Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

POLL: Stemmen graag!!! ->Betoog over illegaal kopieren

Anoniem
Sander1337
31 antwoorden
 • Beste Mensen,

  Ik moet binnekort een betoog voor Nederlands houden, het onderwerp gaat worden:

  [b:d67bca8aef]Kopieerbeveiligingen zouden moeten worden verwijderd van DVD's/ CD's of er moet een andere manier komen om goed legaal aan software/muziek te komen.[/b:d67bca8aef]

  Ik heb zelf al zitten brainstormen voor een paar pro's en anti's, alleen dacht ik dat jullie mij misschien ook wel een paar goede argumenten konden vertellen waarom dit wel/niet zo zou moeten zijn.

  ik had al:

  -Voor:
  [b:d67bca8aef]1) Iedereen heeft recht op in ieder geval 1 reserverkopie, koper heeft hier ook voor betaald.
  2) Door sommige kopieerbeveiligingen kunnen normale CD/DVD spelers sommige DVD's / CD's niet eens meer normaal lezen.
  3) Door de hoge prijzen zijn kopieerbeveiligingen nodig, als men de prijs van haar producten zou verlagen kochten meer mensen het product waardoor de afzet zou stijgen, de omzet blijft hierdoor praktisch gelijk, maar kopieerbeveiligingen zijn minder nodig.[/b:d67bca8aef]

  -Tegen:
  [b:d67bca8aef]1) Door kopieerbeveiligingen te verwijderen loopt een uitgever van muziek/films het risico dat zijn of haar producten ALLEEN MAAR gekopieerd/gedownload gaan worden. Wat uiteraard failisiment tot resultaat zou hebben.
  2) Kopieerbeveiligingen hebben wel degelijk zichtbaar nut, zo kopen mensen bijvoorbeeld computerspellen al orgineel omdat ze anders niet online kunnen, door een vrij simpele maar toch efficiente "beveiliging". Als ze nut hebben, moet je ze niet weg halen.[/b:d67bca8aef]

  Op het moment kan ik niet op betere komen, kan iemand mij hiermee helpen?

  Voor en tegenargumenten zijn allebei goed, het mag over alles gaan, pc-games, console-games, MP3 legaal gedownloaden van internet, cd's, dvd's etc.

  Bedankt,

  Sander

  Met dank aan:
  -Vandread: POLL
 • misschien is het leuk om de heffingen erbij te betrekken?

  De heffingen op cd's en dvd's hiervoor, vanaf 1 jan. volgens mij ook op MP3-spelers. Harddisks wilden ze ook, maar is er niet door gekomen….
 • Leuk voor ons mensen net tegen de grens. Duitsland doet er vrolijk niet aan mee, dus voor ons scheelt die heffing weer ;)


  ontopic: –> waar ga je je betoog houden dan ? op school of stadhuis, of station .. of op de kermis ? =)

  [edit] hehe … lezen is moeilijk zo vroeg in de ochtend :P .. ik zie't al ..
 • Heffingen op DVD etc, waar gaan die heen?
 • Zitten er nu ook al niet kopieerheffingen op blank media?
 • ja, juist op lege media. Waar ze heen gaan? Waarschijnlijk naar de overheid?
 • Yip dat geld gaat naar de overheid en die lui kunnen nog niet eens het land regeren, laat staan omgaan met onze belastingcentjes, het enige wat zij doen is een beetje bekvechten met elkaar, tis niet voor niets dat we nog steeds geen kabinet hebben.
 • Als die heffingen naar de overheid gaan en dan in de algemene middelen terecht komen dan kan je gevoegelijk aannemen dat dat geld voor andere doelen als de beoogde wordt gebruikt!
 • ik ga niet je huiswerk maken.

  Dit helemaal lezen, mooi overzicht over downloaden en beveilingen.
  http://tweakers.net/reviews/640
 • [quote:7877f27b84="MReLecTro"]Leuk voor ons mensen net tegen de grens. Duitsland doet er vrolijk niet aan mee, dus voor ons scheelt die heffing weer ;)


  ontopic: –> waar ga je je betoog houden dan ? op school of stadhuis, of station .. of op de kermis ? =)

  [edit] hehe … lezen is moeilijk zo vroeg in de ochtend :P .. ik zie't al ..[/quote:7877f27b84]

  School, na de vakantie.

  [quote:7877f27b84="stee0036"]ik ga niet je huiswerk maken. [/quote:7877f27b84]
  dat vraag je ik je ook niet :lol:

  [quote:7877f27b84="tinus89"]misschien is het leuk om de heffingen erbij te betrekken? [/quote:7877f27b84]

  Leuk idee inderdaad, dat zal ik zeker doen.
 • Vooral rips van legale CD's en wat van campusnet
 • [quote:de3718ecf7="stee0036"]Er was recent een bericht op www.nu.nl dat een platenbaas riep "De CD heeft als geluidsdrager afgedaan".

  Dat klopt[/quote:de3718ecf7]

  Waarom klopt dat? Ben je zelf platenbaas?
  Het is namelijk meer de mening van die platenbaas zelf, dan dat er bijvoorbeeld op basis van technische gronden geen bestaansrecht meer zou zijn voor een CD.
  Daarnaast valt de stelling lastig te rijmen met het feit dat vinyl weer wat terrein wint. Dat zou vooral te maken hebben met het feit dat mensen graag een tastbaar product hebben. Een CD voorziet in die behoefte natuurlijk veel beter dan een steriel MP3'tje.
 • Ik zal eens advocaat van de duivel spelen :wink:
  quote]

  Interessante punten, bedankt voor je hulp, ik ga dit zeker verwerken.

  Ook de punten van EGSLIM en vd Bruin ga ik verwerken, ook hij geeft interessante dingen aan. En natuurlijk de rest ook, meningen zijn in een betoog ook vrij belangrijk, zo vind ik zelf.

  Dus to zover bedankt.

  Sander

  PS: Over streaming radio van BBC, zie dat maar als Radio, praktisch het zelfde.
 • Ik zal eens advocaat van de duivel spelen :wink:

  [quote:eb24221b43="Sander1337"]
  1) Iedereen heeft recht op in ieder geval 1 reserverkopie, koper heeft hier ook voor betaald.
  [/quote:eb24221b43]

  Dit is niet juist. Het is toegestaan om een kopie van een cd (geen software!) te maken voor eigen oefening/gebruik zoals dat zo mooi heet. Dit is echter geen recht, sterker nog, het is niet toegestaan om bij het maken van een kopie de beveiliging te doorbreken.

  http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.asp?pagkey=22265


  [quote:eb24221b43]
  3) Door de hoge prijzen zijn kopieerbeveiligingen nodig, als men de prijs van haar producten zou verlagen kochten meer mensen het product waardoor de afzet zou stijgen, de omzet blijft hierdoor praktisch gelijk, maar kopieerbeveiligingen zijn minder nodig.[/quote:eb24221b43]

  http://www.webwereld.nl/articles/40318/-p2p-gebruikers-kopen-meer-cd-s-.html

  als ik bovenstaand artikel lees, kom ik tot de conclusie dat prijs niet de belangrijkste/enige reden is om te downloaden. Maar ook dat mensen downloaden ivm uitproberen van nieuwe artiesten en dan de CD alsnog kopen.

  [quote:eb24221b43]
  1) Door kopieerbeveiligingen te verwijderen loopt een uitgever van muziek/films het risico dat zijn of haar producten ALLEEN MAAR gekopieerd/gedownload gaan worden. Wat uiteraard failisiment tot resultaat zou hebben.[/quote:eb24221b43]

  Ik zou het qua formulering iets afzwakken, zo gauw gaan die uitgevers niet failliet. Mislopen van inkomsten is erg genoeg, en als stelling makkelijker verdedigbaar.
 • Er was recent een bericht op www.nu.nl dat een platenbaas riep "De CD heeft als geluidsdrager afgedaan".

  Dat klopt
 • Het maakt niet uit of het om CD's gaat of iets anders denk ik, zolang het maar over muziek gaat, nietwaar?

  Even een paar punten waar ik aan denk.
   [*:1bfc872e69]Waarom nu zo'n heksenjacht terwijl in het tijdperk van het cassettebandje ook van alles opgenomen werd van CD's en radio? [*:1bfc872e69]Waarom wordt er wel aan kopieerbeveiliging gedaan terwijl je met moderne autoradio's met USB poort ook kunt opnemen van de radio? Dit kan met je computer trouwens ook. [*:1bfc872e69]Juist door het bestaan van P2P heb ik een aantal CD's gekocht. Ik zag bijvoorbeeld op het blokkenschema van Lowlands de naam Gogol Bordello staan. Had nog nooit van ze gehoord, dus maar een paar nummers gedownload. Was er meteen weg van, heb dus een CD gekocht, ben later ook nog eens naar een concert van ze gegaan in de 013. Als P2P niet had bestaan was ik waarschijnlijk ipv naar hun naar de Scissor sisters gegaan bij Lowlands, dus ook geen CD gekocht en ook niet naar de 013 gegaan. Zomaar even een keihard voorbeeld, wat niet alleen bij mij regelmatig voorkomt neem ik aan. [*:1bfc872e69]Als mensen niets meer kunnen kopieren wordt er ook minder muziek uitgeleend. Ik ben nogal zuinig op mijn originele CD's dus leen ik die eigenlijk nooit uit. Alleen kopiën leen ik uit, en dan willen mijn vrienden soms daardoor toch ook de originele CD kopen. [*:1bfc872e69]Omdat ik dus nogal zuinig ben, leg ik geen originele CD's in de auto. Door behoorlijke temperatuurverschillen en het tijdens het rijden verwisselen van CD's is de kans op beschadigingen mij te groot. Daarom leg ik kopietjes in de auto en houd ik het origineel thuis.[/list:o:1bfc872e69] Ik hoop dat je hier wat mee kan <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" />
 • De poll sluit een mogelijke keuze uit, nl. luisteren naar streaming audio, bv. de "listen again" mogelijkheid van de BBC en deze tegelijk opnemen.
  Als daar wat leuks bij zit, koop ik soms de CD.

  Verder snap ik het nut van copieerbeveiliging van muziek CD's niet. Je kunt toch het analoge signaal opnieuw digitaal opslaan. Bij goede kwaliteit DA en AD omzetters is het resultaat best acceptabel, zeker voor in de auto.
 • Interessante discussie. Twee opmerkingen:

  1) Maak onderscheid tussen juridisch en moreel recht. Sommige mensen schaffen bijvoorbeeld een legale Windows XP aan, maar installeren vervolgens een illegale versie om niet met activatie te maken te krijgen. Juridisch is dat illegaal, maar slechts weinig mensen zullen dit moreel verwerpelijk vinden.

  2) Als producent ben je slecht bezig wanneer de legale versie van je product kwalitatief slechter is dan de illegale. Neem bijvoorbeeld muziek cd's die je niet kunt rippen, in dat geval kun je de nummers niet luisteren vanuit je favoriete WinAmp playlist. Maar als je de nummers als DRM-geïnfecteerde mp3 downloadt kun je ze niet branden om in de stereotoren af te spelen. Weinig consumenten zullen een dergelijke gang van zaken moreel acceptabel vinden, met als gevolg dat ze waarschijnlijk geen moreel bezwaar zien tegen illegaal downloaden.

  Piraterij heeft altijd een nadeel ten opzichte van legaal. Goed georganiseerde piraterij is te bestrijden, omdat het om een vrij kleine groep mensen gaat. Illegaal downloaden daarentegen kost een snelle internetverbinding, veel tijd en de kwaliteit valt regelmatig tegen. Als daar alleen een kleine geldbesparing tegenoverstaat is het uitsluitend interessant voor mensen met weinig geld en veel tijd - voornamelijk scholieren. Voor mensen met meer geld en minder tijd is aanschaffen aantrekkelijker.
  Illegaal downloaden wordt pas een probleem als de illegale versie iets biedt dat de legale versie niet heeft - bijvoorbeeld een no-CD crack, of ontbreken van activatie. Of een prijskaartje dat als buitensporig hoog wordt beschouwd.
 • Ik neem aan dat je met vd Bruin Ger Bruinsma bedoelt? In dat geval: glad I could help ;)
 • [quote:eda89837fc="Ger Bruinsma"]Ik neem aan dat je met vd Bruin Ger Bruinsma bedoelt? In dat geval: glad I could help ;)[/quote:eda89837fc]

  My bad, toch bedankt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.