Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Win hardware wizard (PNP)

Met dank voor al jouw "research"..........!! (Behoeft geen navolging :wink: ) Groet, Ton

Anoniem
lion
11 antwoorden
 • [quote:def1b1ff39]is er geen "beste methode" om een hardware detectie de beste kans van slagen te geven?[/quote:def1b1ff39]Zoals ik al schreef: Voor zover ik weet niet, je kunt de boel dacht ik alleen maar achteraf "restaureren" zoals je zelf in je startpost al hebt beschreven.

  Maar heb je nou al eens geëxperimenteerd met die Plug and Play service van WinXP? Zoals gezegd kun je dat gevaarloos doen en wie weet leer je XP zo z'n eigengereide gedrag toch af.

  Gr,
  Jim
 • Ik voeg zelden of nooit hardware toe op PC's dus geen ervaring met dit onderwerp. Maar wel wat vragen:

  1) - Is die hardware wizard in Windows niet uit te schakelen (tijdelijk of permanent)? Vaak is het zo dat je zelf software hebt welke bij het apparaat in kwestie hoort. Dat zou voorkomen dat je het door Windows aangebrachte stuurprogramma eerst weer moet verwijderen……

  2) - Was het niet zo dat pre XP versies (nadat een bepaald apparaat gedetecteerd was) eerst aan de gebruiker de keuze voorlegden tussen een Windows stuurprog of een door de gebruiker aan te geven stuurprog?

  3) - Bij het aansluiten van een wat oudere Epson printer op "LPT1" (parallel dus) detecteerde WIndows bij het starten uitstekend om welk apparaat het ging en ging direct aan de slag met het aanbrengen van een stuurprog. Dat mislukte echter ("er is een fout opgetreden";), zodat ik eerst weer in apparaatbeheer aan de gang kon om de restanten van de mislukking te verwijderen.

  Dus zou ik liever die detectie uit willen schakelen en (voor zover mogelijk) zelf bepalen welke, hoe, wat en wanneer stuurprogjes worden toegevoegd. Kan dit?
 • Naar mijn ervaring is XP inderdaad nogal eigengereid wat dat betreft. MS noemt dat "gebruiksvriendelijk", wat vrij vertaald dus eigenlijk betekent "[i:48750112ff]We gaan er van uit dat je geen verstand van hebt, als je het zelf doet dan zal je de zaak wel verklooien, dus bemoei je er niet mee[/i:48750112ff]".

  En veranderen kun je dat gedrag voor zover ik weet helaas niet. Dus is achteraf zelf de door jouw gewenste driver alsnog installeren inderdaad de enige mogelijkheid.

  Gr,
  Jim
 • Je kunt experimenteren met het uitschakelen van de Plug and Play service van WinXP. Die is verantwoordelijk voor de detectie van nieuwe hardware. Er staat bij de service vermeld dat bij uitschakeling je systeem instabiel kan raken, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat waar is. Probeer het eens zou ik zeggen (start, uitvoeren, services.msc -> Plug and Play).
 • Je hebt wel kans dat XP dan de nieuwe hardware helemaal niet meer detecteert en da's denk ik ook niet de bedoeling.

  Maar inderdaad: gewoon proberen wat er gebeurt als je die service uitschakelt, kan geen kwaad en als het niet werkt schakel je het simpelweg weer in.

  En dan horen we van lion wel wat het oplevert (of niet oplevert natuurlijk).
  Zijn wij ook weer wat wijzer :) .

  Gr,
  Jim
 • Ik heb nog geen experimenten uitgevoerd. Ik ben al lang blij dat ik nog tijd heb om adem te halen…….. Zijn er dan nog geen "experiment uitkomsten" bekend?
 • Nou, ik zit hier achter (of is het vóór?) een laptop en daar valt weinig hardware in- of uit te bouwen. Alle randapp. hangt aan de USB-poorten en daar valt dus weinig mee te experimenteren. Er zit verder alleen een netwerkkabel ingeprikt en die kun je sowieso met een draaiend systeem af- en aankoppelen.

  Dus helaas…..

  Maar uit een vorig leven weet wel ik dat bijvoorbeeld een printer aan de parallelle poort, een modem aan de serieële poort of een tobo of een muis aan de ps2- aansluitingen beslist niet werken als je die inplugt op een reeds gestarte machine.

  En "for your convenience":

  Ik heb die PNP-service even uitgeschakeld, m'n videokaart uit apparaatbeheer verwijderd, het machien herstart en ontdekt dat:
  [list:cfd5f78f55]
  De videokaart bij "eigenschappen beeldscherm" weer gewoon geïnstalleerd was (tijdens het opstarten geen melding van gezien).

  Het beeldscherm als "MonitorMonitorMonitor" werd aangeduid i.p.v. Plug and Play monitor.

  De resolutie- en refresh-instellingen wel klopten.

  M'n netwerk-icoontje uit de systemtray verdwenen was en bij Configuratiescherm/Netwerkverbindingen er geen enkele verbinding werd getoond

  Dat niettemin m'n internetverbinding het gewoon deed

  Dat in Apparaatbeheer niets te zien was (maagdelijk leeg scherm)

  De Windows Verkenner supertraag reageerde en het hele systeem nogal stroperig aanvoelde

  Bij het weer inschakelen van de PNP-service een melding kwam dat er problemen waren bij diverse afhankelijkheden[/list:u:cfd5f78f55]

  Allerlei andere functies heb ik toen maar niet meer getest, ik heb die PNP-service weer op automatisch gezet, het ding schielijk gereboot en ziedaar, alles werkt weer als vanouds.

  Kortom (nou ja, kort!!!) dat is dus een heilloze weg en dan ben ik dus weer terug bij af (zie m'n eerste posting).

  In het vertrouwen U hiermede naar genoegen te hebben geïnformeerd,

  Hoogachtend,
  Jim
 • Ik had ook al bij "services" zitten gluren….. Maar ik ben niet zo'n held als het om experimenteren gaat. :(
 • Jim, je was niet iets eerder dan ik…….
  Maar nu we het toch over hardware hebben: welke randapparatuur kan tijdens "het draaien" (PC aan) veilig worden aangesloten dan wel afgekoppeld?
  - 16 pins joystick
  - monitor
  - printer (LPT1)
  Ik zie nml. wel eens lieden die dit doen, maar ik heb m'n bedenkingen. Hoewel, die joystick misschien?
 • [b:3093808104]lion schreef:[/b:3093808104][quote:3093808104]Maar ik ben niet zo'n held als het om experimenteren gaat. [/quote:3093808104]Aangezien je (zoals ik net al schreef) die betreffende service gewoon weer kunt inschakelen als het een ongewenst resultaat heeft is daar toch geen "heldendom" voor nodig?

  En verder:

  Echt bedoeld voor zgn. hotplugging zijn USB, Firewire, E-SATA (en bij laptops ook nog Cardbus c.s.), de rest eigenlijk niet. Bij het starten van de pc gaat dan de hardwareherkenning de bietenbrug op. Maar bij een eenmaal draaiende Windows kan het niet echt kwaad om een monitor of printer los te trekken en weer aan te sluiten. Die joystick zal misschien ook wel lukken, de gamepoort waar hij op aangesloten wordt is uiteindelijk bij het opstarten al wel aanwezig. Maar als er een specifieke driver voor die joystick geladen moet worden dan zou het zo maar kunnen dat hij na het inpluggen op een draaiend systeem niet werkt.

  Maar technisch gezien kan het allemaal weinig kwaad, je maakt niets kapot of zo, hoogstens werkt het betreffende apparaat dus niet (zoals ik hierboven al aanhaalde). Bij dingen [b:3093808104]in[/b:3093808104] de kast zoals IDE-schijven, geheugenmodules, PCI (E)-insteekkaarten en zo is dat natuurlijk een heel ander verhaal, dat kan wel degelijk ernstige gevolgen hebben.

  Gr,
  Jim
 • Ik heb altijd behoorlijk vertwijfeld staan te kijken als iemand een parallele printer verwijderde op een draaiend systeem, resp. inplugde….
  Maar, goed beschouwd is er geen "beste methode" om een hardware detectie de beste kans van slagen te geven?
  (Zie punt 3 v.h. startdraadje. Dit ging dus aardig de mist in……).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.