. Voor het maken van back ups en extra opslag zoek ik een snelle externe HD. Zelfbouw mag ook. Gebruik makend van de voeding van de laptop.
  Kan er een 7200 tpm op? Welke typen HD kunnen erbij SATA, IDE…?
  Ik ben niet op zoek naar het goedkoopste van het goedkoopste, hij moet goed en degelijk zijn. Minimaal 100 GB.

  Een advies stel ik zeer op prijs!

  Alvast bedankt!

  Raymond.
 • In principe werken alle 2.5" schijven zonder aparte voeding. Geldt voor zelfbouw en kant-en-klare modellen. Het gros van de laptopschijven is meen ik nog wel ide, sata zul je dus niet zoveel vinden. Vraag me af of er überhaupt wel losse externe sata behuizingen bestaan. De grootste 2.5" schijf is van fujitsu, een 160GB sata.

  http://www.azerty.nl/producten/product_overzicht/207/1-8-2-5-harddisks.html
  http://www.azerty.nl/producten/product_overzicht/183/harddisk-behuizingen.html
 • Gerben, dank voor je vlotte antwoord. Ik heb er denk ik te weinig kijk op, dus wat gerichtere hulp zou ik fijn vinden. Is SATA veel sneller dan IDE? Is een 7200 rpm schijf nog weer sneller? Wat kan ik aansluiten op mijn laptop?
  Moet een SATA HD in een andere behuizing dan een IDE? Waarom is dat?
  120GB lijkt me voldoende. Wat is dan de beste combinatie die ik maken kan (als ik zelf even zo'n schijf in een behuizing schroef) voor mijn laptop?

  Grt Raymond.
 • oja, Gerben, is dit een geschikte behuizing voor een SATA 2,5 HD?

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/183/10734/equip-2-5-inch-mobile-storage-solution-0.html

  grt Raymond.
 • Gerben, ik ben wat verder aan het kijken op de site die me me aanreikte. Zie ik het goed dat een 7200 rpm schijf op 7200 rpm minder opslagcap heeft dan wanneer diezelfde schijf op 4200 rpm draaaid?

  grt

  Raymond.
 • Gerben, is het wellicht wijzer om een 7200 rpm SATA schijf in de laptop te bouwen misschien met wat minder opslagcapaciteit en de laptop schijf in een externe behuizing. Ik vind de laptop nl absoluut niet snel…..

  grt

  Raymond.
 • Sata en ide maken elkaar in de praktijk maar heel weinig. De meeste schijven zijn tegenwoordig 7200rpm. Er zijn er ook van 5400 en 4200, die werken trager, maar verbruiken ook minder stroom. Met een goede 7200rpm zal je laptop waarschijnlijk wel wat vlotter werken. De bestaande schijf in een externe behuizing zetten is ook een denkbare oplossing. Is je laptop wat vlotter, en je hebt een behoorlijke backupschijf. Sata en ide zijn niet uitwisselbaar. Dus als er nu een ide schijf in je laptop zit, kan er geen sata in, of andersom.
 • Gerben,
  Er zit een Fujitsu type MHV2120BH SATA 2.5-Inch, SATA, 5400 RPM in. Dan is de ombouw een goede zet, toch? Lijkt me een klus voor een specialist……

  Raymond.
 • Niet per se. Bij sommige machines is het zeer eenvoudig de harddisk eruit te wippen. Bij andere is het een rotklus om de kast open te krijgen. Zelf een ander schijfje erin drukken, en de oude in een kastje monteren stelt verder weinig voor.
 • Gerben, Ik bedoelde niet zozeer het fysiek omwisselen van de HD's, maar meer het feit dat als ik de originele HD eruit haal en de nieuwe er in zet er dus helemaal niets op staat, geen programma, geen drivers helemaal niets. Dan gaat de comp niet werken toch?
  Of moet ik eerst de gehele c: copieren naar de nieuwe voordat ik ze omruil? Is dat de goede manier?
 • Kan wel wat lastig worden inderdaad. Misschien oude schijf eerst in het doosje, met partition magic oid overzetten, en dan omruilen. Of wellicht zit er een recovery cd bij de laptop?
 • er zit nu dus een SATA schijf in de laptop, die straks in een extern doosje moet? Bestaan er wel 2,5'' doosjes met SATA-ondersteuning?
 • Er zit dus inderdaad een SATA schijf in. Ging ervanuit dat 5400 wel een IDE zou zijn. Niet dus.
  http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06a/321957-64295-89315-321838-f1-1839153.html

  Ik ben nog geen externe sata behuizingen tegengekomen voor 2.5".
 • maar de TS wel:

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/183/10734/equip-2-5-inch-mobile-storage-solution-0.html
 • Nu stelde raymonidas dat:
  [quote:dd490d2565]Voor het maken van back ups en extra opslag zoek ik een snelle externe HD. Zelfbouw mag ook. Gebruik makend van de voeding van de laptop.[/quote:dd490d2565]Ik begrijp hieruit dat hij de HD wil voeden uit de USB aansluiting. Als dat inderdaad zo is meen ik te weten dat er maar heel weinig HD's op de markt zijn die uitsluitend werken op de USB aansluiting. USB geeft op zijn best bij 12 Volt 1 Ampere af en dat is dus 12 Watt. Ik denk dat een HD, dus ook een 2.5" model, normaal gesproken meer vermogen vraagt voor zijn werking, vooral snellere typen en dus een aparte voeding erbij nodig heeft.
  Heb ik ongelijk?

  MVG perloc
 • ja.


  Eigenlijk alle(tenzij anders vermeld) 2.5'' USB-harddisks van tegenwoordig gebruiken alleen de voeding van de USB-aansluiting. Een USB-aansluiting kon dacht ik 20W leveren, terwijl de meeste 2,5'' harddisks veel minder gebruiken.

  Een voorbeeld: de 5K100 serie van Hitachi Travelstar.

  [img:5fa563c43a]http://img174.imageshack.us/img174/6213/5k120dw7.jpg[/img:5fa563c43a]


  Dus maar 0.55W!!
 • Idle wil zeggen, "inactief", dus als er niets beweegt dan alleen de disk die draait. Zo gauw de arm gaat bewegen, maar meer, dataverkeer opgang komt neemt het benodigde vermogen aanzienlijk toe! En daarbij, hoe sneller het dataverkeer, hoe meer vermogen er nodig is. Dus ik ben nog niet overtuigd, evenmin dat een USB voeding 20 watt zou kunnen leveren! Ik hou het nog steeds op 12 watt en dat geldt zelfs lang niet voor alle USB uitgangen, afgezien dat bij meerdere USB uitgangen ook het vermogen (en doorvoer-snelheid) soms worden gedeeld!
  MVG perloc
 • Voorzover ik weet is een gevoede usb aansluiting voldoende voor een 2.5" schijfje. Er worden wel eens voedingen meegeleverd, maar die zijn dan alleen nodig bij niet-gevoede usb poorten.

  http://www.westerndigital.com/en/products/products.asp?DriveID=110
  "Powered by the USB bus, so no separate power supply is needed.1 "
  "1 An optional power adapter is available for the few computers that limit bus power."

  http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=10824
  "Powered by USB bus** - no adapter needed"
  "** For computers equipped with a low powered USB port, the bundled USB power-sharing cable helps turn the drive on by drawing extra power from a second USB port. An optional AC power adapter is available for non-powered USB hubs or boards, or for the rare computers that limit bus power."
 • Ik geef me volledig gewonnen!
  Mijn informatie is gedateerd, maar hoe kan het ook anders! Ik zit aan het eind van de wereld!
  Bijdeweg, ik heb zelfs op een ander forum gezien dat de uitgangsspanning 5 volt en de stroom slechts 0.5 Ampere van een USB poort is! Dus het vermogen is slechts 2.5 Watt!
  MVG perloc
 • dat is zeker USB 1.0. :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.