Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

4/6 laags DVD !

Anoniem
Vandread
1 antwoord
 • Hitachi demonstreert 4-laags Blu-ray Disc met 100 GB data
  Bruikbaar in normale BD-loopwerken met enkele aanpassingen


  Hitachi heeft op de CES in Las Vegas een demonstratie gegeven van een Blu-ray Disc drive die een 4-laags schijf kan uitlezen. De vier lagen op de schijf hebben samen een capaciteit van 100 gigabyte.
  Er zijn de laatste tijd al meer berichten verschenen van fabrikanten die werken aan vier- of zes-laags schijven en ook al demonstraties hebben gegeven met deze nieuwe media, maar tot nu toe ging het altijd om speciale loopwerken die voor deze media waren ontwikkeld. Het bijzondere bij de nieuwe schijf van Hitachi is dat men hierbij gebruik maakt van een standaard optisch loopwerk dat slechts op enkele punten is aangepast.

  Het loopwerk dat voor de demonstratie werd gebruikt, is afkomstig uit de GBW-H10N die al enige tijd wordt gefabriceerd door Hitachi-LG Data Storage. De vier-laags schijf waarmee werd gedemonstreerd, was afkomstig van een externe fabrikant waarvan men de naam niet wilde noemen.
  Bij de monstratie waren verschillende frequenties op de vier lagen geplaatst, waarbij men op een groot oscilloscoopscherm de signalen liet zien die de drive leverde. Om de 4-laags schijf te kunnen lezen, werden enige aanpassingen aangebracht in de firmaware en het optische gedeelte van de drive; de signaalverwerking en andere elektronica waren identiek aan die in een standaard GBW-H10N.

  Het is nog niet bekend of er een commerciële versie van deze 4-laags disc en de bijbehorende drives op de markt zullen verschijnen. Er is nog geen standaard voor dit soort schijven, die moet eerst nog gedefinieerd worden. Het productieproces voor de gebruikte 4-laags schijf blijkt bovendien nog vrij ingewikkeld te zijn met de huidige fabricagetechnieken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.