Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

250GB harde schijf = "na een tijdje" 128GB in wind

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Beste mensen,

  Even vooraf om eventuele flames voor te zijn: ik heb al gezocht met de zoekfunctie in dit forum, de sticky gelezen, en toch zit ik met een dergelijk probleem waar ik de oorzaak/oplossing niet voor kan vinden. Het is als volgt:

  Ik heb zojuist een nieuwe samsung 250gb hd sata2-schijf gekocht en in mijn computer gezet, met als primair doel hier vista eens op uit te proberen. Deze schijf heb ik eerst als 2e schijf in mijn huidige xp-machine gehangen, gepartitioneerd en geformatteerd als 250gb ntfs-schijf. In schijfbeheer werd deze dus ook netjes als 250gb (het juiste formaat dus) herkend.

  Hierna mijn xp-schijf losgekoppeld van het moederbord, de nieuwe schijf op de voorste sata-aansluiting in mn moederbord geplugd en de dvd van vista opgestart (boot vanaf dvd dus).

  In setup van vista mag ik deze vervolgens installeren op mijn schijf van: (rapapapa) 128gb! Dit maar gedaan, ik dacht nog: dat komt wel goed als ie er eenmaal op staat.

  Nou ja, een hoop gedoe later, waarbij vista dus niet werkt omdat bootmgr onvindbaar is (na een verse installatie dus, maar dat is een ander topic), opgegeven en de sata-stekkertjes weer in oude positie hersteld (xp-schijf als eerste en nieuwe-ex-vista-schijf als tweede).

  Schijfbeheer geeft nu dus aan dat mijn nieuwe samsung nog maar 128gb groot is (xp is dus van gedachten veranderd), ik krijg nu dan ook met geen mogelijkheid die andere 122gb meer tevoorschijn. Herpartitioneren geeft geen oplossing, stuurprogramma verwijderen en herinstalleren ook niet.

  Wie weet raad?
 • Het ziet er naar uit dat NTFS bij XP dus iets anders is dan bij Vista.
  Waarom installeer je Vista niet alsof het een nieuwe schijf is?
  Ik bedoel; start de installatie, verwijder de partitie en maak dan een nieuwe partitie (eventueel 2 keer de helft)
  Dit moet toch lukken.

  Bij een Samsung schijf kan je dmv een jumper aangeven of deze sata 1 dan wel sata 2 moet zijn. Het zou niets
  mogen uitmaken maar mogelijk speeld dit een rol. Aale jumpers er uit is sata 2.

  Succes
  Jack Marotick
 • Een nieuwe partitie aanmaken met setup van Vista resulteerd ook in maximaal 128 GB. Een tweede partitie erbij met het restant is niet mogelijk.

  Het lijkt erop alsof in de schijf zelf een bepaalde instelling is gewijzigd, waardoor deze zelf denkt nog maar 128 GB te bezitten. Ik heb op de Samsung-site inmiddels een dos-tooltje (hutil) kunnen vinden waarmee je naar het schijnt het formaat van de schijf in kunt stellen. De handleiding hiervan heeft het ook over herstellen naar "native" formaat, hier heb ik een beetje mijn hoop op gevestigd. Volgens Samsung bestaat de kans dat hiermee wat data verloren gaat op de schijf (corrupte windows naderhand?), hier ga ik dus even de tijd voor nemen en er eens lekker voor zitten. Als ik meer weet zal ik dit nog even posten.
 • Laat het ons weten hoe het afloopt.
  Met hutil kan je inderdaad je schijf testen. Ik denk dat je alleen inhoud verliest als de schijf badsectors heeft.
  Die worden dan afgebakend zodat daar geen gegevens meer op worden weggeschreven.
  Je kan de schijf ook weer helemaal terugbrengen met een lowformat.
  Succes
  Jack
 • Halleluja!

  Hutil, heeft niet gewerkt, een ander tooltje genaamd Hdat2 wel.

  Ik begrijp het nog niet voor de volledige 100%, maar de hpa (host protected area, iets wat te maken heeft met de lba geloof ik) was ingedeeld als zijnde 28-bit, terwijl dit 48-bit moet zijn. Omdat 28-bit en 48-bit niet compatibel zijn (volgens de faq op de site van Hdat2), heb ik eerst met Hdat2 met een 28-bit instelling de native size hersteld (wat resulteert in 128gb). Hierna de computer uitgezet (zoals ook in de faq is beschreven is dit erg belangrijk, anders werkt het niet, echt uit dus) en weer aan. Vervolgens met Hdat2 met de 48-bit instelling de native size hersteld en voila, 250gb!

  Windows is nu aan het formatteren.. alle 250gb!

  Wellicht dat mensen met hetzelfde probleem hier iets aan hebben, ik ben ze met google genoeg tegen gekomen ieder geval.
 • Nog even een korte aanvulling:

  In de kwestie 137gb/250gb blijkt het dus uit te maken in welke ide-poort (sata) de hd is ingeplugd. Herstel met hdat2 om de hpa (host protected area) te verwijderen, resulteert bij het opstarten met de hd ingeplugd in de eerste ide-poort weer in automatische introductie van een hpa van 113gb (waardoor dus maar 137gb overblijft om te gebruiken). Dit zal dus iets te maken hebben met de bios van het moederbord (gigabyte k8nf9). Hdat2 wil ook de hpa niet verwijderen als de hd is ingeplugd in de eerste ide-poort.

  De oplossing voor mij was de boot-hd in te pluggen in de tweede ide-poort (windows herkent deze als schijf 1 ipv schijf 0), de hpa te verwijderen op de manier zoals beschreven in mijn vorige bericht, in de bios de bootvolgorde van de schijven te wijzigen in tweede poort eerst en vervolgens in windows (vista) met schijfbeheer het volume vergroten.

  Bij de in dit bericht en het vorige bericht genoemde oefeningen blijven overigens alle op de hd aanwezige gegevens bewaard, inclusief mbr. Opnieuw installeren van windows is dus niet nodig.

  Als iemand nog een leuke aanvulling weet waarom bij inpluggen in de eerste ide-poort een hpa wordt aangemaakt, houd ik mij aanbevolen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.