Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

SMART failed. is dat erg?

Anoniem
klokkie1984
4 antwoorden
 • ik heb meerdere berichtjes al gelzen over die smart, maar wat het nou precies betekend weet ik niet precies.

  omdat mn pc erg vaak uitvelt, en ook erg onregelmatig, ben ik verschillende dingen gaan bekijken en kwam op die smart status terecht.

  hij geeft een melding over de RAW Read Error Rate de meldingen zijn:
  value: 200 (rood gekleurd)
  treshold: 51
  worst: 1

  Wat wil dit precies zeggen? is een western digital schijf van 120 gb (wb1200jb)
  En belangrijker, kan dit het af en toe uitvallen(of bevriezen) van de pc betekenen?

  alvast bedankt.
 • Een rotte schijf kan inderdaad allerlei onduidelijke problemen veroorzaken. SMART foutmeldingen betekenen dat de schijf op het punt staat te overlijden. Het is niet altijd accuraat, maar je kunt het ook niet zonder meer negeren. Maak allereerst een backup van je onvervangbare bestanden. Test vervolgens de schijf met de tool van de fabrikant (uitgebreide test). Kijk of je nog aanspraak kunt maken op garantie (3 jaar dacht ik).

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • hoi gerben, ik heb al een tool gedownlaod van western digital site, en die gaf bij quick test en extended test beide een vinkje, dus dat betekend dan wel dat alles goed is denk ik. de schijf is 2.5 jaar oud dus dat zou dan mooi zijn als hij nog in de garantie zit.
  Maar omdat die extended test positief was, denk je dat die schijf dan snel kapot kan gaan? het lijkt me dat die smart status minder zwaar weegt dan zo'n extended test of niet?

  in elk geval bedankt.
 • Geen van beide biedt volledige zekerheid. En zoals gezegd, smart fouten zijn niet altijd betrouwbaar. Om aanspraak te maken op garantie, heb je meestal een falende diagnosetest nodig. Je kunt het nog eens een tijdje aanzien. Zorg voor regelmatige backups. Test de schijf af en toe met de diagnose tool. Stoort de smart melding je, dan kun je die uitzetten in het bios.

  Je kunt ook nog je geheugen testen. Schijffouten kunnen ook veroorzaakt worden door rot geheugen. www.memtest.org

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.