Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PDA of smartphone

Anoniem
WatchDog
6 antwoorden
 • Voor mijn nieuwe job mag ik een PDA en een gsm kopen. Naast mijn mijn privé-gsm nog 2 objecten in mijn zakken … al gauw besloot ik om die twee dingen in één te kopen.
  Ik ben echter een beetje leek in die ganse technologie. Ik denk dat we die toestelletjes in een 4-tal categorieën kunnen opsplitsen, maar weet dat absoluut niet zeker.

  - Klassieke PDA: zonder telefoon
  - Pocket PC: PDA met gsm-functies
  - Smartphone: GSM met pda-functies
  - Blackberry: PDA met gsm- en internet-functies
  Alle categorieën kan je nog eens opsplitsen: touchscreen of toetsenbord.

  De eerste mogelijkheid sluit ik uit, aangezien ik ook wil kunnen bellen. De laatste ook, omdat ik nog altijd grotendeels in mijn bureau werk. Blackberry met synchronisatie door de ether, lijkt mij vooral iets voor mensen die grotendeels onderweg zijn en hun PDA niet via een dockingstation aan een pc kunnen synchroniseren.
  Dan blijven er twee mogelijkheden over. Op het eerste zicht lijkt er weinig verschil tussen een smartphone en een pocket pc. Ik heb echter wel gelezen dat de ontwikkelingsvisie verschillend is en dat je bijgevolg toch beter goed over je keuze nadenkt. Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.
  Ik heb gelezen dat pocket pc's iets minder handig zijn om mee te bellen. Smartphones zijn echter in eerste instantie gsm's, waardoor er minder (soorten) applicaties op kunnen draaien.

  Wat ik wil is een toestel waar je tegelijk mee kan bellen en info kan op zoeken. Dit moet mogelijk zijn via een bluetooth-oortje veronderstel ik? Kan het op beide type toestellen?
  Welk toestel is over het algemeen het grootst?
  Naast e-mail, zou ik er vooral gegevens zoals over gebruikersaccounts, netwerkconfiguratiegegevens, leveranciersgegevens, … op willen terugvinden. Omdat ik niet al mijn werk dubbel wil doen, zou ik dat uit databanken willen kunnen halen. Kan een dergelijke applicatie draaien op smartphone?
  Heb jullie een aantal tips voor mij? Zaken waar ik zou moeten op letten.
  Als ICT-coördinator beheer ik een gemeentelijk computer-, telefoon- en gsm-netwerk. Verschillende diensten bevinden zich buiten het gemeentehuis.

  THx voor eventuele reacties

  WD
 • Smartphone heeft (meestal) een numeriek toetsenbord dus voor gegevens opvragen en webadressen tikken wat onhandiger. Een PDA achtig toestel is dan een betere keus vanwege het grote scherm en de stylus-> onscreen keyboard of zelfs een fysiek toetsenbord (MDA Vario). Om mee te nemen en te bellen wat minder handig. Het is echt de afweging die je maakt, bel ik meer, of bekijk ik vaker informatie. Dat bepaald uiteindelijk de keuze.

  Verder hebben veel moderne smartphones/pda phones de beschikking over wireless LAN. Voor data opvragen etcetera niet geheel onbelangrijk :)
 • Heb eerder een smartphone gehad Orange spv E100 en de E200.

  Heb nu een Qtek S200 PDA met tel. functie.

  Deze bevalt mij zeeeeer goed.
  Tomtom erop sync. via een usb kabel.

  Alles loopt vlekkeloos en draait stabiel.

  Als je mag kiezen zou ik daar voor gaan.
 • Synchroniseren al zo'n toestelletjes via het programma ActiveSync of zitten daar ook varianties in? Want een bijkomende vereiste is dat het ding kan synchroniseren in een citrix-netwerk en blijkbaar is dat bij vele modellen een probleem.

  Groetjes

  WD
 • Alle toestellen waar een windows versie opstaan die syncen met Active sync.

  Ik draai hier op een win xp in een windows 2003 netwerk.
  als ik op een bijkantoor zit via citrix heb ik ook geen problemen.
  Het enige waar je eventueel tegen aan kan lopen is dat onder citrix je wel beheerder moet zijn.
 • Bleulabel,

  Twee vraagjes off-topic:
  Hoe configurer je je thin client zodat hij met de pda kan communiceren. Wij gebruiken Wyse Winterm V30, maar we hebben wat problemen met randapparatuur.
  Welke versie van ActivSync gebruiken jullie? Ik heb gehoord dat niet alle versies op een citrix-server kunnen draaien. Dat is vervelend, want sommige pda's hebben de laatste versie nodig.

  Groetjes

  WD

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.