Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Notebook zonder Norton en andere overbodige zooi

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ik wil binnenkort een notebook aanschaffen, maar ben niet gecharmeerd van de onnodige software die vaak voorgeïnstalleerd staat of dat een XP-cd ontbreekt.
  Kortom, een laptop met alleen XP, Nero and that's it.
  Mijn wensen in het kort: 2048 Mb geheugen, 160 Gb hd, toetsenbord met nummeriek gedeelte, 17" scherm.
  Ik zoek al een tijd, maar vind eigenlijk geen systemen die voldoen.
  Zijn er geachte forumleden die advies kunnen geven?
 • Ik heb daar ook naar gezocht maar geen enkel merk kunnen vinden. Meestal krijg je zelfs helemaal geen CD/DVD erbij (setup op een verborgen partitie van de harddisk).

  Ik heb dus kortgeleden toch maar een Packard Bell (met pré-install) gekocht en kreeg na enig gezeur en gevlei bij de helpdesk dan nog wel een DVD toegestuurd maar dat helpt ook niet want daarmee kun je ook alleen maar een restore naar de oorspronkelijke situatie uitvoeren.

  Wat bij PB wel kan is via de eigen PB-beheersoftware alle niet gewenste zooi dé-installeren (voor de Norton troep heb ik daarna zekerheidshalve nog SymNRT gebruikt). Maar hoe dat bij andere merken is weet ik niet.

  Maar als je echt een "schone" installatie wilt zul je toch zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Dus zorgen dat je [b:b7e74fceb7]ALLE[/b:b7e74fceb7] benodigde drivers voor die specifieke laptop van het net geplukt en bij de hand hebt en met een geleende XP cd aan de gang. Da's ook niet illegaal zolang je je eigen installatiekey maar gebruikt.

  Hou er wel rekening mee dat veel notebooks tegenwoordig een zgn. "Tattoo" (een identificatiestring) op de harddisk hebben staan, bij het opstarten wordt dat vanuit het BIOS gecontroleerd. Geen tattoo betekent dus niet opstarten (Je zou ze toch !!! :evil: :evil: ).

  Blijkt dat na een verse Windows-installatie die tattoo is overschreven dan heb je dus een probleem. Bij PB staat gelukkig op die herstel-DVD (en ook op die verborgen FAT32-partitie die je dus maar beter intact kunt laten) een DOS progje om die tattoo weer terug te zetten. Maar ook hiervoor geldt dat ik niet hoe dat bij andere merken geregeld is.

  En hoewel lenen/kopiëren natuurlijk makkelijker is, zelfs een eigen installatie-CD bakken met gebruikmaking van de bestaande Windows installatie is mogelijk. Daar zijn slimme scriptjes voor :) .

  Hoop dat je hier wat aan hebt,

  Gr,
  Jim
 • "Maar als je echt een "schone" installatie wilt zul je toch zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Dus zorgen dat je ALLE benodigde drivers voor die specifieke laptop van het net geplukt en bij de hand hebt en met een geleende XP cd aan de gang. Da's ook niet illegaal zolang je je eigen installatiekey maar gebruikt. "

  Er is een andere manier om aan die drivers te komen. Het programma "My drivers" (er zijn er meerdere, google met drivers backup) verzamelt alle in de voorgeinstalleerde Windows aanwezige drivers en zet die in een folder met subfolders voor de diverse types drivers. Die kun je dan bij je nieuwe installatie weer gebruiken. Dit heb ik al een aantal malen met succes gebruikt. Het programma is voor 30 dagen gratis maar je hoeft het maar een keer te draaien.
 • Bij Dell kun je trouwens met succes het bedrag dat je ongewild betaalt voor een WinXP licentie terugeisen … :wink:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6144782.stm
 • [b:418ef3c386]a.tip schreef:[/b:418ef3c386][quote:418ef3c386]Er is een andere manier om aan die drivers te komen. Het programma "My drivers" (er zijn er meerdere, google met drivers backup) verzamelt alle in de voorgeinstalleerde Windows aanwezige drivers en zet die in een folder met subfolders voor de diverse types drivers.[/quote:418ef3c386]Klopt, maar als je ze van de website van de fabrikant haalt heb je gelijk de laatste nieuwe versies.

  Toch? :)

  Gr,
  Jim
 • Daar heb je gelijk in.
  Mijn suggestie is beide te doen, het opslaan van bestaande drivers is in seconden gebeurd en na installatie kun je op je gemak nieuwere drivers ophalen indien nodig.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.