Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Booten van SATA

Anoniem
Belsat
4 antwoorden
 • Goede Morgen,

  Ik heb nu al op 2 computers hetzelfde probleem:

  In beide heb ik een SATA schijf ingebouwd, hierop XP geinstalleerd en deze in de BIOS ingesteld als Systeem / boot schijf. In beide gevallen de oude Paralelle IDE schijf gebruikt als backup / data.

  Dit gaat een tijdlang goed, tot er spontaan een of andere reset in de BIOS optreedt en de PC wil starten van de IDE schijf, wat natuurlijk niet gaat. Ik moet dan opnieuw in de BIOS de SATA schijf instellen als boot schijf.

  Het lijkt wel alsof er een voorkeur in de BIOS bestaat om te booten vanaf de IDE schijf, waarop hij dan terugvalt als er een probleem is.

  Is dit een bekend verschijnsel of ben ik de enige???

  Henk (Confused in Belgie)
 • Ik ken het probleem maar het heeft niets met sata te maken. Ook als je meerdere IDE schijven hebt zoals ik gebeurde het wel eens dat het BIOS niet wist van elke schijf hij moest booten.

  Mijn problemen zijn verholpen met een BIOS update en een nieuwe batterij, die batterij verzorgt het onthouden van het BIOS.
 • Ik heb tot een jaar geleden een configuratie gehad met een sata-schijf (met xp ) en een pci-kaart met ide-aansluiting en daaraan een ide-schijf.

  Vanaf ik die kaart erin geplugd had (en de drivers geinstalleerd) wilde hij ook niet meer van die sata booten.

  De oplossing bij mij was van die sata als DERDE opstartmedium te zetten, na mijn cd-rom en mijn ide-hd (deze zònder windows of ander OS!) en dan wilde hij wèl booten. Raar maar waar.
  (en er zal allicht wel een verklaring voor zijn zeker?)
 • Dit probleem treedt bij mij ook wel eens op. Ik heb mijn systeem op een Sata schijf en een IDE (Pata) schijf met data.
  Als ik de tweede loskoppel en opnieuw opstart is er niets aan de hand maar als ik de IDE schijf weer aankoppel en opnieuw opstart lukt dat niet.
  Dan blijkt in de BIOS (mb Asus A8N-VM CSM) de IDE schijf de opstartschijf te zijn geworden.
  Na de Sata weer als opstartschijf te hebben ingesteld gaat alles weer goed.

  Ik krijg de indruk dat de BIOS (of Windows) de IDE schijf bevoordeelt. Die staat onder computermanagement altijd als disk 0 vermeld.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.