Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Keuze LCD voor Mac ?

Anoniem
Drewster
5 antwoorden
 • Vraagje welk 19" of 21" (breedbeeld of vierkant) het handigste, het beste, het mooiste is voor grafische vormgeving ?

  CRT voldoet maar is een LCD met de huidige technieken nu ook al verkrijgbaar ? Zoja, welke ? En is voor dit soort werk (vooral kleuren moeten corresponderen met werkelijke kleuren op papier), een 24 bit scherm aan te bevelen.

  Welke zijn 24-bit schermen ? Bij veel specs wordt het niet echt weergegeven.
 • Je hebt merken die gespecialiseerd zijn in het maken van schermen voor grafisch werk. Voor CRT en ook LCD, deze zijn alleen heel prijzig en beginnen ergens bij 1000 euro tot 2000 en meer (pricewatch voorbeeld 1 voorbeeld 2). Eizo is zo'n merk en ook NEC en LaCie maken schermen speciaal voor voor grafisch werk. Het voordeel van CRT boven LCD is dat het goedkoper is, ook al kosten CRT schermen voor grafisch werk alsnog meer dan een goed "mainstream" LCD scherm, ze zijn alleen niet zoveel meer te vinden en/of worden vaak niet meer gemaakt.

  Misschien moet je wat specifieker zijn met je vraag, ben je echt op zoek naar een gespecialiseerd scherm of gewoon een mainstream scherm dat ook wel te gebruiken is voor het bekijken van wat plaatjes?

  [i:980b6758af]edit: BTW apple maakt zelf ook heel redelijke schermen, misschien met een wat kromme prijs kwaliteitsverhouding…maar daar weet ik verder niets van…link[/i:980b6758af]
 • Het is voor een Mac G5, dual pent. Daar worden veel grafische zaken op gemaakt (bedrijfsmatig) die een uitstekende match vormen.

  Ik heb werkelijk geen idee / verstand van LCD op dat vlak. Wat belangrijk is datgene wat je maakt ook echt correspondeert met de 'output' naar bijv. Drukkerij'en en dergelijke.

  Het is ontzettend vervelend als dat jij 'denkt' dat de kleurschakeringen goed zijn, de file bewaard en op CD zet, vervolgens de drukker met een proefdruk komt aanzetten die totaal niet correspondeert met hetgeen wat je maakte omdat het scherm wat je gekocht hebt, andere kleuren aangeeft.

  Daarom is de keuze voor een monitor erg belangrijk voor grafici.
 • Je hebt calibratie apparaatjes waarmee je de instellingen van je scherm zo kan instellen dat de kleuren goed kloppen. Hier vindt je een voorbeeld van zulke apparaten. Bij de duurde schermen worden ze meegeleverd of zijn ze speciefiek te koop voor de product lijn, zoals bij Eizo en LaCie. Ik heb er verder maar weinig ervaring mee, misschien is het een idee een Admin te vragen deze tread te verplaatsen naar het Videokaarten en Monitoren topic.

  [i:cd59450071]edit:typo ed[/i:cd59450071]
  Nog wat linkjes; link, link2, link3.
 • Drewster, bedankt joh…

  Maar hoe kom je erachter of iets nou een 24-bit scherm is, als je dit soort specificaties leest ?

  Specificaties:

  – Scherm: 19inch (48cm) Kleuren TFT
  – LCD–type: TN
  – Beeldpuntafstand: 0.294x0.294 mm
  – Aantal kleuren: 16.7 miljoen
  – Kijkhoek: H:160V:160
  – Resolutie: 1280 x 1024 pixels
  – Helderheid: 300 cd/m2
  – Contrast Ratio: 700:1
  – Aansluitingen: 1x DVI / 1x Analoog (15pins Sub–D)
  – Reactietijd: 2ms
  – Schermoppervlak: 376mm x 301mm
  – Speakers: 2x 1 Watt in achterzijde
  – Stroomverbruik: 45Watt
  – Powersave mode: minder dan 2W
  – Branduren: min. 30.000
  – Voet: 100mm in hoogte verstelbaar
  – Geleverd inclusief DVI & D–Sub kabels

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.