Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Is mijn accu/batterij rot?

Anoniem
Hans.Vosman
14 antwoorden
 • Ik heb zopas een tweedehands Compaq Presario 1830 gekocht. Natuurlijk was volgens de verkoper de batterij in orde (hoewel hij de notebook altijd op het lichtnet gebruikte, zei hij).
  Hij was inderdaad helemaal leeg!
  Ik heb hem opgeladen. En dan zegt de (software) energiemeter 100%. Dat loopt binnen een aantal minuten rustig terug naar 93% en dan stopt meteen alles en is de batterij leeg. Omdat hij (zogenaamd) nooit gebruikt is herhaal ik dat een aantal keren om de batterij te reactiveren; optimist die ik ben. Steeds hetzelfde resultaat.
  Op de accu zelf zit een testmogelijkheid (vier ledjes ). In 'opgeladen' toestand branden de 100, 75 en 50% mooi groen en de 25% rood.
  [b:7b85740576]Iemand enig idee wat dit betekent, en wat er nog aan te doen zal zijn? Of moet ik maar concluderen dat deze accu defacto de geest heeft gegeven?[/b:7b85740576]
  O ja, bij zogenaamde opgeladen accu start het notebook ook niet op en constateert meteen dat de accu leeg is. Dus uitsluitend met de adapter te gebruiken.
 • Het kan best dat de vorige eigenaar de accu niet gebruikt heeft. Dan heeft de accu OF heel lang in de kast gelegen OF hij heeft, terwijl er op het lichtnet werd gewerkt, er kontinu ingezeten, zonder regelmatig zichzelf te ontladen.

  Beide funest als je dit maar een jaartje of langer volhoudt.

  Als met meermaals opladen en dan op de accu werken om 'm rustig te ontladen je de zaak niet aan het werk krijgt kun je gevoegelijk van een zacht overlijden uitgaan.
  Een laptopaccu moet zo eens in de maand van vol rustig naar leeg lopen om 'm in conditie te houden. Beste is om een laptop, ook als je op het lichtnet werkt, MET accu erin te gebruiken (anders staat de laptop onder grotere spanning) en regelmatig de stekker eruit te trekken om op de accu te werken.
 • [quote:881d057865]Als met meermaals opladen en dan op de accu werken om 'm rustig te ontladen je de zaak niet aan het werk krijgt kun je gevoegelijk van een zacht overlijden uitgaan.[/quote:881d057865]
  En daar ben ik dus ook bang voor. Bedankt!
 • Ik heb me een beetje bezig gehouden met laptop batterijen. Op Internet is een en ander te vinden. Conclusie is dat ik nog steeds niet weet hoe je je batterij moet behandelen want wat de ene site zegt wordt door een andere site tegengesproken. Er is weinig eenheid in de behandelmethoden. Ik ben op mijn zoektocht geen betrouwbaar batterij-gebruik-onderzoek tegengekomen. De een zegt: laadt je batterij halfop, haal hem eruit en laat hem liggen als je hem niet gebruikt. De ander zegt: laat je batterij continue in je laptop en houdt de adapter aangesloten. De een zegt: ontlaadt je batterij nooit verder dan tot 10% capaciteit, de ander zegt: ontlaadt je batterij regelmatig tot helemaal plat en laadt hem dan weer op.

  Er zijn programma's die je meetcel in de batteij resetten door het energiebeheer van je computer uit te zetten, de batterij helemaal te ontladen, waarop de cel op 0% energie komt te staan en dan moet je hem weer helemaal opladen.
  Als die na zo'n behandeling nog steeds veel te weinig energie vasthoudt kun je er rekening mee houden dat hij aan vervanging toe is.

  Ik heb zowat wel tientallen laptops gehad en natuurlijk evenzovele batterijen. De batterij levenduur is heel verschillend. Er waren er bij die het wel drie jaar volhielden, maar de laatste, van deze laptop was tuusen de 3 en 5 maanden al om zeep.

  MVG perloc
 • Laad de batterij volledig op en gebruik de laptop tot die aangeeft dat ze opnieuw moet opgeladen worden.
  [u:d39210c061][b:d39210c061]Bij gebruik op lichtnet, haal je best de batterij eruit [/b:d39210c061][/u:d39210c061]en steek ze er weer in als je hem van het lichtnet haalt, tenzij ze moet opgeladen worden natuurlijk. Haal de vol opgeladen er echter uit als je met lichtnet werkt.
  De kans bestaat dat je overlaad en dan zal ze vlug de geest geven. Dat de lader stopt wanneer de batterij vol is, blijkt een mooie theorie te zijn…de praktijk wijst anders uit.
 • Tja, alicante, het is maar een mening. Op Internet lees je ook heel andere verhalen. Dus….
  perloc
 • Haal zo'n batterij er eens uit als de laptop op de stekker werkt. Kijk op dat moment eens goed naar het scherm. Dat wordt helderder. Er komt meer spanning op de onderdelen te staan en de levensduur van de hele laptop gaat achteruit.
  Lang zonder accu op het lichtnet werken is als met je auto kontinu in een te hoge versnelling rijden. De motor slijt snel.
 • is onzin.


  Dat het scherm helderder word is vanwege energiebesparing, die niet meer nodig is bij een continue stroomaanvoer. Bij mijn ASUS heb ik dat al uitgezet. Ik kan zelfs altijd de helderheid aanpassen. Hoe helderder, hoe minder lang de accu meegaat.

  Het verschil tussen minste en meeste is accuduur van volle accu van 2 uur en 4.5 uur!
 • Feit is dat zonder de buffer van de accu de spanning op netstroom op het systeem toeneemt en dat niet goed is voor de laptop.

  Bij de laptops die ik (onder handen) heb gehad heb ik ook nooit het advies van de fabrikant gelzezen om de accu in de kast te leggen bij netstroomgebruik.
 • [quote:0e15cc0e73]Lang zonder accu op het lichtnet werken is als met je auto kontinu in een te hoge versnelling rijden. De motor slijt snel.[/quote:0e15cc0e73]Je reinste onzin. En een laptop is ook geen auto, dit is geen realistische vergelijking.

  [quote:0e15cc0e73]Dat wordt helderder. Er komt meer spanning op de onderdelen te staan en de levensduur van de hele laptop gaat achteruit[/quote:0e15cc0e73]. Klopt, maar daarvoor is de laptop dan ook gemaakt….niet om op 40% van zijn capaciteit te draaien. En die lagere levensduur zou ik maar met een korreltje zout nemen. Er is nog geen enkele laptop ontploft door op netstroom te werken….:-)
 • Daarentegen ontploffen ze tegenwoordig wel MET accu erin.

  Ik houd er verder over op. Ik geef weer wat ik van twee professioneel in het computeronderhoud zittende mensen heb vernomen en wat ik zelf heb ervaren.
  Iedereen mag het zijne denken en doen.
 • even het ontploffende accu-verhaal terzijde, dat zijn gewoon fabricagefouten.


  Een laptop lijd net zoals een gewone pc onder de verschillen in spanning op het lichtnet. De accu kan inderdaad als buffer hiervoor dienen.

  Echter: de kans op slijtage van de accu door 'overladen' bij continu doorladen(ook het zogenaamde druppelladen) is vele malen groter dan de kans op een defecte laptop door spanningsverschillen. (grove spanningspieken terzijde, die komen weinig voor)

  Daar komt bij dat de gemiddelde laptop het eerder begeeft door slijtage van bewegende onderdelen, stof en vooral trillingen en atmosferische verschillen(luchtvochtigeheid en temp.) bij transport dan door spanningverschillen. Verder zal, als je een jaar lang, de laptop dagelijks of om de dag gebruikt op het lichtnet met de accu erin, na een jaar je accu versleten zijn.

  Uit mijn ASUS-handleiding:

  Bij gebruik waarbij 1x per dag de accu opgeladen en ontladen word, en verder dus niet aan de stroom gelegd, zal de accu minstends 1 jaar meegaan.

  Ook nog(rechtstreekse quote):

  bij langdurig gebruik van de ASUS notebook is het aan te raden de batterij te verwijderen, om overbelasting van de accucellen te voorkomen.

  Wanneer de laptop niet gebruikt word, de netstroomadapter zo spoedig mogelijk na het voltooien van het laadproces verwijderen. Dit zal de levensduur van de accu bespoedigen.

  De bovenste 2 zijn rechtstreekse quotes uit mijn handleiding(die naast me ligt). Ik heb een 'accudokter' hier in Groningen gebeld en voorgelezen wat er stond en de laptopspecs(vooral de accu) doorgegeven en gevraagd wat hij hiervan vond. Als enige aanvulling had hij: er moet bij staan dat hij minimaal 1x per half jaar volledig moet worden ontladen(tot 5%, dan gaat de laptop nl uit) en weer opgeladen om de levensduur te verlengen. Zo schijn je de cellen van nagenoeg alle acuusoorten 'fit' te houden.
 • Zoals in jouw Asushandleiding ben ik ze nog niet tegengekomen. Punt voor jou!

  Maar zo geeft de ene dokter snel antibiotica terwijl je voor zo'n recept bij de andere dokter niet aan hoeft te komen.

  Ben, als Groninger, dan wel benieuwd wie zich in deze mooie Martinistad met het predikaat accudokter tooit. :D
 • Ik ben aan mijn derde IBM laptop bezig. Bij het stukgaan van de batterij deed ik de twee vorige steeds weg en kocht mij een nieuwe.
  De eerste, toen nog met NC batterijen, hield het 2 jaar uit, wat lang is voor een NC batt. Die werd éénmaal vervangen.
  De tweede, al met Li-Ion batt., 4 jaar ! En toen werkte ze nog een half uur.
  Nu mijn derde, een Centrino, tuurlijk ook met Li-Ion, werkt reeds 2 jaar.
  Na het opladen kan ik nog steeds 4 uur werken op batterij. Ik heb dus geen "accudokter" (die trouwens denkbeeldig is) nodig om te weten hoe ik ze moet behandelen.
  Maar goed, iedereen denkt erover wat hij wil….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.