Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Vragen over externe harde schijf

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Even dit, weet iemand misschien waarvoor de getalletjes staan die Seagate gebruikt in hun benaming?

  Bijvoorbeeld: Wat is het verschil tussen 7200.9 en 7200.10?
 • De generatie, 7200.10 is nieuwer dan 7200.9. 7200 staat voor de draaisnelheid, 7200 is standaard voor tegenwoordige (s)ata schijven.
 • Hallo,

  Ik heb wat vragen over externe harde schijven:
  - Wat kost zo'n 250 GB aan opslagruimte ongeveer, als je toch een redelijk betrouwbare schijf wilt hebben (voor back-ups)?
  - Zijn er nog andere merken naast de vier grote namen?
  - Ik heb gehoord dat een interne harde schijf in een externe behuizing ook mogelijk is. Is dit een goede optie? Wat zijn de voor- en nadelen?

  * Ik ben op zoek naar een USB-schijf (ik heb geen FireWire-aansluiting).
 • Schijf 75-100 euro, kastje 25-50. Kant-en-klare zijn vaak wat duurder, maar daar zit vaak ook weer backup software bij. Hier heb je ook nog alternatieve merken als bijvoorbeeld Lacie en Freecom. Lidl en Aldi hebben ook regelmatig aardige aanbiedingen (targa en medion dan). Ik zou er zelf eentje bouwen, weet je zeker wat voor schijf erin zit. Seagate geeft 5 jaar garantie, coolermaster doosje erbij, heb je een leuke combinatie. Computerland heeft een aanbieding van een Lacie 500GB voor 189 euro.
 • Oké, maar zitten er nog andere voor- of nadelen aan een schijf met losse behuizing? Snelheidsverlies bijvoorbeeld.

  En voor welke aansluitingen zijn er behuizingen (qua wat je kan inbouwen)?
 • De meeste behuizingen zijn voor IDE schijven. Nieuwere zijn er ook voor SATA schijven. De meest gebruikte (en meest flexibele) aansluiting is USB. Verder heb je firewire, in twee smaken, meest fw400, en minder fw800. Er zijn ook behuizigen met een eSATA aansluiting, vaak in combinatie met usb en/of firewire. Met USB een firewire zul je een maximale snelheid halen van 30 MBps, dus duidelijk minder dan de schijven zelf, ca. 70 MBps voor moderne exemplaren. Met eSATA zul je hogere snelheden halen, maar ook het minst flexibel zijn. Er zijn maar heel weinig computers met een eSATA aansluiting.
 • Ik ga eens rondkijken!
 • Nog even dit. Hoe zit het precies met rpm? Ik kan kiezen: 5400 rpm, 7200 rpm of 10000 rpm.

  Maakt het veel uit hoeveel rpm een schijf is? Hoe sneller hoe beter neem ik aan, maar geldt dit ook voor USB (dat gebonden is aan een maximale snelheid)?
 • als je zeker weet zou ik kiezen voor 7200 of de laagste. Hoe lager, hoe stiller namelijk. Ook: hoe lager, hoe minder warmte. Verschil merk je niet, want ook een 5400 rpm word genekt door de USB interface. Vergeet niet het verschil tussen 2.5'' en 3.5'' he.
 • Maat de "breedte" nog veel uit dan?
 • je bedoeld of het uitmaakt of je een 2.5'' of een 3.5'' neemt? Je hebt er verschillende doosjes voor, maar 2.5'' bestaat nog niet in 250GB. Volgens mij is de grootste op t moment 160 of 200
 • Koop een complete externe hdd.
  B.v. de Western Digital type My Book van 250GB met USB 2.0 interface.
  Voordeel is dat er een externe voeding bij zit, dus deze loopt niet via de usb. Indien je nog meerdere usb componenten hebt en je bent aan het backuppen dan loop je de kans dat de voeding niet meer toereikend is en je kunt opnieuw beginnen.
  Ik heb deze gekocht bij een grote winkel in Bergschenhoek, de kenner weet dan genoeg, voor 99 Euro. Je kunt ze ook via het internet bereiken.
  Momenteel loopt er een speciale actie van een 320GB zelfde merk voor 119 euro.
  Daar kun je zelf niet voor gaan prutsen.
 • Ik heb een USB-hub met losse voeding, dat lijkt me genoeg stroom, of klopt dat dan weer niet?

  Dus als ik alles hierboven samenvat, zou de beste keuze zijn:
  320GB, 3.5 Inch, 7200 rpm, USB 2.0 (dus geen SATA-schijf in aparte behuizing?)
 • lijkt me een top schijfje.
 • … Waar ik nu eigenlijk de cache nog vergeet. 8 MB lijkt me voldoende voor normaal gebruik (back-ups maken en dergelijke)?
 • Het is maar wat je normaal gebruik noemt. Ik denk dat je juist bij maken van backups heel erg weinig aan de cache hebt. Er is verder maar weinig verschil in prestatie tussen 8 en 16 MB.
 • Er is ook weinig verschil in prijs, dat scheelt.
 • Nou kan ik niet kiezen…

  Heeft iemand ervaringen met één van de volgende schijven? Hoe zit het bijvoorbeeld met bijgeleverde software, zoals utilities of back-up-software?
  - Seagate PushButton Backup
  - Seagate Value Line
  - Een schijf van Western Digital (320 GB)

  De Seagate-schijven lijken me op de één of andere manier erg goed, maar WD komt ook goed uit tests.
 • Okay, dat van die RPM wist ik, maar hoe zit het precies met die versienummers?

  Ik heb gelezen dat er in de externe schijven van Seagate nog een 7200.8 gestopt wordt. Is dit dan (veel) slechter dan de nieuwste serie (7200.10)?
 • Niet zozeer slechter, maar wel ouder en trager. Maar bij een externe schijf maakt het weinig uit. Dit aangezien de usb verbinding toch trager is dan alledrie genoemde schijven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.