Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[Laptop accu] Wat te doen?

Anoniem
Klaasje
14 antwoorden
 • [quote:df4747ed4d]klopt, geen geheugeneffect door steeds om de zoveel tijd aan de stroom te hangen(willekeurig). Maar het risico van overladen is nog zeer zeker aanwezig. Daarom adviseer ik iedereen dat je de accu er uit haalt als je op het lichtnet werkt(niet voor een kwartiertje ff wat opzoeken, maar wel voor een uur).[/quote:df4747ed4d] Zo hoort het, voor een lange evensduur van een laptop accu.
 • Hoi allemaal,

  Ik heb net een nieuwe laptop en vraag me het volgende af.
  Wat is beter voor je accu?
  1. Zodra er een netvoeding-mogelijkheid is, de laptop op de netvoeding aansluiten? En dus alleen vanaf de accu werken als dit noodzakelijk is, aangezien er dan geen stopcontacten in de buurt zijn.
  2. De accu alleen op de netvoeding aansluiten als de accu (bijna) leeg is. En zodra deze weer is opgeladen, weer vanaf de accu gaan werken. En dus op deze manier de laptop zo min mogelijk op de netvoeding aan te sluiten.

  Ik kies nu voor manier 2, maar ik vraag me af of dit wel goed is voor de (levensduur van de) accu.
 • Hierover zijn de meningen verdeeld. Mijn mening:

  Op netstroom werken indien mogelijk. Accu eruit dan. Accu minimaal 1x per 3-6 maanden helemaal leeg en weer vol.
 • Gezien het feit dat het tegenwoordig vrijwel zonder uitzondering Lithium accu's betreft, welke geen "geheugen"(*) hebben, is 't een kwestie van "op 220" wanneer dit mogelijk is. Indien het niet of nauwelijks voorkomt dat het ding op z'n accu werkt, dan kan het echter geen kwaad om 'm zo eens in de zoveel weken een keertje op die accu te laten werken……..

  *) Deze accu heeft niet de eigenschap steeds meer aan capaciteit in te leveren indien voortijdig (bij)geladen wordt, zoals een Nikkel Cadmium (NiCa) accu dit doet.
 • klopt, geen geheugeneffect door steeds om de zoveel tijd aan de stroom te hangen(willekeurig). Maar het risico van overladen is nog zeer zeker aanwezig. Daarom adviseer ik iedereen dat je de accu er uit haalt als je op het lichtnet werkt(niet voor een kwartiertje ff wat opzoeken, maar wel voor een uur).
 • Ik kan hier wel achter staan, maar…….:
  1) Bij vele laptops is 't toch wel wat werk (voor de meeste gebruikers) om die accu erin en eruit te halen.
  2) Of-ie bij alle merken en typen laptops nog wordt doorgeladen als-ie vol is…..? Zelfs een simpel Nokia GSM'metje stopt met laden als-ie vol is!
  En, zou er toch nog worden geladen, dan betreft het in de regel een druppellading.
  Ik adviseer laptoppers in mijn omgeving in ieder geval wel om die voeding eraf te halen als die accu vol is en de laptop niet gebruikt wordt.
 • [quote:23005e7fe6]Ik adviseer laptoppers in mijn omgeving in ieder geval wel om die voeding eraf te halen als die accu vol is en de laptop niet gebruikt wordt.[/quote:23005e7fe6]Nu zeggen we al met drie hetzelfde.
  Druppellading is niet van toepassing in laptops.
  Stoppen met laden na opgeladen te zijn is een mooie theorie…
  Dat het precies daar fout loopt hebben de indertijd opgeblazen Nokia's en allerlei Laptop-batterijen bewezen….het zal je maar overkomen.
  Nu zijn we echt lulkoek aan't verkopen toch ?

  De formulering is echter niet moeilijk én veilig:

  Werk op batterij en als ze leeg is laad je ze op. Trek daarna de stroom uit.
  Werk op stroom doe dan je batterij eruit.
  Werk je meer dan een week niet op de laptop: haal je batterij eruit en bewaar koel én droog.
  Dit garandeerd een lange levensduur. Deze richtlijnen staan zelfs in de meeste laptop-handleidingen.

  Voor sommigen is het allemaal te veel moeite en/of bullshit…ze doen maar !
 • Mijn Nokia wordt niet verder geladen als-ie vol is. Geen theorie!!!
  (Die batterijontploffingen van destijds hebben daar overigens niets mee van doen…..)
  Ik heb een instelbare universeellader voor diverse soorten batterijen. Na verstrijken van de ingestelde tijd gaat-ie over op druppellading.
  De acculading in een auto wordt ook perfect electronisch geregeld.

  Het KAN dus allemaal! Waarom zou iets dergelijks niet in een peperdure laptop toegepast kunnen worden…….?
 • geen idee, maar een hallf jaar ongeveer 2 dagen per week op de stroom werken met de accu erin, na werken stekker eruit kan de accu niet tegen hoor, geloof me(eigen ervaring).
 • Edit: kut, 2* dezelfde reactie. Sorry :wink:
 • Oké, bedankt allemaal voor de reacties.

  Elke keer m'n accu eruit halen, vind ik niet echt praktisch. Ik kijk nog wel even wat ik doe.
 • ik vind het nou allemaal wel leuk iedere keer deze discussies..

  hoeveel van de mensen die gereageerd hebben zijn chemicus of elektrotechnicus?

  accus hebben een oplaad / ontlaad cyclus.

  de oude nicd hebben inderdaad geheugen maar alle nieuwe accu's al niet meer.

  Het juiste onderhoud wat gehanteerd wordt in de modelbouw, waar accu's vele malen zwaarder belast worden is:

  een accu moet je af en toe gebruiken,, een accu die alleen maar stil licht of aan de lader hangt zal lui worden. dit is na een langere tijd wel weer op te lossen door hem intensief te gebruiken.

  de moderne accu heeft zo'n 1000 cyclus. dit betekent dat je accu 1000x opgeladen en 1000x ontladen kan worden voordat deze redelijkerwijs achteruit zou mogen lopen.

  waarvan slijt een accu nu echt daadwerkelijk:
  -regelmatig veel gebruik
  -opladen als de accu 95% is telt ook als 1 laad cyclus
  -accu lange tijd laten stil liggen.

  wat kun je dus het beste doen:
  je accu alleen gebruiken als het nodig is. niet voor 5 min en daarna meteen weer opladen. als je hem van netvoeding afhaalt verbruik de accu dan tot dat deze nagenoeg leeg is meestal geeft de laptop een waarschuwing bij 10%.

  laad hem dan weer helemaal op.

  wat gebeurt er nou precies in een accu. een accu bestaat uit chemicalen.

  deze kristaliseren. en dekristaliseren. in verloop van de tijd als dit zeer vaak gebeurt dan zal dit proces steeds moeilijker verlopen. en de accu zal meer weerstand geven.

  *LET OP: ga nou niet je multimeter pakken om te kijken wat de weerstand is van je accu dit werkt niet en de kans is groot dat je hem zelfs kapot maakt. als je de staat van je accu echt wilt weten. Leg hem aan een ontlader welke meet hoeveel mA eruitgaat en hoelang de spanning stabiel blijft. dit zijn dure apparaten welke de meeste consumenten niet in huis hebben. ga niet proberen te rotzooien met je accu. Accu's kunnen tot wel 50A leveren bij 10,8V is dit een ruime 500W. wat behoorlijk schokkend is. en brandwonden veroorzaakt.

  een accu welke slecht laad en ontlaad verliest daardoor capaciteit. dit is niet tegen te gaan. een nieuwe accu is de enigste oplossing.

  een luie accu is daar tegen vaak nog wel te redden mits deze niet al te lang lui is. Door de accu regelmatig volledig te onladen en laden kan deze weer sterker worden maar zal nooit de volledige capaciteit behalen. ook het laden op die speciale manier kan het beste met speciaal apparatuur uitgevoerd worden.

  *professionele modelbouw accu's kunnen tot wel 100A en meer leveren bij spanningen die in feite alleen afhankelijk zijn van het aantal cellen.

  er zijn al accu's gebouwt voor in speciale elektro race autos in de woestijn.

  deze accu's kunnen tot wel 400V en 1000A afgeven. dit is uitermate dodelijk! daarom ook mijn advies rotzooi niet met accu's als je er geen verstand van hebt. laptop accus zullen niet perse dodelijk zijn. *uitgezonderd peace makers.. maar zijn alsnog wel degelijk gevaarlijk.

  een goede laptop accu zal beschermd zijn tegen overbelasting. maar zoals gebleken niet allemaal.

  het overladen van een accu is nagenoeg niet mogelijk maar dit wordt door de accu zelf geregeld. voor degene die wel is een accu open hebben gemaakt zullen er een hoop elektronica in aan treffen. Dit is allemaal beveiliging.
 • —quote—
  hoeveel van de mensen die gereageerd hebben zijn chemicus of elektrotechnicus?
  —end quote—

  Ik in ieder geval, in ruste weliswaar…….. :wink:

  En bij mijn weten zal er wel een kwaliteitsverschil zijn tussen NiCa accu's van 1998 en die van nu, maar het feit blijft dat dit type zich niet echt leent om voortijdig geladen te worden……
 • klopt de nieuwe nicd's hebben dit effect al veel minder maar zijn vaak maar geschikt tot 500x cyclen..

  das het grote probleem en het gewicht in combinatie met het formaat.

  lipo's zijn de geavenceerdere accus in de modelbouw licht veel capaciteit hoge spanning per cel.

  lipo zijn 3,7V en hebben een zeer grote dichtheid net als lion.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.