Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Opstartprobleem

Anoniem
lion
2 antwoorden
 • Betreft een XP Pro machien.

  Sinds 2 dagen het volgende probleem:
  Tijdens het opstarten (na vele uren staan, b.v. een nacht) is een "klik" hoorbaar. Dit is [u:88bd839dc4]exact dezelfde klik[/u:88bd839dc4] die altijd hoorbaar is bij afsluiten en [u:88bd839dc4]direct[/u:88bd839dc4] voordat het systeem helemaal "down" is.
  Het resultaat is een afbroken start. Gisteren openbaarde zich e.e.a. in een "stopscherm" (Windows was al aan het laden, het laden van een .sys mislukt), vandaag in een "boot failure" (dus vrijwel onmiddelijk na de start). In beide gevallen lijkt 't er (dus) op dat-ie de HD ([u:88bd839dc4]WD, Sata[/u:88bd839dc4]) niet (meer) "zag"…..
  Na een druk op de reset toets liep de hele procedure (in beide gevallen) weer normaal.

  Gevoelsmatig zit ik te denken in een onderbreking van de voedingsspanning of zoiets (de steker van de voeding op de HD "schuift" ook wel "erg makkelijk";). Een complete "staking" van de voeding zelf is niet aan de orde, want dan zou er geen beeld meer zichtbaar zijn, de lade van de DVD brander zou niet meer werken, etc., etc.
  Maar waarom tijdens die koude start? In bedrijf nergens last van.
  Ook wat koude starts gisteren, met wat kortere pauze's dan een nacht (een uur of 2), gaven totaal geen probleem.

  Iemand een suggestie omtrent oorzaak? Kan een wat gammele voeding aansluiting op de HD zoiets tot gevolg hebben…….?
 • het zou natuurlijk kunnen wijzen op onvolkomenheden in de (aansluitingen op de) voeding, maar het lijkt er meer op dat de schijf even protesteert bij het opspinnen en bij het terugkeren naar ruststand.
  bij een directe reset is wellicht die blokkade al weg.
  ik heb het jaren gehad met een schijf zonder problemen, maar zou je aanraden de schijf te checken met een diagnosetooltje dat je op de site van de fabrikant kunt ophalen.
  en sowieso eerst even alle aansluitingen losnemen, eventueel schoonmaken en weer goed bevestigen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.