Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Raid systeem aanschaffen. Wat te kopen en welk type?

Anoniem
Vandread
15 antwoorden
 • Hallo,

  Om kort te zijn:Ik wil een RIAD systeem gaan aanschaffen. Nu heb ik een tweetal vragen daarover:

  1.Welk RAID type zal ik gaan gebruiken voor backup van data? En moet het OS ook meedraaien in dat systeem, of kan ik losse niet-RAID HD gebruiken voor het OS?

  2.Welk merk hardware RAID controller is het beste, of welke heeft de beste prijs/kwaliteitsverhouding?
 • 1. Als je je data echt veilig wilt wegzetten; zou ik voor type 5 gaan; je hebt dan wel 3 hd's nodig; maar als er eentje uitvalt; heb je tenminste je data nog wel.

  2.
  http://www.google.com/search?client=opera&rls=nl&q=review+RAID+controllers&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
  http://tweakers.net/reviews/400
 • [quote:98fc9f6896="Johnny321"]1. Als je je data echt veilig wilt wegzetten; zou ik voor type 5 gaan; je hebt dan wel 3 hd's nodig; maar als er eentje uitvalt; heb je tenminste je data nog wel[/quote:98fc9f6896]

  En waarom zou ik dan geen RAID 1 nemen?? Merk je echt zoveel van het langer opslaan??
 • http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460
 • Ik ga foto's,mp3's en simpele documenten opslaan.Geen grote films oid.
 • [quote:b08c17d235="langejongen"][quote:b08c17d235="Johnny321"]1. Als je je data echt veilig wilt wegzetten; zou ik voor type 5 gaan; je hebt dan wel 3 hd's nodig; maar als er eentje uitvalt; heb je tenminste je data nog wel[/quote:b08c17d235]

  En waarom zou ik dan geen RAID 1 nemen?? Merk je echt zoveel van het langer opslaan??[/quote:b08c17d235]


  Kort gezegd: dan heb je alleen een lees-snelheidsverbetering. Schijven gaat even snel, of eigenlijk een fractie van een seconde(alleen meetbaar, niet merkbaar) langzamer.
 • Ook kan raid 0 (snel) en backuppen met b.v :
  http://www.2brightsparks.com/syncback/syncback-hub.html

  Je kunt er alle kanten mee op.
  Ik doe na nieuwe belangrijke data 1x aanklikken en alles wordt gebackupt.


  Heb je dus wel 1 data schijf nodig en 2x voor raid 0.

  Heb je 4 schijven kijk dan is naar raid 10.
 • Hij wil gewoon foto's en mp3tjes veilig bewaren, waarom raid 0 adviseren?
  Met 2 vlotte hardeschijven en wellicht een onafhankelijke pci controller is de boel toch snel zat?
 • In dit geval is RAID1 het meest praktisch. Als met RAID10 of RAID5 de controller het begeeft - wat mij ooit overkwam - dan wordt het lastig de data terug te krijgen.
  Bovendien heb ik enkele malen meegemaakt dat met RAID10 de array op de éen of andere manier opgesplitst raakte in twee onbruikbare arrays.

  RAID1 is zo simpel dat het altijd werkt. Wat er ook gebeurt, zolang een van beide schijven nog werkt kun je die in elke andere computer pluggen om je data terug te halen.
 • [quote:d91d32eec3="egslim"]In dit geval is RAID1 het meest praktisch. Als met RAID10 of RAID5 de controller het begeeft - wat mij ooit overkwam - dan wordt het lastig de data terug te krijgen.
  Bovendien heb ik enkele malen meegemaakt dat met RAID10 de array op de éen of andere manier opgesplitst raakte in twee onbruikbare arrays.

  RAID1 is zo simpel dat het altijd werkt. Wat er ook gebeurt, zolang een van beide schijven nog werkt kun je die in elke andere computer pluggen om je data terug te halen.[/quote:d91d32eec3]

  Juist.
 • Nooit voor RAID10 gaan als je een RAID5 controller hebt.

  Ik weet niet of je een onboard controller hebt of niet.
  Bij o.b. controllers adviseer ik een RAID1 configuratie. Stomweg omdat de data op beide schijven staat, die dan ook apart te gebruiken is, als je bv. een nieuw moederbord koopt.

  Bij RAID5 zou ik voor een aparte controller gaan. De kun je nl. meenemen naar een toekomstig systeem.

  Gebruik voor RAID5 tenminste 4 schijven. Het kan wel minder, maar dat adviseer ik niet.
 • Bedankt allemaal tot zover voor alle info.
  Ik ben helemaal niet op de hoogte van alle kwaliteiten van RAID Controller. Kan iemand mij vertellen welke controller ik het beste kan kopen?

  Edit: ik zie dat de Promise FastTrak S150 SX4 goed scoort.Is dit een goede controller voor mijn doeleinden?? Of de Promise Fast Trak TX2000 ATA/133 RAID controller?? Wat ik we lees is dat de huidige Windows-driver ernstige prestatieproblemen heeft als de adapter als bootarray wordt gebruikt. Zal dat mij problemen geven??
 • [quote:396d58cff2]RAID1 is zo simpel dat het altijd werkt. Wat er ook gebeurt, zolang een van beide schijven nog werkt kun je die in elke andere computer pluggen om je data terug te halen.[/quote:396d58cff2]

  Vergeet het maar! Ik heb een MSI-mobo met RAID1-mirror, waarop het systeem draaide. Op een slechte dag stopte de RAID-processor er mee. Resultaaat: twee identieke corrupte systeemschijven.
  Voor mij is RAID een gepasseerd station!
 • [quote:fe96b18322="Chris Kruidenier"][quote:fe96b18322]RAID1 is zo simpel dat het altijd werkt. Wat er ook gebeurt, zolang een van beide schijven nog werkt kun je die in elke andere computer pluggen om je data terug te halen.[/quote:fe96b18322]

  Vergeet het maar! Ik heb een MSI-mobo met RAID1-mirror, waarop het systeem draaide. Op een slechte dag stopte de RAID-processor er mee. Resultaaat: twee identieke corrupte systeemschijven.
  Voor mij is RAID een gepasseerd station![/quote:fe96b18322]

  Bij welk station ben je nu??
 • Ik maak nu bij wijze van backup een image van de systeempartitie op een CD-RW. Daar heb ik er drie van, die rouleren. Verder synchroniseer ik belangrijke data met m'n laptop met behulp van een USB-stick. Dus ik heb steeds drie backups van m'n systeem en twee kopiëen van m'n data.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.