Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Inktcartridges navul tips

Anoniem
rsweres
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb mijzelf in het diepe gegooid door te besluiten mijn inktcartridges zelf na te vullen. Na eerst een enorme PIEPbende op mijn aanrecht lukt het nu gelukkig steeds iets beter. Hoe je het beste een gaatje in de na te vullen inktcartridge maakt weet ik al; door een spijker in de vlam van het gasfornuis te houden en dan in de bovenkant van de cartridge te drukken. Nu de hamvraag (voor de vegetariers de kaasvraag): Hoe kan je het beste ervoor zorgen dat de onderkant goed wordt afgeplakt (zodat deze niet gaat lekken tijdens het navullen, en daarna in de printer ook) en hoe weet je 100% zeker dat het afplakken van de onderkant van de cartridge helemaal goed is gegaan? Degene met de gouden tip trakteer ik op een virtuele fles wijn :wink:

  Alvast bedankt voor jullie reacties!
 • Ik weet niet welke printer je hebt, maar ik ga uit dat je een Canon printer hebt, gezien de beschrijving die je geeft. Er zijn speciale adapters te koop, waarmee je de patroon erin klikt (type BCI-3eB/PGI-5 en BCI-6). Met een boortje of nog beter: een dremel met de juiste boordiameter een gaatje in boren. De adapter zorgt ervoor dat de inkttoevoeropening hermetisch wordt afgesloten. Inkt erin en afsluiten met een rubberstopje (die kan je ook kopen of anders een plastiek schroefje bij de doe-het-zelfzaak en eventueel de schroefdraad versterken met een rubber ringetje, zodat je zeker bent dat de inktpatroon volledig luchtdicht kan worden afgesloten). Patroon uit de adapter halen en de opening schoondeppen met wat tissue en in de printer doen. Als je geen adapter hebt, kan je ook gebruik maken van de verzegelingssleutel van de patroon die je ooit moest opendraaien en weggooien (sic !) en deze met plakband goed tegen de opening van de cartridge houden.

  Alternatieve methode: ipv bovenaan een gaatje te boren/smelten kan je ook zijdelings bovenaan in het inktreservoir tegen het sponsgedeelte aan een klein gaatje boren/smelten (niet veel groter dan de diameter van een injectienaald). Inkt erin en dan afsluiten met een stukje waterdichte tape (goede Tessa-plakband werkt in de meeste gevallen ook uitstekend, wel goed vetvrij maken en dan goed afsluiten en de luchtbelletjes wegduwen). Opletten dat het echt goed sluit, want de kleinste opening zorgt ervoor dat je patroon volledig leegloopt. Het voordeel van deze methode is dat het vullen kan gebeuren terwijl de inktopening naar boven wijst en dus niet kan lekken en je geen voorzorgsmaatregelen moet nemen om de inkttoevoeropening af te sluiten.

  Tip: koop goede kwaliteit inkt, zoals Inktec of Hobbicolors. Ze kosten een stuk meer dan de goedkope setjes, maar ze hebben een veel beter kleurbereik (gamut) en veel lichtvaster dan de goedkope inkt. De kwaliteit van de betere navulinkten benadert vrijwel die van de originele patronen. Veel succes met het experimenteren.
 • Afgaande van jouw inktpatronen, ga ik ook idd uit van een Canon.
  Waarom moeilijk doen, op een beetje pc beurs koopje inktpatronen voor 2euro en als je 10 of meer koopt betaalje 1,50euro per stuk.
  Dus voor 15 euro heb je 10 nieuwe verse p[atronen en geen vuile handen.
  BTW ben zelf een PIXMA3000 gebruiker. :wink: :wink:
 • Hallo Rob De Grote,

  Jij ook bedankt voor je reactie. Helaas kom je met een kind en partner weinig meer op computerbeurzen, en ben het geld dat ik dan zou uitsparen al kwijt aan de heen- en terugreis. Dus voor mij is het geen optie. Nu zag ik vandaag een navulset voor net geen 4 euro, dus als ik die koop is het wel weer de moeite om na te gaan vullen… Alle ellende die ik heb gehad zou iedereen afschrikken om ermee verder te gaan… behalve ik (trompetgeschal). Het is voor mij juist een aanmoediging om door te zetten! Overigens heb ik DE gouden tip om de inktcartriudge tijdens het navullen makkelijk luchtdicht af te sluiten nog niet gehad. En die navulhulpen die ik bij Officesavers heb gekocht helpen ook geen zier, klachten daarover worden door hen ook niet behandeld, pas nadat je zelf hebt opgebeld, dan komt er wat beweging in.
 • hier al gekeken?
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=169874&highlight=

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.