Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde Schijf is vastgelopen! (?)

Anoniem
@ liq..
9 antwoorden
 • Hoi,

  Toen ik vanochtend mijn computer aanzette kwam ik niet meer in windows.
  Na veel zoeken en veel onderdelen los te maken kwam ik er uiteindelijk achter dat er ergens in de USB-kabels een fout zat.
  Na nog een tijd zoeken kwam ik er tot mijn schrik achter dat een Harde Schijf van Seagate in een externe behuizing de boosdoener was.

  Bij nader onderzoek kwam ik erachter dat als ik de schijf inschakelde, er slechts een raar gezoem voort werd gebracht, en dat ik geen geluid van een draaiende schijf kon herkennen.

  Wel moet ik er bij vermelden dat deze schijf wellicht veel te lang achter elkaar aan staat, meestal denk ik er namelijk niet aan om de behuizing uit te schakelen wanneer ik de computer uit heb geschakeld. Dit komt doordat de schijf ook vrijwel stil is.

  Ik heb de schijf uit zijn behuizing gehaald, en eens geprobeerd om een paar polsbewegingen te maken. (van links naar rechts draaien, met de schijf in de hand.) Dit gaf jammer genoeg geen rezultaat. Wat krachtiger schudden zorgde ook niet voor het gewenste resultaat.

  Ik las dat een vastgelopen schijf wellicht op te lossen is door hem in een plastic zakje in de diepvries te leggen voor een paar uur. Dit is dan ook de laatste oplossing die ik zelf kan vinden, en die ga ik dan ook nu uitvoeren.

  Maar zijn er onder de mensen die hier komen misschien nog ideeën te vinden?
  De schijf is al enige jaren oud, en ik kan dan ook waarschijnlijk wel naar de garantie fluiten, maar als er ergens een site te vinden is waar ik de garantie kan checken, dan zou ik ook daar graag van op de hoogte gebracht willen worden.

  Gr. Dominique Pijnenburg.
 • Garantie verschilt sterk per merk, maar er zijn diverse met drie jaar garantie. Seagate zelfs vijf.
 • [quote:db6f6b0502="@ liq.."]……….. Wel moet ik er bij vermelden dat deze schijf wellicht veel te lang achter elkaar aan staat, meestal denk ik er namelijk niet aan om de behuizing uit te schakelen wanneer ik de computer uit heb geschakeld. Dit komt doordat de schijf ook vrijwel stil is.

  Gr. Dominique Pijnenburg.[/quote:db6f6b0502]

  Altijd vervelend wanneer een schijf kapot is gegaan maar voor wat de quote betreft, is het zeker dat dat niet de oorzaak van het probleem is, tenzij hij echt hoogbejaard was of onvoldoende koelinh had. Een harde schijf is gemaakt om te draaien. Juist het opstarten is het meest schadelijk.
 • [quote:a234c636d7="Eddy van Wuyckhuyse"][quote:a234c636d7="@ liq.."]……….. Wel moet ik er bij vermelden dat deze schijf wellicht veel te lang achter elkaar aan staat, meestal denk ik er namelijk niet aan om de behuizing uit te schakelen wanneer ik de computer uit heb geschakeld. Dit komt doordat de schijf ook vrijwel stil is.

  Gr. Dominique Pijnenburg.[/quote:a234c636d7]

  Altijd vervelend wanneer een schijf kapot is gegaan maar voor wat de quote betreft, is het zeker dat dat niet de oorzaak van het probleem is, tenzij hij echt hoogbejaard was of onvoldoende koelinh had. Een harde schijf is gemaakt om te draaien. Juist het opstarten is het meest schadelijk.[/quote:a234c636d7]

  Oh oke, wat betreft de koeling, die was gewoon passief, maar zeker voldoende. Vooral deze schijf bleef heel erg koel, en mede daarom heb ik hem ook in die externe behuizing gepleurd, daar ik toch graag een externe schijf had. Hij ligt nu in de diepvries, hoe lang zou hij er in moeten liggen?
 • LOL ik geloof niet dat een harde schijf in de diepvriezer leggen resultaat biedt: krimpspanningen, vastvriezende lagers..in ieder geval krijg men de data er niet mee terug…eerder kwijt zou ik zo zeggen. Maar goed…in ieder geval minimaal een dag wachten om hem weer terug te plaatsen voordat alle condens zeker weg is…ik geef het geen kans dat dit alles werkt.
 • [quote:42fd750540="rsweres"]LOL ik geloof niet dat een harde schijf in de diepvriezer leggen resultaat biedt: krimpspanningen, vastvriezende lagers..in ieder geval krijg men de data er niet mee terug…eerder kwijt zou ik zo zeggen. Maar goed…in ieder geval minimaal een dag wachten om hem weer terug te plaatsen voordat alle condens zeker weg is…ik geef het geen kans dat dit alles werkt.[/quote:42fd750540]

  Hehe hij moet dan ook in een waterdichte zak. De lucht zal niet zo gauw gaan rijpen hoop ik toch.

  Het klinkt inderdaad raar, maar blijkbaar heeft het toch vele mensen al wel kunnen helpen.
 • Wanneer je de HDD in de diepvriezer legt …ook in een plastic zak..zit er toch lucht in en lucht bestaat dus ook uit deeltjes water. Wanneer je hem uit de diepvriezer haalt na een paar uur ontkom je er niet aan of er vormt zich condens (te groot temperatuursverschil), dus laat je nix wijsmaken.
  (of je moet m echt luchtdicht verpakken)
 • Veel kapotter kan ie niet he?
  Dit is mijn laatste poging om er iets van te maken, om hem naar een datarecovery bedrijf op te sturen vind ik qua prijskaartje iets te ver gaan.
  Het is vervelend van alle muziek en films die erop stonden, maar het is neit anders.
 • Tja idd, schijven gaan gemiddeld nu eenmaal 4 tot 5 jaar mee en als je pech hebt gaan ze veel eerder kapot, data als backup op een dvd/cd schijfje zetten is ook maar tijdelijk want slijtage is er, hoe goed je ze ook bewaart; de Azo-dye vervaagt,het polycarbonaat veroudert, de spiegel verliest een deel van zijn reflectie enz enz.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.