Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Joystick werkt niet op XP.

Anoniem
Eddy X
9 antwoorden
 • Ik heb een (oude) joystick over van het type MS Sidewinder 3d Pro, met floppy voor Win95/98. Ik kan een zoontje van een kennis een plezier doen door hem die stick te geven, maar bij uitproberen op WinXpHESP2 wilde het ding niet installeren. Nogal wat gegoogled naar oplossingen maar geen ervan bleek bruikbaar. Eén der oplossingen was een zelfbouwkastje met een omvormer van gameportaansluiting naar USB: dat vond ik een nogal omslachtige procedure: helaas is zoiets niet kant-en-klaar te koop(?).
  Een andere suggestie was de file SWGameEN.exe downloaden: gedaan maar tijdens de uitvoering ervan kan die een bepaalde file niet vinden en stopt de procedure.
  Wie weet hoe ik die stick op XP aan de praat kan krijgen?
  Bij voorbaat dank, mede namens het teleurgestelde gamertje.
 • Kijk in eerste instantie eens of die gameport wel "enabled" is in de BIOS, anders werkt dat ding sowieso nooit.
  Overigens ben ik zelf bezig geweest om een oude Logitech Wingman op die manier onder XP aan de praat te krijgen op een separate gameport (het Asus mobo had een aansluiting hiervoor). Alle pogingen zijn zonder resulaat gebleven en ik had geen zin om er nog meer tijd in te stoppen.
  Ben toen "gezwicht" en overgegaan naar een USB stick……
 • Probeer het volgende:

  Steek de stick in de desbetreffende poort.
  Ga nu naar configuratiescherm —->spelbesturingen—->Toevoegen en dan naar beneden scrollen naar 'Microsoft SideWinder (Automatische detectie)' , als laatste nog de knoppen configureren.

  -Heb dit probleem laatst ook uitgezocht bij iemand anders, het werkt perfect.- :lol:
 • Bij mijn weten is het heel moeilijk iets op de gameport werkend te krijgen in xp. Ik heb hier ook nog een gamepad liggen, die goed werkt, maar onder xp absoluut geen sjoege geeft. Misschien gewoon een nieuwe usb joystick aanschaffen, zo duur zijn die dingen niet.

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/201/9297/thrustmaster-usb-joystick.html
 • Dan denk ik dat ik bij die persoon waar ik hem heb geïnstalleerd gewoon geluk heeft gehad? Deze heeft n.l. ook gewoon een gamepoortje op z'n geluidskaart…het werkte dus echt.
 • Dat werkt alleen maar ("perfect";) als die gameport herkend wordt door Windows. Anders kan "spelbesturingen" er totaal niets mee!

  Er bestaan (voor zover mij bekend) 2 soorten gameports:
  - Geïntegreerd op een geluidskaart. (Komt steeds minder vaak voor).
  - Separaat en aangesloten op een mobo aansluiting voor dit doel.

  Nou dacht (!) ik dat het zoiets was:
  In het eerste geval moet die gameport "enabled" worden op die geluidskaart en moet een eventuele gameport in 't BIOS disabled worden
  In het tweede geval moet die gameport in 't BIOS als "enabled" geconfigureerd zijn.
 • Zoals vermeld is het een weggevertje, en voor die jochies is een paar tientjes al heel wat.
  De PC waarop ik hem uitgeprobeerd heb (niet mijn eigen PC) heeft een gameport op het moederbord (dus achterop tussen de andere moederborduitgangen) en is uiteraard in het BIOS geactiveerd, zolas ook in Apparaatbeheer bevestigd wordt.
  Diverse mogelijkheden (via Google) geprobeerd in configuraiescherm > spelbesturing, waaronder ook de suggestie van rsweres, ook met andere sticks uit die lijst. Worden soms geïnstalleerd, worden ook "OK" gegeven, staan in Apparaatbeheer (na reboot trouwens niet meer), maar willen gewoon niet gecalibreerd worden en doen feitelijk ook niets.
  Geef geen onbruikbare spullen weg, dus dan maar in de vuilcontainer. :(
  In ieder geval bedankt voor de moeite.
 • MS ondersteunt deze joystick niet onder XP.
  Hij is nog wel aan de praat te krijgen (dacht door standaard driver voor standaard MS joystick te installeren) maar dan werk de force feedback niet meer.

  Vriendin van me had hetzelfde probleem. Joystick gekocht voor grof geld, toen kwam XP uit en MS vondt het niet nodig deze joystick die gewoon nog in de winkels lag niet meer te ondersteunen.

  Onder 98 werkt 'ie gewoon.
 • Zoals eerder vermeld lukt het niet om de stick te installeren, ook niet als "Standard MS Joystick" of een paar anderen uit het rijtje geselecteerd worden. De gamepoort zit op het moederbord zelf (uiteraard geactiveerd), en ik heb geen zin om die te deactiveren en ervoor in de plaats een PCI-geluidskaart met gameport te installeren, met het risico dat die stick dan nog steeds niet wil installeren. Dus jammer. maar weg ermee.
  Dan toch maar een simpele, niet te dure stick aanpraten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.