Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Interessant artikel over HDD en betrouwbaarheid

Anoniem
kompod
13 antwoorden
 • Een uitgebreid onderzoek naar de (lange termijn) betrouwbaarheid van harddisks bij Google serverparken.
  Het valt reuze met de betrouwbaarheid. Vooral het percentage uitval na een paar jaar vind ik best meevallen.
  http://tweakers.net/nieuws/46382/Google:-hoge-temperatuur-geen-oorzaak-van-harddiskfouten.html
 • Wat mij ook opvalt is dat na het 2e jaar de uitval redelijk stabiel blijft! Blijkbaar gaan ze dan ergens anders kapot door, of als ze eenmaal goed werken kunnen ze ook enorm lang meegaan!

  Maar zeker een leuk artikel ja!
 • Is ook wel weer plausibel. Als er een serieus defect aan is, wordt dat meestal vrij snel duidelijk. Dus dan geven ze het krot na aanschaf op. Zijn ze goed, dan krijg je pas na meerdere jaren te maken met problemen tgv. normale slijtage. Interessant was ook dat een hoge temperatuur vrijwel geen invloed heeft, terwijl dat wel vaak gedacht wordt.
 • Ja, zo te zien geeft een "té" koude harde schijf meer problemen als een wat warmere! En dat resulteert in een kortere levensduur.

  Misschien worden de lagers bij een temperatuur van 30 > 40 net wat soepeler wat minder slijtage betekend.
 • Inderdaad maar je hebt ook te maken met de calibratie. Die is natuurlijk ook niet oneindig.
  Maar daar is weer een oplossing voor. Seagate heeft een schijf in het assortiment die van -30 tot +80 kan werken. Weliswaar gaat de performance rap omlaag in de extremen maar het werkt nog.

  Overigens is in het artikel maar tot 50 graden gemeten als maximale temperatuur. In het verleden heb ik toch wel eens een warmere schijf meegemaakt. Daarnaast gaat het in de slijtageslag om de temperatuurverschillen, bijvoorbeeld bij het opstarten. Langere tijd bij een stabiele temperatuur werken is voor vrijwel alle mechnica/electronica het beste.
 • Heb toch wel het vermoeden dat hoe hoger het toerental, hoe vlugger ze aan hun eind komen
 • Volgens mij is deze "test" niet echt representatief voor de manier zoals vele anderen hun computer gebruiken.
  Ik kan me voorstellen dat een bedrijf als Google een schijf aanzet en deze pas stopt als hij stuk is. De warmte
  waarin de schijf zijn werk doet is waarschijnlijk redelijk constant. Mijn schijven moeten iedere keer opstarten
  met een temperatuur vanaf ca 15 à 20 graden en dat loopt dan op tot zeg 50 graden en dat dagelijks.
  Bij Google komen ze op bedrijfstemperatuur en dat blijven ze.
  Jack Marotick
 • Ik denk zelfs dat schijven veel eerder slijten wanneer men dagelijks de pc aan en uit zet mede dankzij door krimpen en uitzetten van de lagers. Constant op bedrijfstemperatuur is altijd veel beter. Mijn pc gaat nooit uit tenzij voor onderhoud.
 • Bij mij raakte een Seagate t.g.v. een te hoge temperatuur dusdanig van slag dat Windows XP bij opstarten dacht dat er nieuwe hardware aan de PC was toegevoegd. Later bleek de afgekoelde Seagate niet meer toegankelijk. Partition Magic moest eraan te pas komen om de partitietabel te herstellen waarna de Seagate, zonder dataverlies, weer te benaderen was.
 • Ik vraag me al lange tijd af wat nou slechter is en zorgt voor eerder uitval van de HD: of telkens opnieuw opstarten of constant aan laten staan (met wel meer draai-uren als gevolg).
  Mijn eigen ervaring is dat sinds ik mijn PC 24/7 aan heb staan geen Hard-disk problemen meer ben tegengekomen, terwijl ik die wel heb gehad toen ik hem nog iedere dag opnieuw opstartte.
  Is hier ooit serieus onderzoek naar gedaan?
 • Het is toch wel algemeen bekend dat een schijf die altijd aanstaat langer meegaat dan een die elke dag aan en uitgaat.

  Sowieso voor apparatuur is het aan het uitgaan het slechtste. Voornamelijk doordat er even een piekspanning op het apparaat staat.
 • Algemeen bekend is toch wat anders dan dat er daadwerkelijk onderzoek naar is gedaan en er exacte uitkomsten zijn vind ik.
 • Als je het onderzoek gelezen had, had je gezien dat dat juist geen significante invloed heeft. Het epistel is juist daarom zo interessant, omdat het enkele algemeen aangenomen zaken, volledig onderuitschoffelt. En dat met feiten en statistieken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.