Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Studentenkamer - Multimedia

Anoniem
Obi-wan-kenobi
19 antwoorden
 • Stel dat je een systeempje erbij koopt met TV-ontvangstkaart erin, dan kun je daar een TV aanhangen en je harde schijf als videorecorder gebruiken.

  Maar de computer/barebone moet inderdaad aanstaan, wil je TV kunnen kijken.
 • [quote:9b3fbc40ae="KeesA"]Maar de computer/barebone moet inderdaad aanstaan, wil je TV kunnen kijken.[/quote:9b3fbc40ae]Precies, dat probleem heb je met een TFT met ingebouwde TV-tuner dus niet. Let er wel op als je zo'n TV koopt, dat ie qua schermresolutie wel geschikt is om te gebruiken als PC scherm.
 • Beste Bezoekers,

  Ik wist niet precies in welk subforum ik mijn situatie moest plaatsen, aangezien het om de totaalsituatie (wat multimedia betreft) van mijn toekomstige studentenkamer gaat.

  Studentenkamer in Utrecht, nieuw gekocht huis met nu huurbestemming, zes bewoners (incl. mijzelf).

  Wat heb ik?
  1x Laptop uit Januari 2006. P-M 1.7Ghz, 1GB Mem, 60GB HDD.

  Wat wil ik?
  - TV met Ned123 & normale commerciele zenders
  - Internet voor 6 bewoners, zo snel mogelijk internet voor ongeveer E 7.50 per bewoner
  - Een TV
  - Laptop is wat hardeschijf en geluidskaart betreft erg beperkt, wil ik uitbreiden

  Vragen die dan opkomen zijn onder andere:
  - Zal ik gewoon een losse TV kopen, of combineren met een computerscherm?
  - Zal ik de laptop uitbreiden met een losse hdd & geluidskaart ernaast of beter doorsparen voor een compleet nieuwe (kleine barebone) pc ernaast?
  - Is het mogelijk dat wanneer bijvoorbeeld de maximum capaciteit van het internet 2mb/s is, niet 1 iemand alles opslurkt wanneer hij aan het downloaden is?

  Wellicht dat ik nog wat dingen vergeten ben, maar dat vraag ik later wel.

  Bij voorbaat dank,

  Paul
 • Ik zou je laptop maar niet als multimediacentrum gaan zien. Naast een externe geluidskaart heb je dan ook een externe TV-ontvangstkaart nodig, wil je althans je TV via de laptop binnenkrijgen.
  Daarnaast is een laptop niet echt geschikt om heel veel aan het draaien te hebben voor al die toepassingen. Dan zul je snel aan een nieuwe harde schijf etc. toe zijn.

  Uitbreidingen/modificaties aan een laptop zijn bij elkaar al gauw duurder dan een simpel systeempje erbij.

  Internet gewoon via 1 abonnement. Niet al te weinig downloadsnelheid want -inderdaad zoals je al zegt- wat de één opslurpt kan de ander niet meer benutten. Dat wordt vooral een probleem als er veel volume wordt gedownload (films, muziek) of als er veel streaming video wordt gekeken wat ook nogal wat bandbreedte opslurpt.

  Mijn suggestie dus:
  - laptop de laptop laten;
  - apart systeempje voor multimediatoepassingen (muziek vanaf schijf afspelen op je vaste installatie, gebruik als videorecorder)
  - Internetabonnement met bijv. 8Mbit downsnelheid. Daaraan gekoppeld een bekabelde of draadloze router. Draadloos biedt meer dan 100 aansluitingen, bedraad gemiddeld maar 4, maar daar hang je dan nog even een switch aan.
  - Van de TV weet ik niet wat de bedoeling is? Alleen voor jezelf of voor het hele huis?
 • [quote:5dfa988900="Rapid|NL|Angel"]- Zal ik gewoon een losse TV kopen, of combineren met een computerscherm?[/quote:5dfa988900]Er bestaan ook redelijk voordelige HD ready TFT schermen met een TV tuner, bijv. deze 20" breedbeeld van Tatung:
  http://www.dollarshop.nl/shopDetail.php?contentid=376
 • Bedankt, ben al een stuk wijzer nu

  Is het niet mogelijk d.m.v. bijvoorbeeld een router of ander apparaat ervoor te zorgen dat wanneer bijvoorbeeld twee mensen tegelijk bandbreedte gebruiken het automatisch 50/50 verdeeld wordt?

  Wat de TV betreft, die is alleen voor mijzelf bedoeld. Maar inderdaad zoals je al zegt, al die toepassingen worden wel nogal zwaar voor de laptop. Daarom had ik de optie open gelaten om een nieuwe kleine pc erbij te kopen, weliswaar een goedkope, maar sterker dan de laptop. Wanneer ik dan een TV-Kaart erbij koop, kan ik dan het beeldscherm combineren als TV & computerscherm? (daar doelde ik op wat betreft de TV) Maar dan is het zeker niet mogelijk om TV te kijken met de computer uit? Of zijn daar ook andere alternatieven voor?

  Bedankt nogmaals!

  Edit:
  Dat ziet er interessant uit Obi Wan.
 • Een scherm met ingebouwde tuner ziet er inderdaad erg aantrekkelijk uit:

  [size=9:bc9071dfb0][i:bc9071dfb0]Ideaal voor de student die dit kan gebruiken om zijn huiswerk mee te maken en als hij / zij klaar is, is dit scherm tevens te gebruiken om je favoriete serie te bekijken. Dus geen rommelige kamer meer met een scherm en tv, maar een strakke kamer met een nog strakkere tv. Heb je een laptop, sluit hem dan aan op je tv- out om nu je media op groot formaat te bekijken. [/i:bc9071dfb0][/size:bc9071dfb0]
  (Beschrijving beeldscherm)

  En wanneer ik tegelijkertijd TV wil kijken en van de computer gebruik maken kan ik gewoon mijn laptop erbij pakken.

  Over de resolutie, 1680x1050 staat er bij de gelinkte LCDTV, is dat niet aan de hoge kant voor normaal computer gebruik? Of valt dat wel mee ivm de grootte van het scherm?

  Edit:
  Nog een vraagje, is het denk je ook mogelijk om een spelcomputer eraan te hangen? (zoals een xbox)
 • [quote:6e6c3e2b13="Rapid|NL|Angel"]Over de resolutie, 1680x1050 staat er bij de gelinkte LCDTV, is dat niet aan de hoge kant voor normaal computer gebruik? Of valt dat wel mee ivm de grootte van het scherm?[/quote:6e6c3e2b13]Mja, het is maar wat je zelf gewend bent. Lijkt het je te klein, dan zou je maar moeten kijken naar een scherm met een lagere resolutie of met een grotere diameter.

  Ik persoonlijk vind het prima werken, (ik zit nu achter een 20" met een 1600x1200 resolutie en met die resolutie kun je ook mooi twee sessies naast elkaar open hebben), maar als je een beetje slechte ogen hebt kan het idd. tegenvallen.
 • Oke ik zal er nog even over nadenken en waarschijnlijk even checken hoe een 1600x1200 resolutie werkt op zo'n dergelijk scherm.

  Hoe zit het verder met de beeldkwaliteit van een LCDTV? En hebben resolutieverschillen een groot effect hierop? En de MS? Ik weet wat voor effect het geeft wat betreft gamen, maar voor TV kijken maakt de MS niet zoveel uit toch?

  Bedankt nogmaals voor het beantwoorden van al die vragen :wink:
 • [quote:fde62d5077="Rapid|NL|Angel"]Oke ik zal er nog even over nadenken en waarschijnlijk even checken hoe een 1600x1200 resolutie werkt op zo'n dergelijk scherm.[/quote:fde62d5077]De weergave van lettergrootte is in de meeste (office) applicaties wel aan te passen, dus ik zie zelf het probeem niet zo.
  [quote:fde62d5077="Rapid|NL|Angel"]Hoe zit het verder met de beeldkwaliteit van een LCDTV? En hebben resolutieverschillen een groot effect hierop?[/quote:fde62d5077]Mja, je zal altijd wel een probleem hiermee hebben omdat ge-extrapoleerd moet worden naar die 1680x1050 resolutie. En wil je echt klaar zijn voor True HD, dan zou je een scherm moeten hebben met een 1920x1200 voor ondersteuning van de 1080i standaard waar Europa waarschijnlijk heen wil. Dan zit je met een 24" scherm van een prijsklasse hoger, bijv.: Dell TFT Monitor 2407WFP (zonder TV-tuner).
  http://nl.wikipedia.org/wiki/HDTV
  [quote:fde62d5077="Rapid|NL|Angel"]En de MS? Ik weet wat voor effect het geeft wat betreft gamen, maar voor TV kijken maakt de MS niet zoveel uit toch?[/quote:fde62d5077]Voor gamen is 8ms wel genoeg, voor films helemaal. Let er wel op dat je voor 1680x1050 wel een redelijk zware videokaart nodig hebt. Een XBOX 360 kan dit naar mijn weten al wel aan.
  [quote:fde62d5077="Rapid|NL|Angel"]is het denk je ook mogelijk om een spelcomputer eraan te hangen? (zoals een xbox)[/quote:fde62d5077]Zo'n klassieke XBOX sluit je aan via de SCART toch?
 • [quote:a6c65e1c38="Obi-wan-kenobi"]De weergave van lettergrootte is in de meeste (office) applicaties wel aan te passen, dus ik zie zelf het probeem niet zo.[/quote:a6c65e1c38]
  O ja natuurlijk, goede oplossing.
  [quote:a6c65e1c38="Obi-wan-kenobi"]Mja, je zal altijd wel een probleem hiermee hebben omdat ge-extrapoleerd moet worden naar die 1680x1050 resolutie. En wil je echt klaar zijn voor True HD, dan zou je een scherm moeten hebben met een 1920x1200 voor ondersteuning van de 1080i standaard waar Europa waarschijnlijk heen wil. Dan zit je met een 24" scherm van een prijsklasse hoger, bijv.: Dell TFT Monitor 2407WFP (zonder TV-tuner).
  http://nl.wikipedia.org/wiki/HDTV[/quote:a6c65e1c38]
  Goede high definition ondersteuning zou mooi zijn, maar ik blijf een student natuurlijk met een beperkt budget te besteden. Ik was niet van plan extreem veel geld te besteden aan het scherm, erg kritisch wat betreft de beeldkwaliteit ben ik zowieso niet. De kwaliteit op een normale beeldbuis TV vind ik al prima.
  Punt is dat ik voor zo min mogelijk geld:
  - Toch fatsoenlijk TV kan kijken
  - Een computer met een stuk meer opslagruimte en een betere geluidskaart dan mijn laptop nu heeft
  - Mooiste zou zijn TV & Computerscherm te combineren want dat scheelt erg veel ruimte (en de ruimte is beperkt), maar als daardoor alles erg veel gaat kosten dan doe ik het niet

  [quote:a6c65e1c38="Obi-wan-kenobi"]Zo'n klassieke XBOX sluit je aan via de SCART toch?[/quote:a6c65e1c38]
  Inderdaad, dat gaat dan geen probleem vormen. :)
 • [quote:258fa588d1="Rapid|NL|Angel"]- Een computer met een stuk meer opslagruimte en een betere geluidskaart dan mijn laptop nu heeft[/quote:258fa588d1]Die extra opslag is zo geregeld met een externe HDD. Wat betreft betere geluidskaart, wat zijn je eisen? Vaak ligt het niet eens aan de geluidskaart, maar aan de speakerset die je gebruikt.
  [quote:258fa588d1="Rapid|NL|Angel"]- Mooiste zou zijn TV & Computerscherm te combineren want dat scheelt erg veel ruimte (en de ruimte is beperkt)[/quote:258fa588d1]Dan zou ik het maar op dat Tatung-scherm houden als ik jou was.
 • Het ging over de geluidskaart in mijn laptop, waar volgens mij geen 5.1 speakerset op aangesloten kan worden, want ik zie alleen een hoofdtelefoon aansluiting. :)

  Ik hou momenteel inderdaad even mijn beeld op het Tatungscherm, dat ligt wel goed in mijn prijsklasse.

  Had verder iemand nog een idee wat betreft deze vraag?:
  [quote:27842d228c="Rapid|NL|Angel"]Is het niet mogelijk d.m.v. bijvoorbeeld een router of ander apparaat ervoor te zorgen dat wanneer bijvoorbeeld twee mensen tegelijk bandbreedte gebruiken het automatisch 50/50 verdeeld wordt? [/quote:27842d228c]
  (ging over het internet)
 • De meeste (standaart) routers kunnen dit niet :wink: Maar je kan wel een oude pc (pentium 1, AMD K6) uitrusten met twee netwerkpoorten en die pc als router laten fungeren (staat dag en nacht aan)
  Nadeel:
  -strooomverbruik
  -aankoop van aparte switch en eventueel draadloos accespoint
  Voordelen:
  -goedkoop
  -volledig te configureren voor je eigen wensen :)
 • [quote:64d321272f="Rapid|NL|Angel"]Het ging over de geluidskaart in mijn laptop, waar volgens mij geen 5.1 speakerset op aangesloten kan worden, want ik zie alleen een hoofdtelefoon aansluiting.[/quote:64d321272f]Ook geen MIC en AUX aansluiting? Vaak kun je die poorten omkeren voor 5.1 ondersteuning. Maar 5.1 is trouwens alleen maar ondersteuning van 5.1 effecten, de geluidskwalitei zelf wordt er in principe niet beter van.
 • Oke thanks!

  Ik heb niet gek veel verstand wat betreft audio, dus ik heb mijn laptop even opgezocht op het net.
  Dit is het zijaanzicht met mijn geluidspoort(en)
  [i:1c5d3e7333]The right side has an SD card reader, Mic-in, headphone-out, 1 FireWire (4pin) port, 2 USB 2.0 ports, and 1 PCMCIA type II slot[/i:1c5d3e7333]
  Review van de Laptop met informatie

  Mijn plan was om een 5.1 set te kopen met een digitale aansluiting en daarbij een geluidskaart (Creative Audigy o.i.d.) te kopen met digitale ondersteuning. Volgens een Dynabyte verkoper was dit een stuk beter dan analoog.
  Of ga ik hier nu iets doms doen?
 • [quote:d3d21e1cda="Rapid|NL|Angel"]Of ga ik hier nu iets doms doen?[/quote:d3d21e1cda]Mja, het is maar hoe graag je 5.1 geluid wilt hebben. Digital 5.1 gaat je een aardige duit kosten, terwijl je voor een zware 2.1 geluidsset maar een eurootje of 70 kwijt bent, bijv. de Logitech Z4.
  http://tweakers.net/pricewatch/125344

  Ik zou gewoon een 2.1 setje kopen, geen geluidskaart en het geld dat je bespaart mooi in het TFT scherm stoppen.
 • Oke. Het geluid van een goede 2.1 set doet verder niet onder vergeleken met een 5.1 set?

  Ik zal verder nog wel even goed nadenken over de totaalsituatie, totdat ik een definitief besluit neem.
 • [quote:16ee3ada8b="Rapid|NL|Angel"]Oke. Het geluid van een goede 2.1 set doet verder niet onder vergeleken met een 5.1 set?

  Ik zal verder nog wel even goed nadenken over de totaalsituatie, totdat ik een definitief besluit neem.[/quote:16ee3ada8b]


  Voor 60% van de kosten van een 5.1 set heb je een vele malen betere 2.1 set, kwa geluidskwaliteit dan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.