Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

BSOD / reboot ; hal.dll

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik heb sinds jaar en dag heel onregelmatig een BSOD. Eerst gebeurde dat misschien 1x per maand, maar nu zelfs tot 4x per dag.

  Er is geen patroon in te ontdekken; [b:44d62cbd0b]op de meest onlogische momenten valt de pc uit met een BSOD of zelfs een reboot[/b:44d62cbd0b].

  Dit probleem lijkt verergerd sinds ik op een dag in november [b:44d62cbd0b]bij het booten deze melding[/b:44d62cbd0b] kreeg:
  [code:1:44d62cbd0b]Ongeldige Boot.ini
  Windows kan niet worden gestart omdat het volgende bestand ontbreekt of is beschadigd:
  Windows\System32\Hal.dll [/code:1:44d62cbd0b]
  Na een tijdje gezeur kon ik windows xp weer opstarten, maar vanaf toen [b:44d62cbd0b]moet ik wel met F8 mijn harde schijf kiezen [/b:44d62cbd0b](anders komt de hal.dll melding weer).

  Ook komt het soms voor dat [b:44d62cbd0b]als ik m'n pc opstart hij na 2 seconden uitvalt[/b:44d62cbd0b]. Als ik dan de voedingschakelaar even uit en aandoe (of de kast een flinke schop verkoop; maar volgens mij gaat het vooral om dat eerste) start hij wel normaal op.

  Edit: ik moet ook de [b:44d62cbd0b]pc handmatig uitzetten [/b:44d62cbd0b]na het afsluiten, als het veilig is 'to turn off your computer'.

  Verder doet Windows het prima, behalve de zeer onregelmatige BSOD of herstart.

  Kunnen jullie aan de hand hiervan zeggen wat er aan de hand kan zijn? Is het niet softwarematig maar ligt het aan de hardware, is het dan misschien het moederbord? Het geheugen? Of zelfs de harde schijf?
 • Zoals je foutmelding al aangeeft KAN het een corrupt opstartbestand, boot.ini, zijn. Om maar met het simpelste te beginnen: download hier het hal.dll bestand en pak het uit: http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?hal

  OF


  1) Opstarten met de Windows XP cd,
  2) R (Repareren) kiezen,
  3) Op de vraag bij welke installatie je u wilt aanmelden geef je 1 als antwoord,
  4) Het administrator-wachtwoord word gevraagt
  5) Typ dan het volgende :

  "Expand E:\i386\hal.dl_ c:\windows\system32\hall.dll"
  zonder " " tekens.
 • Dank voor je antwoord. Maar aangezien ik zowieso XP binnenkort wil gaan herinstalleren (dan wel Vista) is dit de minste van mijn problemen. Was meer ter volledigheid als een van de problemen.

  [b:94f90dfd65]Ik wil er graag achter komen of er iets mis is met de hardware, zodat ik hier wat aan kan doen voordat ik het OS opnieuw installeer.[/b:94f90dfd65]

  (Dit wil ik op een nieuwe hd doen, maar stel er is iets mis met het moederbord oid en ik moet een nieuwe kopen dan kan ik wellicht ook een ander soort hd aanschaffen, toch?)
 • Als ik zo de klachten zie denk ik aan de aansluiting van de voeding op het mobo, dus losse contactjes/stekkertjes. Ook de contacten naar de aan/uitknop zijn wellicht brak.

  Je kunt ook je HD testen met het juiste diagnosetooltje: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

  En je geheugen testen: http://www.memtest86.com/

  De laatste 2 suggesties natuurlijk standaardoplossingen, maar de kunst van het uitvinden waar het probleem kan zitten is het probleem verkleinen door uitsluiting.
 • Ok. Bij gebrek aan ervaring laat ik die tests even zitten, want als het aan de voeding(contacten) ligt kan het misschien snel opgelost zijn. (Niet dat ik daar ervaring mee heb…)

  En inderdaad, als de pc 2 seconden na opstarten uitvalt denk ik ook gelijk aan die aansluitingen.

  Het klopt toch dat de aan/uitknopdraadjes naar het mobo gaan en dat er weer aparte draadjes van het mobo naar de voeding gaan?

  Omdat de pc vooral spontaan uitvalt of een BSOD tijdens het werk, zal het dan aan het gedeelte voeding-mobo liggen? (Kun je, als deze 'verbroken' wordt en de pc dus uitvalt wel een BSOD krijgen?)

  En kan het feit dat de pc 2 sec na opstarten (heel soms) uitvalt aan dezelfde kabel liggen of gaat dat toch om de kabel aan/uitknop-mobo?

  Of zijn het 2 verschillende problemen en ligt het niet aan de kabel maar aan het mobo?
 • Je stelt vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn. Je bent erg gericht op een moederbord-falen. Voordat je het advies kunt krijgen een nieuw mobo aan te schaffen is het juist belangrijk dat je die hardware die gemakkelijk te testen valt uit te sluiten.

  Daarom de HD- en geheugentests om te beginnen. Daar hoef je geen expert voor te zijn. Downloaden, op floppy zetten en draaien maar……..
 • Als ik dan de voedingschakelaar even uit en aandoe (of de kast een flinke schop verkoop; maar volgens mij gaat het vooral om dat eerste) start hij wel normaal op. ""

  Nou, die flinke schop wijst toch wel op slechte contacten.

  Zelf heb ik wel eens in zo'n situatie aan een defect moederbord gedacht. Maar een ander gaf hetzelfde probleem. Ten slotte ontdekte ik dat het schakelaartje van de inschakelknop aan de voorkant van de computer niet meer in orde was (met multimeter op weerstandbereik aan het snoertje dat van de schakelaar naar het moederbord gaat).

  Je andere problemen kunnen zijn ontstaan door het abrupt uitschakelen..
 • De software-problemen maken me op dit moment ook niet veel uit (behalve dat ik geen office kan installeren omdat ie dan uitvalt…).

  Zorgde dat kapotte schakelaartje ook voor spontane uitval bij jou, a.tip? Want dat zou dan evt. alles kunnen verklaren bij mij. (Is dit makkelijk te vernieuwen evt.?)

  Omdat die uitval na 2 sec. opstarten naar mijn gevoel aan die draadjes ligt (en als dit de rest ook kan verklaren) leek het me logisch me daar vooral op richten.

  Maar misschien is mijn gevoel wel fout; als alles ook aan het geheugen of hd kan liggen dan moet ik idd die tests doen.


  Ik heb een Maxtor, dus moet PowerMax 4.23 gebruiken. Gewoon de Advanced Test toch? (ik wil geen data kwijtraken).

  Hoe werkt Memtest? Moet ik na het booten met een Memtest CD helemaal niks doen, of moet ik zelf commando's invoeren? En zo ja, welke? Alles zonder risico? Sorry voor de vragen ;) Ik haat problemen…
 • "Zorgde dat kapotte schakelaartje ook voor spontane uitval bij jou, a.tip? Want dat zou dan evt. alles kunnen verklaren bij mij. (Is dit makkelijk te vernieuwen evt.?)"

  Ja, spontane uitval was waar ik last van had. Toen ik eenmaal door had dat het bij mij de schakelaar was, heb ik het schakelaartje uit een afgedankte computerkast overgezet. Daar kwamen wel een soldeerbout en twee componenten lijm aan te pas.
  Het is niet gezegd dat jij hetzelfde probleem hebt, het kan ook de reset knop zijn of iets met de draad naar de voeding die de voeding uitschakelt, etc.

  De reset knop kun je testen door het kabeltje hier vandaan naar het moederbord los te nemen. Dan kun je geen reset doen maar dat is in dit stadium niet zo belangrijk.

  Als je een beetje handig bent met electronica kun je ook de powerknop testen.
  Ten eerste, met de computer uit, haal je het powerknop kabeltje los, prikt twee naalden oid. in de twee contacten van het stekkertje en maak je hieraan de twee kabels van een multimeter op weerstand meten gezet, vast. De weerstand moet nu oneindig zijn en naar nul gaan als je de knop indrukt (een paar keer doen). Als dat in orde is met de knop niet ingedrukt daar eens een beetje op kloppen oid. Dan moet de weerstand oneindig blijven. De multimeter een tijdje in de gaten houden. Zo vond ik de fout.

  Ten tweede (en hier komt de handigheid met electronica) kun je de kabeltjes naar de powerknop doorknippen (moet je later weer vast solderen en de soldeerlassen isoleren met plakband of, mooier, met stukjes krimpkous er over heen) en een los knopje solderen aan de uiteinden die naar het stekkertje gaan. Dat knopje moet alleen contact maken als het wordt ingedrukt. Zoiets kun je krijgen in de electronicahandel. Je kunt ze ook slopen uit bejaarde TV's of videorecorders.
  Hierna de computer weer aansluiten en op het nieuwe knopje drukken en eens zien wat er gebeurt.
  Dat losse knopje heeft er bij mij maanden aan gebengeld tot ik zover kwam om de powerknop te vervangen.

  Dezelfde tests kun je doen met de reset knop.

  "Ik heb een Maxtor, dus moet PowerMax 4.23 gebruiken. Gewoon de Advanced Test toch? (ik wil geen data kwijtraken)."

  Dit soort tests veranderen niets aan de schijf maar mocht het programma vragen om te formatteren oid. daar niet op in gaan.

  Hoe werkt Memtest? Moet ik na het booten met een Memtest CD helemaal niks doen, of moet ik zelf commando's invoeren? En zo ja, welke? Alles zonder risico? Sorry voor de vragen Ik haat problemen…

  Memtest kun je draaien vanaf flop of CD. Ik pleeg de flop te gebruiken. Je zorgt er voor dat de comuter van flop opstart voor HD. Dan met de flop er in de computer opstarten en het programma begint vanzelf te draaien. Je kunt er op elk gewenst moment mee stoppen.

  Als al deze zaken in orde zijn dan moet er verder nagedacht worden in de richting van het moederbord.
 • Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik ben ook al niet iemand die draadjes doorknipt dus dat zou echt de laatste oplossing zijn ;)

  Ik heb een nieuwe voeding gekocht. Ik had nu een QTec 350W, en dat is niet zo'n sterk merk dacht ik. Dus nu een Cooler Master eXtreme 430W gekocht. Die zal stabieler zijn neem ik aan, en misschien wel wat problemen wegnemen… ?

  Deze ga ik volgende week inbouwen, kijken of het lukt. Mocht dat niks verhelpen dan doe ik de memory en hdd tests.
 • Update! Ik heb de voeding erin gezet, hij voelde hierna stabieler maar viel toch weer uit met een BSOD.
  Toen een van de twee geheugenreepjes eruit gehaald (heb 2x 512MB) en nu lijkt het perfect te lopen, geen uitvallers meer! Hier moet ik dus nog verder naar kijken.

  Heb ik nog wel een vraag of twee. Ligt het feit dat ik bij het opstarten F8 moet kiezen en dan de betreffende HDD om te booten aan software of hardware? In het BIOS staat hij als master, ook de schijf zelf. Als ik dit niet doe krijg ik de hal.dll melding (zie first post); doe ik het wel dan werkt alles normaal.

  Ook moet ik de pc handmatig uitzetten na het afsluiten, als het veilig is 'to turn off your computer'. Voordat ik de hal.dll melding kreeg ging de pc normaal zelf helemaal uit.

  Ik ga zowieso een verse Windows-installatie doen, dus daarmee zouden deze twee problemen opgelost kunnen worden lijkt me (aangezien deze er eerst niet waren). Of zou het toch nog aan hardware kunnen liggen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.