Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

93 % van HD capaciteit is weg

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Hallo,

  Ik gebruik steeds een 2de harde schijf als back-up. Met behulp van Acronis True Image Server cloonde ik gewoon de eerste schijf naar de tweede. Dit blijkt nu niet meer te werken: na reboot krijg ik als foutmelding:[i:aafef64780] list corrupt[/i:aafef64780]. Hierover kon ik al een en ander in oude posts terugvinden maar ik kom er niet verder mee…

  Er is echter meer aan de hand (of is dit de oorzaak van het niet meer werken van het cloon programma ?) Zowel "mijn computer" als Acronis geven voor de "reserveschijf" van 200 Gb als capaciteit slechts 14,24 GB op.

  Waar duidt dit op ? Is dit te herstellen ?

  Groeten,
  Paul.
 • 1. Gebruik eerst Jdisk eens en zet een screenshotje daarvan hier neer. Of schrijf de resultaten neer.

  2. Heb je een specifieke reden om de clonefunktie te gebruiken en niet de imagefunktie? De laatste is net zo gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid meer images te bewaren, dus meer momenten voor herstel van je eerste schijf.

  3. Is het een optie om de backupschijf eventueel te formatteren?
 • KeesA,

  Inmiddels heb ik een paar zaken uitgeprobeerd:
  ik heb met Acronis een nieuwe schijf toegevoegd (op de 2de HD dus). Dit lukte en nu herkent mijn computer terug de juiste capaciteit…
  Vervolgens nog eens het cloonprogramma geprobeerd maar de foutmelding blijft.

  Waarom ik de cloon optie gebruik ? Zo wordt het hele O.S. meegecopiëerd en hoef ik niets te herinstalleren als er ooit wat fout loopt met de eerste HD.
 • Ik heb Jdisk gedownload en uitgeprobeerd. Voor de 1ste schijf werkt het, voor de 2de echter niet ! ("OK" licht niet op)
 • Wellicht ken je het verschil tussen een cloon en een image niet helemaal?

  Een image is OOK de hele schijf of partitie, dus bit voor bit, maar dan in een gecomprimeerd bestand. Dit gecomprimeerde bestand zet je ook met een paar muisklikken terug naar je eerste schijf en hebt 'm dan weer in originele staat.
  Maar goed, even wat minder belangrijk nu.

  Als een analyseprogje als Jdisk niet wil ben ik bang dat er iets structureel mis is met je backupschijf. Dan kun je twee dingen doen: lang gaan doorzoeken aan wat het zou kunnen zijn OF proberen te formatteren. Vandaar mijn laatste vraag: is het bezwaarlijk te formatteren?

  Elke foutboodschap moet weg: het is immers je 'levensverzekering' die tweede schijf.
 • formatteren uitgevoerd
 • vervolg:

  Ik heb i.p.v. een cloon een image gecreëerd op de 2de schijf. Dit is wél gelukt maar wanneer ik in Bios de opstartvolgorde van de HD's verwissel, wil de computer niet opstarten vanaf de 2de schijf.
  Wat nu ?
 • Je moet dat image bestand ook uitpakken uiteraard, dan zal ie vragen waar het gehele bestand geplaatst moet worden. Een image blijft een image als je daar verder niets mee doet en dan helpt de bootvolgorde in de BIOS veranderen ook niet.
 • Een cloon is opstartbaar. Schijf A = schijf B.

  Een image is, zoals ik al zei, een GECOMPRIMEERD bestand waar wel alles inzit. Je kunt OF vanuit een geïnstalleerde Acronis die image terugzetten (weer uitpakken) OF dit doen vanaf een rescueCD die je in Acronis aanmaakt (en die je eigenlijk ALTIJD) moet aanmaken.

  Je image 'werkt' dus niet, hij is vergelijkbaar met een zipbestand dat je download (een programmatje). Pas als je de zip hebt uitgepakt heb je het programma op schijf staan.

  Een image vereist dus een paar simpele tussenstappen om er weer een werkbare schijf van te maken (nadeel), maar biedt (door de geringere omvang) de mogelijkheid er meer van te maken op je backupschijf, of om je backupschijf OOK voor andere doeleinden te gebruiken (voordeel). Een image is een los, verplaatsbaar, bestand dat je overal kunt neerzetten. Je kunt ze ook op DVD branden etc.
 • Ik dacht dat ik dat gedaan had, ben echter niet echt een expert (om het maar voorzichtig uit te drukken…)
  Kun je even uitleggen hoe dat moet ? (via Acronis ?)

  Sorry, ik was blijkbaar aan het typen terwijl je antwoord doorkwam.
 • Bedankt voor de uitleg KeesA. Het wil echter maar niet lukken om een rescueCD te branden: ik krijg steeds een foutmelding.
  Heb je enig idee waarom het clonen plots niet meer lukt ? Tot voor kort werkte dat altijd en liet -indien nodig- zonder meer toe van de 2de schijf op te starten.
 • Sorry, wegens omstandigheden was het een tijdje onmogelijk om verder te reageren.
  Ik heb ondertussen het volgende geprobeerd:
  Image openen lukt en ook de bootable CD is nu gebrand. Zoals gezegd gebruik ik de 2de schijf als reservekopie. Wanneer ik nu als test de 1ste schijf afkoppel en probeer op te starten op de 2de, blijft de computer hangen op het zwart/wit scherm dat je nomaal kort te zien krijgt vlak voor Windows opstart. Ik veronderstel dat opstarten vanaf de 2de schijf wél mogelijk was geweest als hierop een cloon van de eerste had gestaan. Klopt dit of is er wat anders aan de hand ?

  Ik heb ook de laatste Acronis versie als proef gedownload maar blijf de melding 'index corrupt" krijgen.
  Na heel wat opzoekwerk blijk ik niet de enige te zijn met dit probleem en heeft Acronis er zelf ook geen oplossing voor kunnen vinden.
 • Als je weer bent begonnen met een schone, geformatteerde schijf EN meer mensen hebben met Acronis dit probleem DAN heb ik er weinig meer aan toe te voegen. Het lijkt dan een zwakheid van Acronis m.b.t. de opstartsectoren van de tweede harde schijf.

  Het enige dat je nog zou kunnen proberen is om je tweede harde schijf grondig op harwarefouten te testen met de diagnosetool van de schijffabrikant. Wellicht doet Acronis moeilijk omdat er foutjes op de schijf zitten.

  Mocht je niet weten welk merk schijf je hebt: Everest laat je allerlei details over je hardware zien.
 • KeesA,
  Kun je me ook een antwoord geven op de eerste vraag ? Blijkbaar lukte het wél om een image op schijf 2 te maken maar hoe kom ik nu op deze schijf ? (na opstartvolgorde in BIOS verandert te hebben blijft de schijf zoals gemeld hangen)
 • Je hebt zelf het antwoord al gegeven: als je een kloon maakt op schijf 2 is die identiek aan schijf 1. Windows opstartbaar dus.

  Als je geen besturingssysteem op schijf 2 hebt staan, maar alleen gecomprimeerde images, start je hele systeem, met schijf 1 afgekoppeld, gewoon niet op.

  Zie het maar zo: een image is hetzelfde als een map met fotos. Er is een besturingssysteem + een programma voor nodig om de image te openen.

  Het is ook nergens voor nodig schijf 1 af te koppelen. Als schijf 1 het begeeft en je er een nieuwe voor in de plaats moet zetten (of als je Windows op schijf 1 verklooid is) start je op met je rescueCD en plaatst de image vanaf schijf 2 terug op schijf 1.
 • Bedankt Kees.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.