Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Jostick

Anoniem
None
33 antwoorden
 • A) geen idee
  B) dan verkoop je 'm aan mij :lol: :)
 • Ik heb een 16 pins gameport aangesloten op mijn Asus mobo. In de BIOS kun je kiezen uit 2 adressen of "disabled". Default is er een adres geselecteerd.

  Ik probeer een joystick "Logitech Wingman" geïnstalleerd te krijgen op die "spelpoort". Bij het selecteren van een "Joystick 3 assen, 2 knoppen" wordt-ie wel gedetecteerd (nieuwe hardware gevonden), maar de installatie gaat keer op keer de mist in.

  HIDClass, Onbekend apparaat.
  Deze hardware kan niet worden geïnstalleerd. Er is een probleem met de installatie van deze hardware. Etc.
  Tja, en dan haal ik in apparaatbeheer het "onbekende apparaat" maar weer weg (waarbij tevens de hele regel "Human Interface Devices" verdwijnt).

  Nu zit er tevens een Creative Audigy kaart in het machien. Als ik in Conf. scherm "geluiden en audioapparaten" bekijk, dan zie ik onder de tab "Hardware" ook een standaardspelpoort. "Dit apparaat werkt correct. Locatie: PCI bus"……….
  Op de (achter)aansluitingen van de kaart is echter een "standaardspelpoort" niet fysiek aanwezig. Zit er mogelijk een 16 pin aansluiting op die Audigy, of moet ik dit anders zien?
  (Als ik die "standaardspelpoort" in "geluiden en audioapparaten" uitschakel, dan begint geeft het systeem direct een foutmelding bij een keuze uit de lijst "spelbesturingen", dus da's ook niet de bedoeling…….

  Wie heeft een gouden tip?
 • Geen reacties tot zover. Ik heb wel wat meer info, dus ik hoop dat er nog iemand even mee wil denken…….

  Het selecteren van een stick uit de lijst "spelbesturingen" levert een "hardeware gevonden" op, MAAR………: [u:4147841052]of er nu wel of geen stick fysiek is aangesloten maakt hierbij niets uit![/u:4147841052] De foutmelding is hetzelfde!

  [u:4147841052]Ergo:[/u:4147841052]
  - Dat ding wordt niet gedetecteerd omdat de "kraag" van de (kunsstof) aansluitsteker van de stick geen contact maakt met de aansluitbussen. M.a.w. de steker is mogelijk niet aangesloten……..(?)
  [u:4147841052]Want:[/u:4147841052] is het niet zo dat die stick al DIRECT gedetecteerd zou moeten worden, dus zonder eerst een selectie te maken in "spelbesturingen"?

  - Verder zit ik nog "opgescheept" met een "standaard spelpoort" die op die Creative Audigy zou zitten: fysiek "niet" dus………! Maar het ding is wel vermeld (apparaatbeheer o.a.). Locatie: PCI bron…….

  Maar misschien dat iemand kan bevestigen dat die stick eigenlijk al DIRECT gedetecteerd zou moeten worden na aansluiten en opstarten van het systeem…….?
  Alle info is welkom!
 • Echt helemaal niemand die een simpel ("niet USB";) stickje ingeplugd heeft op een XP machien??? :cry:
  't Enige waar me het [u:3b80a91d71]in eerste instantie[/u:3b80a91d71] om gaat:
  Wordt die hardwaredetectie "uit zichzelf" wakker bij inpluggen of ingeplugd opstarten of niet?
 • ik denk dat hier niet veel gamers samenkomen…..

  m.i. moet je beginnen te experimenteren in de bios door uit en aanzetten van de twee opties.
 • Als ik 'm in de BIOS op "disabled" zet, weet ik in ieder geval 1 ding zeker, nml. dat-ie helemaal niet wordt opgepakt door Windows……… :cry:
  Dus daar valt niet zoveel te experimenteren……..
 • [quote:ba6dc5f2fe]Echt helemaal niemand die een simpel ("niet USB";) stickje ingeplugd heeft op een XP machien???[/quote:ba6dc5f2fe]Inderdaad, nog nooit een joystick in m'n handen gehad zelfs.[quote:ba6dc5f2fe]ik denk dat hier niet veel gamers samenkomen….. [/quote:ba6dc5f2fe]Dus zal dat inderdaad wel de reden zijn :) .

  Maar, zoals ik in een ander topic al tegen je beweerd heb, een printer bijvoorbeeld aan de par. poort of een modem aan een com poort kun je ook niet op een draaiend systeem inprikken. Die poorten worden bij het opstarten uiteraard gevonden en geconfigureerd maar de (dan niet aangesloten) apparaten niet. En voor een joystick zal denk ik wel hetzelfde gelden, die heeft tenslotte ook een eigen driver nodig.
  Par-, COM- en Gamepoorten zijn nou eenmaal niet geschikt voor "hotplugging".

  En mede daarom is USB ook zo'n fijne uitvinding. Toch?

  Jouw probleem zou kunnen zitten in een conflict tussen die twee gamepoorten. Kun je op die Audigy niet met een jumper de gamepoort uitschakelen? En wat gebeurt er als je in het BIOS die ASUS-gamepoort op "disabled"zet?

  En kloppen de drivers wel die je gebruikt? Zijn 16-pins gamepoorten niet een beetje achterhaald? Voor zover ik weet (niet ver, inderdaad) hebben die dingen tegenwoordig allemaal een USB-aansluiting. Kortom: is de driver wel geschikt voor XP?


  Gr,
  Jim
 • - Is de driver geschikt voor XP, en is het de laatste versie.
  - Vind windows zelf geen goede driver?
  - Wat gebeurt er als je de Audigy eruithaalt?
 • [quote:6364e2f35e="lion"]Ik heb een 16 pins gameport aangesloten op mijn Asus mobo. (..) Ik probeer een joystick "Logitech Wingman" geïnstalleerd te krijgen op die "spelpoort". (..) Echt helemaal niemand die een simpel ("niet USB";) stickje ingeplugd heeft op een XP machien?[/quote:6364e2f35e] Ik heb hier eveneens een Logitech Wingman. En ook een moederbord met onboard geluid en spelpoort. Als ik deze er op aansluit wordt deze ook niet herkend door Windows XP SP2. Wel als ik 'm via het meegeleverde verloopkabeltje aansluit op een USB poort.

  Als je geen verloopkabelje hebt, en 'm dus alleen via je spelpoort kan aansluiten, zou je deze handmatig kunnen proberen te installeren. Ingelogd met account met systeembeheerder rechten, klik op Start > Configuratiescherm. Als deze staat op Categorieweergave, klik je op Klassieke weergave. Dubbelklik op Spelbesturing. Als je Logitech Wingman daar niet staat, klik je op Toevoegen. Uit het lijstje Spelbesturingen zou je de juiste moeten selecteren.

  Maar te beoordelen aan de tekst
  [quote:6364e2f35e="lion"]Bij het selecteren van een "Joystick 3 assen, 2 knoppen" wordt-ie wel gedetecteerd (nieuwe hardware gevonden), maar de installatie gaat keer op keer de mist in. [/quote:6364e2f35e] lijkt het erop dat je zoiets al geprobeerd hebt.
 • De door Jolo geschetste situatie komt nog het meest overeen met de mijne…… Alleen heb ik geen onboard geluidskaart, maar een PCI SB Audigy. Het idiote van die kaart is dus dat er "softwarematig" een "standaardspelpoort" aan het systeem is toegevoegd (locatie: PCI!!), maar dat er fysiek op de kaart echt geen enkele gameport aanwezig is. (Wel een I/O interface aansluiting, maar ja……).
  Tot groot ongenoegen van meerderen, zo blijkt uit een forum op Creative……. "Creative was altijd de grote spelondersteuner", maar vind blijkbaar ook dat het tijd wordt voor USB spelbesturingen……. :evil:
  Er valt dus niets te "jumperen" en met de instellingen is evenmin iets aan te vangen.
  En (Jim): in 't BIOS kan je uiteraard de 16p aansluiting op het mobo disabelen, maar dan kun je die aansluiting dus ook niet gebruiken…. (Hetgeen juist wel de bedoeling is!).

  Die kaart eruit halen is geen optie, omdat ik 'm toch op het systeem wil, bovendien denk ik de uitkomst al zo'n beetje in te kunnen schatten. Een uitkomst waar ik weinig aan heb. Ik [u:9ac5fbc00a]ZOU[/u:9ac5fbc00a] kunnen proberen eerst die 16p aansluiting op het mobo aan de praat te krijgen en hierna die kaart weer toevoegen, maar al die heisa heb ik niet veel zin in. Nog maar de vraag of het dan wel goed gaat.
  FTI: een simpel analoog stickje met 3 assen en 2 knoppen kent geen drivers. Op de site van Logitech zal je vergeefs zoeken naar drivers voor een Wingman………. Is ook niet nodig, want op Win ME heb ik 'm ook zo gebruikt.
  En Windows verrekt 't om 'm te installeren omdat-ie 'm niet ziet……

  Ik begrijp uit het verhaal van Jolo dat er ook nog een [b:9ac5fbc00a]verloop[/b:9ac5fbc00a] (16P>USB) [b:9ac5fbc00a]kabeltje[/b:9ac5fbc00a] bestaat…..?! Wist ik niet en daar ga ik eerst ook nog achteraan.
  Als ik daar niet aan kan komen, dan zal ik wat betreft die joystick ook het USB tijdperk in moeten. Ik neem aan dat dat wel zal werken.
 • [b:8cf23e9849]lion schreef:[/b:8cf23e9849][quote:8cf23e9849]En (Jim): in 't BIOS kan je uiteraard de 16p aansluiting op het mobo disabelen, maar dan kun je die aansluiting dus ook niet gebruiken…. (Hetgeen juist wel de bedoeling is!). [/quote:8cf23e9849] :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

  J.

  P.S.: Let nu maar even niet op m'n onderschrift……..
 • [quote:5be144fa32="lion"] Alleen heb ik geen onboard geluidskaart, [/quote:5be144fa32] Maar wel een 16p aansluiting op het mobo. Ik dacht zelf dat dan ook onboard geluid op zat. Ik heb zelf in die pc ook nog een pci Sweex 5.1 geluidskaart. Deze heeft ook een aansluiting voor een joystick.
  [quote:5be144fa32="lion"] Op de site van Logitech zal je vergeefs zoeken naar drivers voor een Wingman.[/quote:5be144fa32] In ieder geval wel Logitech joystick software.
  [quote:5be144fa32="lion"]Ik begrijp uit het verhaal van Jolo dat er ook nog een verloop (16P>USB) kabeltje bestaat…..?![/quote:5be144fa32] Ja, maar zoals ik al zei in mijn vorig bericht, zat deze al bij de joystick meegeleverd. Ik heb die joystick Logitech Wingman Extreme digital 3D al ruim 4 jaar. Er zat ook software bij om die joystick te kalibreren.
 • Jolo,
  Ik zou willen dat die Audigy kaart van mij een gamepoort had, dan was het probleem aanzienlijk minder groot. Kwestie van mobo gamepoort disabelen, stick aansluiten op de geluidskaart en gaan met die banaan…!
  Helaas…….

  Wat betreft die stick van mij (ook een "Wingman", zonder toevoegingen): da's echt het simpelste van het simpelste (en analoog). Hiervoor zijn geen drivers. Kijk maar eens op http://www.logitech.com/index.cfm/downloads/categories/US/EN,CRID=1787 , onderste afbeelding.
 • [quote:c21af3155e="lion"]Maar misschien dat iemand kan bevestigen dat die stick eigenlijk al DIRECT gedetecteerd zou moeten worden na aansluiten en opstarten van het systeem…….?
  Alle info is welkom![/quote:c21af3155e]

  In principe zou hij de joystick, als je deze aansluit en in het menu spelbesturing laat detecteren, moeten vinden.

  Bij USB joysticks wordt hij meteen gevonden en geinstalleerd. Koop gewoon een USB +/- 30 euro.
 • Dat laatste was ik al van plan……..!
 • lang linkje

  klik

  Kan je onderhand beter een nieuwe kopen :roll: :-?
 • Dat had ik tot mijn grote verbazing ook al geconstateerd vandaag!!!
  Dus: ik verlaat het 16 pin verhaal en ga naar USB. Tja…..
  (Iemand nog interesse in een gratis af te halen analoge Wingman?)
 • Ik kom nog even terug met een algemene vraag:
  "Stel" dat je een geluidskaart op je systeem hebt zitten en op deze geluidskaart zit een "ouderwetse" 16p gameport, welke "enabled" is zonder dat er een stick aangesloten is……
  Als je vervolgens een [u:94d46ce70c]USB[/u:94d46ce70c] joystick op je systeem aansluit, mag ik dan aannemen dat-ie, ondanks het feit dat er "al een gameport bestaat", normaal herkend wordt en zal werken?
 • Neem aan van wel, USB is een ander systeem dan Gameports.

  Dit bedoel je n.a.v je ''softwarematige'' gamepoort neem ik aan?
 • <<<Dit bedoel je n.a.v je ''softwarematige'' gamepoort neem ik aan?>>>

  Yep! Ik heb weinig zin in nog meer verrassingen (ik heb een Logitech Attack3 op het oog) en kwam die "gameport" vandaag weer tegen in 't DirectX testprogje…..
  Moet goed komen……..!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.