Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

niet de harde schijf ruimte krijgen die je koopt

Anoniem
Rolando.
4 antwoorden
 • Je krijgt normaliter exact wat ze beloven, alleen decimaal gerekend. Dit is een bekend gegeven, daar hoef je je dus verder ook niet over op te winden. Dat gezegd hebbend, de getallen die jij opgeeft, kloppen dan alsnog niet. Het decimaal/binair verschil is ongeveer 7%. Jouw waardes zijn groter.

  250 -> 232
  200 -> 186
 • Zover ik weet (of heb meegemaakt) krijg je HELAAS nooit het beloofde aantal GB's op je harde schijf als je deze koopt. Ik heb gemerkt dat vaak hoe groter de schijf die je koopt, hoe meer GB's je inlevert !

  Voorbeeld, ik heb nu een harde schijf van 250 GB, waarvan dus 206 GB bruikbaar is en m'n andere harde schijf is 200 GB en daar is 149 GB bruikbaar van! Allebei Maxtor's trouwens, Western Digital heeft het iig ook. Voel ik me toch wel klein beetje belazerd…

  Ik vroeg me af, waarom is dit? Hebben alle merken dat? En bestaat er niet een programma om die 'ingeleverde' GB's van je schijf terug te snoepen?
 • Dank voor je reactie. Ja, ik ben bekend met dat principe van 1000 / 1024 bytes verschil. Dat zou zo'n 5 a 6 % verschil mogen geven.

  Maar bij mij is dat duidelijk niet het geval, met geen enkele schijf geweest en heb er meerdere inmiddels verkocht doordat ik overging op grotere.

  Toch iets in de configuratie in mijn systeem?

  1 schijf is wel gepartitioneerd trouwens. maar zou niet veel uit hoeven maken toch?

  Begreep van iemand op Tweakers dat je bij gebruik van grotere bestanden (MP3, films, installatie bestanden) je beter de clustersize op 32 of 64 kb kunt zetten, klopt dat? Zie net dat die op de kleinste instelling staat (4 kb).
 • je kan voor windows XP voor zover ik weet het beste al je schijven formatteren als NTFS met standaard clustergrootte. Volgens mij was die standaard 512kb, maar weet ik niet zeker.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.