Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijf defect?

Anoniem
roijackers
7 antwoorden
 • Beste forummers.

  Ik heb het idee dat er een schijf kapot is. Ik heb mijn virtuele geheugen op een tweede schijf draaien. Mijn systeem slaat regelmatig vast terwijl de temperaturen nog niet eens boven de 40 graden zitten van mijn cpu. Ook de schijven worden door een fan gekoeld. Het is een maxtor sata2 80GB hard disk. Met de test software van maxtor diverse testen gedaan de ene keer doet ie ut wel de andere keer zegt ie failed. Ook valt soms de schijf weg en moet ik opnieuw opstarten en herkend de bios hem na een aantal keer weer wel.
  Is hij nu defect of zijn er nog andere manieren om dit te testen. Heb overigens mijn virtuele geheugen op een ander e schijf draaien en het lijkt aanzienlijk stabieler te werken.

  Wie kan mij helpen?
 • In powermax de uitgebreide test gedaan? SMART aan staan in het bios?
 • Een foutmelding van SMART is voor veel fabrikanten inderdaad al voldoende reden om de schijf te vervangen. En standaard staat het bij 9 van de 10 pc's uit! Aanzetten dus, zoals Gerben al suggereerde.
 • Ik had idd met powermax getest. Toen zei hij dat hij fouten had en of hij die moest repareren. Daar heb ik ja op gezegd.
  Op jullie tip ben ik gaan kijken en idd smart stond uit. Weer aangezet en de uitgebreidde test opnieuw gedaan. Alweer dezelfde melding dat er fouten op de schijf zaten. Of hij die moet repareren en daarna zegt hij de schijf is in orde.

  Ik snap er niks meer van.
 • SMART houdt de gemiddelde prestatie van je harde schijf in de gaten. Wanneer het ding aanloopt, of hapert als gevolg van defecte sectoren, gaat de prestatie (= snelheid) van je harde schijf achteruit, en wanneer dit onder een bepaald minimum zakt geeft SMART (Small Monitoring And Repairing Tool) een foutmelding.

  Vanaf het moment dat je SMART aanzet wordt alles in de gaten gehouden, maar omdat het om een gemiddelde prestatie gaat zal SMART niet meteen zeggen dat er iets mis is… Wellicht een tip voor je volgende harde schijf.
 • OK bedankt. Tsja je blijft altijd leren he. Maar heb ik nog enige software nodig voor die smart of zit dat standaard in windows?
 • SMART is onderdeel van het bios en de schijf. Heb je geen software voor nodig. Je kun wél software gebruiken, om de SMART gegevens uit te lezen. HDtune kan dat bijvoorbeeld. Overigens worden deze data door de schijf zelf bijgehouden, monitoren van de schijf heeft daar geen invloed op.

  http://www.hdtune.com/

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.