Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

disk boot failure bij gebruik externe harde schijf

plextor
23 antwoorden
  • Hallo,
    Met de kerst mooie WD Mybook essential externe usb2.0 harde schijf gekregen. Werkt perfect als ik hem maar uitzet bij het opstarten, want als hi is aangesloten via usb20 dan stopt de pc bij het opstarten en toont scherm verifying dmi pool date disk boot failure insert system disk ect. Heb in de bios gekeken om de usb uit te zetten voor het opstarten (idee van WD faq) maar kan dat niet vinden. Geeft alleen hdd, floppy, ls120… en nog wat maar geen usb. Wat nu? Ik denk dat het iets te maken heeft met de twee sata schijven in mijn pc die niet via de bios lopen (draaien apart) en dat die usb20 bij het opstarten wordt meegenomen….maar weet niet wat nu verder te doen. Info systeem:
    A7N8X2.0
    Motherboard Vendor ASUSTeK Computer INC.
    Motherboard Version REV 2.xx
    Chipset Vendor Nvidia Corp
    BIOS Model Phoenix-Award BIOS v6.00PG
    BIOS Vendor Award Software Inc.
    BIOS Id 08/04/2004-nVidia-nForce-A7N8X2.0C-00
    BIOS Date 08/04/04

    Alvast bedankt
    Theo
  • Je moet USB niet uitzetten voor het opstarten maar de bootsequence aanpassen in de BIOS. Bij bootsequence staat bij jou waarschijnlijk eerst een USB device daarna een harddisk.
  • Tom bedankt voor je snelle reactie,
    Maar wat jij voorstelt kan ik bij mij niet. Ik zie in de bios het volgende:
    Primary master none
    Primary slave none
    secondary master lite on dvd
    secondary slave none
    halt on all errors

    First boot device hdd0
    second hdd1
    third cdrom
    boot other device disabled
    boot of floppy disabled

    Heb diverse varianten geprobeerd, maar hij pakt om een of andere reden de usb2..dus de externe schijf…alleen als ik heel snel tijdens opstarten de uitknop indruk van de harde schijf, dan ziet hem niet en kan ik opstarten. Misschien dat deze info iets meer mogelijheden biedt??
    Groet
    Theo
  • [quote:687b85fefd=""]Heb diverse varianten geprobeerd, maar hij pakt om een of andere reden de usb2..dus de externe schijf[/quote:687b85fefd] Maakt het hier nog uit of je de externe hardeschijf aansluit op een USB poort aan de achter- of voorkant van de systeembehuizing? Overigens is het zo dat je een eventuele opstart mogelijkheid vanaf USB2.0 alleen te zien krijgt, als de externe hardeschijf aangesloten en aan staat.

    Als je de externe hardeschijf als backup medium gebruikt, kun je die beter niet constant op de pc aangesloten laten. Want zolang deze op de pc is aangesloten en zichtbaar in de verkenner, is de data daarop nog steeds kwetsbaar voor virussen en gebruikers fouten.
  • Nee, voor- of achterkant maakt niet uit. WD maakt juist reclame van het feit dat dit ding aangesloten kan blijven, hij schakelt namelijk zelf uit en bij het opstarten van de pc gaat ie vanzelf ook aan dus….?
    Groet
    Theo
  • Nog iemand een idee hoe dit op te lossen?
  • Zo te zien maak je gebruik van een s-ata schijf? Deze wordt niet direct opgemerkt in de bios. Ik denk dat je eens moet proberen in de bios alle boot-divices op disable te zetten. En dan nog eens kijken. Want bijvoorbeeld hdd0 en hdd1 ziet hij als eerst, daarna zoekt hij pas op sata.
  • Ook dit heb ik gedaan, dus alles op 0 of disabled. Inderdaad heb ik 2 sata schijven en die starten niet via de normale bios maar in een apart XP programmaatje…. Het lijkt er inderdaad op dat de bios perse die usb schijf als opstartschijf ziet, maar ik zie nergens een mogelijkheid om usb uit te zetten of te disabelen…
    Nu moet ik iedere keer de stekker uit de externe schijf halen, computer aanzetten en halvewege kan de stekker er weer in…vreemd en niet praktisch uiteraard. Maar wat nu…is er niets om usb uit te zetten, of die WD zo te programmeren dat hij niet opstart, maar dat ik dat handmatig doe? Het is een MYbook essential 250 gb. Bij WD krijg ik voorlopig nog geen antwoord…
    GRoet
    Theo
  • Heb je al geprobeerd of er naast die hdd0 en hdd1 nog een mogelijkheid bestaat dat sdd0 en sdd1 heet (ik weet niet of je BIOS die mogelijkheid geeft) ? Een andere mogelijkheid is dat bij bepaalde BIOS'en nog een extra optie bestaat, waarbij je de harde schijf van keuze kunt laten primeren als eerste schijf die moet worden aangesproken bij het opstartproces. Bijvoorbeeld je hebt gekozen als opstartvolgorde: FDD, CD/DVD, HDD. Iets verderop staat er dan een optie welke HDD dan als eerste moet worden aangesproken.

    Een andere mogelijkheid is dat je ipv HDD moet kiezen voor SCSI-device (vreemd, maar SATA wordt op sommige BIOS'en gezien als SCSI-device).
  • Kijk eens of er een bios update is voor je mobo. Ik had dit probleem ook, en dit is opgelost door in een update.

    Misschien dat het helpt, er staat ergens een usb gedeelte in je bios. Daar staat iets met "startup usb device" of "boot usb", daar staat dan achter de keuze uit "OS(operating system)" en "bios". Zoek er eens naar.
  • Geen echte oplossing, maar misschien een werkbare work around:

    Kopieer het bestand Boot.ini uit de Root van C: naar de root van je USB-schijf. Als het goed is leest de bootmananger dat en start hij vervolgens op van C:. Ik hoop tenminste dat de harde schijf met je systeem erop op dat moment C: heet!
  • Bedankt voor je tip, ga ik morgen proberen.
    Groet
    Theo
  • Hoi,
    Ik kan geen bestand vinden met de naam boot.ini, wel met boot.ini.backup in de C:\windows/pss map en hetzelfde in de D:\windows\pss. (Ik heb op beide schijven XP geinstalleerd) D is alleen voor film enzo. Heeft het niet te maken met de sata schijven omdat die niet via de normale bios lopen?
    Groet
    Theo
  • Vna SATA-schijven weet ik niet genoeg.

    Op mijn XP-Pro machine is de inhoud van Boot.ini:[code:1:736c8dbe3c][boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    [/code:1:736c8dbe3c]
    De laatste twee regels horen aan elkaar geplakt.

    Kijk eens of dit klopt met de inhoud van je boot.ini.backup - bestand.

    Je kunt het natuurlijk altijd proberen. Het bestand hoort in de root van C:. Mocht het opstarten van C: niet meer lukken, dan kun je van D: opstarten en het bestandje weer verwijderen.

    Werkt het wel, verander dan de Timeout in 0.
  • Dit is blijkbaar een veel voorkomend probleem bij externe harde schijven ik heb hetzelfde. ik heb een externe harde schijf via usb 2.0 en wanneer ik opstart ben ik verplicht hem af te leggen. ik werk via ATA/100 waar mijn harde schijven aan verbonden zijn maar in de bios gaat hij eerst naar men usb schijf.
  • hallo,

    hier een mogelijke oplossing voor jou probleem bij mij is het zo opgelost:

    bij het opstarten ga je in je bios.
    je gaat naar ADVANCE BIOS FEATURES
    kies HARDDISK BOOT PRIORITY en plaats je externe usb schijf naar de 2 plaats.

    veel succes 8)
  • [quote:27eb40bb34="exon"]hallo,

    hier een mogelijke oplossing voor jou probleem bij mij is het zo opgelost:

    bij het opstarten ga je in je bios.
    je gaat naar ADVANCE BIOS FEATURES
    kies HARDDISK BOOT PRIORITY en plaats je externe usb schijf naar de 2 plaats.

    veel succes 8)[/quote:27eb40bb34]

    Ja, dat had ik ook al eerder vermeld, blijkbaar is dat een beetje weggevallen: Bijvoorbeeld je hebt gekozen als opstartvolgorde: FDD, CD/DVD, HDD. Iets verderop staat er dan een optie welke HDD dan als eerste moet worden aangesproken.
  • Bedankt, ga ik ook proberen vandaag.
    Groet
    Theo
  • Ik weet niet of hier een oplossing voor bestaat. Ik heb nl. precies het zelfde euvel. Maar aangezien ik de externe schijf hoofdzakelijk gebruik voor backup's schakel ik hem alleen in waar nodig. Vergeet ik toevallig een keer het uitschakelen dan loop ik bij een nieuwe start tegen het zelfde probleem als TS.
  • In de FAQ's van WD is verder ook weinig informatie te vinden. Ze maken zich er makkelijk vanaf: "Als dit niet werkt, dan die schijf maar iedere keer loshalen." (vrije vertaling :) )

    De beste (enige) oplossing is dus toch de boot-volgorde aan passen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.