Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

PC blijft steeds spontaan hangen

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Wat is het merk en type van de voeding?
 • Een merkloze El Crappo voeding dus. Kijk eens of je ergens een fatsoenlijk exemplaar kunt lenen.
 • [quote:1793262e1f="gerben"]Wat is het merk en type van de voeding?[/quote:1793262e1f]Er staat geen merk op. Wel het typenummer SZ-400P.

  [b:1793262e1f]Heel raar![/b:1793262e1f]
  Zodra ik de IDE HD loskoppel start de hele crap gewoon in een keer door. Maar blijft na een tijdje wel hangen. Zou deze schijf een opdonder hebben meegekregen van al die harde resets van de afgelopen week?
 • Ik begin er langzaam maar zeker knettergek van te worden. Mijn pc gaat steeds spontaan hangen. Het maakt niet uit wat ik aan het doen ben, hangen gaat de pc toch. De ene keer direct bij het opstarten, de andere keer pas na een uur of langer.

  Configuratie:
  - Moederbord: Gygabite GA-M61PM-S2
  - AMD Athlon 64 Processor 3500+
  - 3 x 512 MB Geheugen (DDR2)
  - Asus EN6200LE Nvidia Videokaart
  - Terratec Aureon PCI 7.1 geluidskaart
  - Windows XP SP2
  - 1 x Samsung 80Gb S-ATA
  - 1 x WD 160 Gb IDE
  - 1 x DVD brander S-ATA
  - 1 x DVD lezer IDE
  - Captiva E1701 TFT monitor
  - Brother HL2030 laserprinter

  Ik heb alles al uitgeprobeerd. Van het flashen van de bios, tot het loskoppelen van de IDE aparaten (160 Gb schijf en DVD lezer). Zelfs het vervangen van de videokaart heeft niet geholpen. Maar niets helpt. Mijn computer geeft er doodgewoon na een poosje de brui aan, en blijft dan gewoon hangen. Het idiote is dat als de pc bij mijn ouders thuis aansluit, draait alles als een zonnetje. Maar bij mij thuis geeft het voortdurende gedonder. Zelfs als ik de printer niet heb aangesloten etc. Dus alleen het toetsenbord en de muis. Wat kan er mis ziijn? Ik ben ten einde raad, en overweeg een nieuwe pc te gaan kopen. Deze configuratie is nog geen drie weken oud!
 • tja, je laat weinig over aan onze fantasie.
  uit jouw verhaal maak ik op dat er een hik moet zitten in:
  - wel of geen geaarde aansluiting
  - verstorende apparaten op de groep waar je thuis inplugt
  - gebruik je bij de oudelui een andere of dezelfde monitor: een kapotte monitor kan immers ook ongewenste stroompjes naar je pc sturen.
 • Ik zou inderdaad maar eens naar de aarding kijken. Je kunt de spanning op het stopcontact ook nog even controleren (230V). Niet echt waarschijnlijk, maar die wil een enkele keer wel eens te hoog of te laag zijn. Als hij altijd op dezelfde plek staat, zet hem dan eens ergens anders neer.
 • [quote:1296c7506b="gerben"]Ik zou inderdaad maar eens naar de aarding kijken. Je kunt de spanning op het stopcontact ook nog even controleren (230V). Niet echt waarschijnlijk, maar die wil een enkele keer wel eens te hoog of te laag zijn. Als hij altijd op dezelfde plek staat, zet hem dan eens ergens anders neer.[/quote:1296c7506b]De enigse plek in huis waar ik een geaard stopcontact heb is in de keuken. Ik woon in een apartementencomplex, en daar is alleen in de keuken een stopcontact met aarde. Ik heb nu een kabelhaspel gepakt, en de kabel tot in de woonkamer uitgerold. En hier alleen de pc op aangesloten. Tot zover zonder enig resultaat, want ook nu liep de pc vast. Ik heb daarbij het geluk dat ik kan terugvallen op de laptop, maar om nu alles op de laptop te gaan doen….
 • kennelijk zit ´m daar dus niet het probleem.
  of vallen er ook wel eens andere apparaten uit (tv, je vorige pc, etc)?
  en hoe zit het met (mijn eerdere vragen omtrent) de monitor, en evt andere aangesloten hardware?
 • [quote:3518528df3="derkdejong"]kennelijk zit ´m daar dus niet het probleem.
  of vallen er ook wel eens andere apparaten uit (tv, je vorige pc, etc)?
  en hoe zit het met (mijn eerdere vragen omtrent) de monitor, en evt andere aangesloten hardware?[/quote:3518528df3]Nee, in de oude configuratie had ik nooit last van een hangende pc o.i.d. Ik had toen ook dezelfde monitor (Captiva). Heeft het niks te maken met het feit dat ik één hd één DVD-plater als S-ATA heb aangesloten. Aangezien ik twee harde schijven en één DVD schrijver en één DVD lezer in de pc heb zitten. In de oude configuratie had ik op het mobo 2 IDE aansluitingen, op dit mobo nog maar slechts één. Wat me wel opvalt is dat de pc bij het opstarten erg lang in de bios blijft sukkelen.

  Bij mijn ouders thuis maak ik gebruik van de monitor van mijn vader. Ook dit is een Captiva, maar hier blijft de pc dus niet hangen. Verder heb ik na je eerste tips de bekabeling nog eens goed onder handen genomen en de telefoon ergens anders neergezet.
 • dus als ik het goed begrijp .
  heb je alles over gezet in de bestaande kast .
  dus je hebt ook nog de oude psu er in zitten .
  dus dat kan ook wel de oorzaak zijn.
  en het sloom door starten kan zijn dat je os zoekt naar een niet gebruikte netwerk kaart .

  dus als je alles over zet van systeem A .
  dan moet wel systeem B de zelfde chipset hebben .
  dat kan ook de oorzaak zijn van het sloom starten en het hangen van de pc
 • [quote:e2a4c28085="plextor"]dus als ik het goed begrijp .
  heb je alles over gezet in de bestaande kast .
  dus je hebt ook nog de oude psu er in zitten .
  dus dat kan ook wel de oorzaak zijn.
  en het sloom door starten kan zijn dat je os zoekt naar een niet gebruikte netwerk kaart .

  dus als je alles over zet van systeem A .
  dan moet wel systeem B de zelfde chipset hebben .
  dat kan ook de oorzaak zijn van het sloom starten en het hangen van de pc[/quote:e2a4c28085]Nee, ik heb een nieuwe voeding en kast gekocht. Aangezien mijn oude voeding geen 24 volt stekker had voor de CPU. Alles is vernieuwd met uitzondering van de één harde schijf, en de DVD player. Voor de rest is alles hagelnieuw.
 • Inmidels ben ik met de pc naar een vriend van mij geweest die een pc zaak heeft. Daar hebben we een testprogramma laten draaien. Maar telkens na maximaal 10 minuten bleef de pc hangen. Dit hebben we o.a. getest door het analoge modem, dat ik gebruik om in te bellen met mijn leverancier om bestellingen te kunnen plaatsen, nu mijn huidige I-net aanbieder geen vaste IP-adressen meer heeft maar dynamische, de geluids- en videokaart hadden verwijderd. Zelfs het bijplaatsen van extra geheugen en een andere voeding mochten niet baten.

  Omdat we beiden van mening zijn dat het aan het mobo moet liggen, heb ik maar een nieuw mobo besteld. Dit zal morgen geleverd worden, en dan is het afwachten…
 • [quote:2e830512db="Erik_Creugers"]Omdat we beiden van mening zijn dat het aan het mobo moet liggen, heb ik maar een nieuw mobo besteld. [/quote:2e830512db] Waaruit kon de conclusie getrokken worden dat het moederbord de oorzaak zou zijn van de stabiliteit problemen van je PC? Welk testprogramma?

  Het zou toch ook zoals gerben al zei, aan de (stabiliteit van de) voeding kunnen liggen. Voor meer info over PC voedingen zou je op gathering.tweakers onderwerp Welke voeding heb ik nodig? Deel 16 kunnen checken.

  En had je Windows XP wel opnieuw vers (formatteren C: partitie) geïnstalleerd?
  [quote:2e830512db="Erik_Creugers"]Deze configuratie is nog geen drie weken oud[/quote:2e830512db] Dan had je dus kunnen overstappen op Windows Vista. Die stabieler zou moeten zijn dan Windows XP.
 • [quote:874a3a1b76="jolo"][quote:874a3a1b76="Erik_Creugers"]Omdat we beiden van mening zijn dat het aan het mobo moet liggen, heb ik maar een nieuw mobo besteld. [/quote:874a3a1b76] Waaruit kon de conclusie getrokken worden dat het moederbord de oorzaak zou zijn van de stabiliteit problemen van je PC? Welk testprogramma?

  Het zou toch ook zoals gerben al zei, aan de (stabiliteit van de) voeding kunnen liggen. Voor meer info over PC voedingen zou je op gathering.tweakers onderwerp Welke voeding heb ik nodig? Deel 16 kunnen checken.

  En had je Windows XP wel opnieuw vers (formatteren C: partitie) geïnstalleerd?
  [quote:874a3a1b76="Erik_Creugers"]Deze configuratie is nog geen drie weken oud[/quote:874a3a1b76] Dan had je dus kunnen overstappen op Windows Vista. Die stabieler zou moeten zijn dan Windows XP.[/quote:874a3a1b76]We hebben drie verschillende merken voedingen getest. Bij allen bleef de pc na een tijdje hangen. Welk testprogramma er gebruikt is, is me even ontschoten. Aangezien mijn broer precies dezelfde configuratie heeft, en we samen onze pc hebben samengesteld enkele weken geleden, en hij nergens last van heeft en ik wel bevestigd het vermoedden dat het mobo niet 100% in orde zal zijn.

  Ik heb een tijdje gedraaid met Vista (Home Premium). Maar weer heel snel eraf gehaald omdat o.a. veel programma's die ik beroepsmatig/hobbymatig gebruik (Dreamweaver, Photoshop etc) nog niet 100% overweg kan met Vista. Adobe verleent daarom ook (nog) geen ondersteuning voor Vista. Daarnaast biedt mijn ISP ook nog geen Vista ondersteuning. Het zelfde geldt voor de leverancier van het draadloze netwerk (Netgear).
 • [quote:6e783709e0="Erik_Creugers"](Dreamweaver, Photoshop etc) nog niet 100% overweg kan met Vista. [/quote:6e783709e0] Volgens deze Windows Vista RTM Software Compatibility List zouden deze applicaties gewoon moeten werken.
  [quote:6e783709e0="Erik_Creugers"]Het zelfde geldt voor de leverancier van het draadloze netwerk (Netgear).[/quote:6e783709e0] http://kbserver.netgear.com/kb_web_files/n101649.asp

  [quote:6e783709e0="Erik_Creugers"]Aangezien mijn broer precies dezelfde configuratie heeft, en we samen onze pc hebben samengesteld enkele weken geleden, en hij nergens last van heeft en ik wel bevestigd het vermoedden dat het mobo niet 100% in orde zal zijn. [/quote:6e783709e0] Welke info gaf dat testprogramma dan over het moederbord, dat die conclusie getrokken werd?

  En had je Windows XP wel opnieuw vers geïnstalleerd. En daarna de chipset drivers van het moederbord, alvorens de video drivers te hebben geïnstalleerd.
 • kijk eens in het bios of de cpu wel op auto staat .
  het kan ook zijn de de vcore van de chip niet goed staat
 • [quote:2c54e65c24="jolo"][quote:2c54e65c24="Erik_Creugers"](Dreamweaver, Photoshop etc) nog niet 100% overweg kan met Vista. [/quote:2c54e65c24] Volgens deze Windows Vista RTM Software Compatibility List zouden deze applicaties gewoon moeten werken.
  [quote:2c54e65c24="Erik_Creugers"]Het zelfde geldt voor de leverancier van het draadloze netwerk (Netgear).[/quote:2c54e65c24] http://kbserver.netgear.com/kb_web_files/n101649.asp

  [quote:2c54e65c24="Erik_Creugers"]Aangezien mijn broer precies dezelfde configuratie heeft, en we samen onze pc hebben samengesteld enkele weken geleden, en hij nergens last van heeft en ik wel bevestigd het vermoedden dat het mobo niet 100% in orde zal zijn. [/quote:2c54e65c24] Welke info gaf dat testprogramma dan over het moederbord, dat die conclusie getrokken werd?

  En had je Windows XP wel opnieuw vers geïnstalleerd. En daarna de chipset drivers van het moederbord, alvorens de video drivers te hebben geïnstalleerd.[/quote:2c54e65c24]

  1. Het [i:2c54e65c24][b:2c54e65c24]zou[/b:2c54e65c24][/i:2c54e65c24] moeten werken. [b:2c54e65c24][i:2c54e65c24]Of[/i:2c54e65c24][/b:2c54e65c24] het werkt is een tweede
  2. Mijn draadloze router (WGR614v6) wordt door Netgear nog niet ondersteund onder Vista.
  3. Tot een eindresultaat kwam het nog niet eens. Na precies 10 minuten en 23 seconden was het over en uit met de pret, en hing de machine spontaan.
  4. XP was vers geinstalleerd, met daarna de installatie van de overige software en drivers.

  Aan de Bios en andere instellingen van mijn mobo en dat van mijn broer is nul, komma nul niks gewijzigd. M.a.w. zoals ze uit de doos kwamen, zo zijn ze ook in de kast geplaatst.
 • is je CPU wel goed gekoelt?
  dat kan namelijk ook wel eens de oorzaak zijn. :roll:

  Groet'n
 • [quote:ddac200814="MasterEye"]is je CPU wel goed gekoelt?
  dat kan namelijk ook wel eens de oorzaak zijn. :roll:

  Groet'n[/quote:ddac200814]Inmiddels is het probleem opgelost. Ik heb een nieuw mobo gekocht, en alles omgezet, en de pc loopt als een trein.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.