Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Vraagjes over geheugen

Anoniem
Maribex
8 antwoorden
 • Naar aanleiding van een probleem een geheugentest uitgevoerd, die veel errors opleverde. Ik ga dus op zoek naar een nieuw geheugenbankje.
  Volgens de specificaties bij aankoop (nog een pc-privéproject) zit er nu een 512-Mb DDR Dimm Ramgeheugen (1x 512-Mb DDR Dimm @333 MHZ/PC2700) in.
  Het moederbord is een MSI i845PE Max2 (MS-6704) Intel Pentium-4 / Intel 845PE/socket-478.
  Processor: socket-478, Chipset Intel 845E. Verder staat er nog:
  - FSB: Supports @533/400 Mhz
  - Geheugen: 3 x DDR sockets /Max: 2 GB System memory @ PC333/266.
  - Processor: Pentium-4 2.4 Ghz (512-Kb / 533 FSB/ Box

  Dit is voor mij veelal acacadabra. Vandaar de volgende vragen:
  1. Welk geheugen kan ik nu het beste kopen (merk, meer dan 512 Mb etc.)
  2. In het BIOS kom ik het volgende tegen: CPU FSB CLOCK 133. Als ik bovenstaande specificaties lees, dan zou ik denken dat dit CPU FSB CLOCK 333 zou moeten zijn. Deze waarde kan ik echter niet veranderen (CPU RATIO SELECTION is LOCKED).

  Ik hoop dat een en ander duidelijk is. Wie wil zich hier eens op uitleven? Zoals gezegd begrijp ik van hardware niet veel.

  Groet,
  Martin
 • Denk dat het gewoon een wat oudere P4 op 133 MHz is. PC2100 zou dan in principe voldoende moeten zijn. Maar oudere types zijn vaak duurder dan nieuwe, vandaar waarschijnlijk dat er PC2700 in zit. Tegenwoordig is bijna alle DDR geheugen PC3200. Twinmos is een goed en betaalbaar merk. Ik zou er gewoon eentje van 512 bij zetten. Of je moet serieus willen gaan gamen, maar dat zit er met een dergelijke pc toch niet echt meer in.
 • Gerben, bedankt voor je reactie. :D
  Dus, als ik het goed begrijp kan ik ook voor PC3200 gaan?
  Als ik zo de prijslijsten op internet eens na ga, dan kom ik termen tegen als SDRAM, DDR-SDRAM, DDR2, SO-DIMMS. Wat is voor mijn configuratie vereist?

  En je zegt: bijzetten. Ik neem aan dat je niet bedoelt te zeggen dat het 'oude' geheugen kan/moet blijven zitten?

  Sorry voor de vragen, maar op dit terrein ben ik totaal niet thuis! :oops:
  Ik ben dus afhankelijk van jullie expertise!

  Groet,
  Martin
 • Hier wat info over geheugen:
  http://support.packardbell.com/nl/memoryconfigurator/?acquire=faq
  http://support.packardbell.com/nl/item/index.php?i=instr_memory_upgrade&ppn=PB34324886
  http://www.michaeljordan.nl/werkgeheugen.html

  Als het oude geheugen fouten bevat; gewoon dr uithalen en weggooien. Als je het laat zitten; kom je dezelfde fouten weer tegen.
 • Inderdaad, als de errors optreden bij het oude geheugen, dan dat geheugen verwijderen. Check wel of je mogelijk nog garantie hebt. 10 jaar of meer is niet ongewoon bij geheugen.

  Ik zou er 2x512MB in zetten. Je hebt PC2700, dat is DDR geheugen. PC3200 is daar in principe compatible mee. Maar soms werkt bepaald geheugen niet op bepaalde moederborden, of samen met ander geheugen. Vraag dus omruilgarantie.
 • Jou CPU heeft een FSB van 4x133 MHz (bij Intel altijd 4x CPU RATIO voor FSB, voor de CPU CLOCK: CPU RATIO x CPU MULTIPLIER (bij jou 18)). De CPU RATIO en MULTIPLIER zijn locked, wat betekent dat je ze niet kan overclocken, jou geheugen heeft op dit moment een snelheid van 2x133 MHz (altijd 2x CPU RATIO)

  Ikzelf zou je ook gewoon DDR400 PC3200 geheugen aanbevelen, dit is vaak zelfs goedkoper dan PC2700 geheugen, en levert betere prestaties (lagere timings op zelfde snelheid).

  Jou geheugen draait op dit moment waarschijnlijk met een snelheid van 333 MHz, dit omdat je een andere devider hebt dan 1:1, lastig uit te leggen, weet zelf ook niet helemaal hoe dit mechanisch werkt, maar het is praktisch een simpele vermenigvuldiging van je geheugensnelheid.
 • Bedankt voor alle reacties. Ik heb weer een hoop geleerd.
  Vanavond nieuw geheugen geplaatst (Dane-Elec 512 Mb Dimm 2700 PC), maar helaas heeft dit niet geleid tot de oplossing van mijn probleem (DVD-rom station reboot, zie ander topic).

  Groet,
  Martin
 • Voor de zekerheid al eens gecheckt met memtest? Errors in memtest willen ook wel eens op iets anders wijzen (moederbord, cpu).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.