Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

nieuwe harde schijf

Kun je de pc booten vanaf een via USB aangesloten externe HDD?

Anoniem
aoks
6 antwoorden
 • Hallo
  Ik ben van plan om een nieuwe HDD te kopen. Heb op dit moment een schijf van Maxtor 80gb, maar die kraakt onwijs en heeft al enkele fysieke fouten aangegeven.
  Ik heb een oud moederbordje, een pentium 3 550 mhz. Ik heb wat dingen gelezen op dit forum, alleen snap ik sommige dingen nog niet helemaal.
  Zou ik bijvoorbeeld een WD 320 gb erin kunnen zetten, en waar kan ik kijken of mijn moederbord dat aankan? Kan ik een S-ATA op een IDE-aansluiting plaatsen?
  Ik heb ook een ander moederbord liggen, een Intel Pentium 3 866 mhz. Hoe zit het dan met bovenstaande vragen?

  Alvast bedankt!

  Jonker
 • Op beide borden kun je alleen IDE/PATA schijven aansluiten. De grootte is afhankelijk van het bios, en de controller. De wat oudere ATA66 en ATA100 controllers willen nog wel eens een beperking van 128GB hebben. Je kunt ook kiezen voor een pci controller kaartje, en er een SATA disk in zetten. Helaas zijn die niet echt goedkoop, in verhouding tot de schijf. Een fatsoenlijke controller kost meen ik iets van 40 euro, terwijl je voor dik 70 al een 320GB schijf hebt. Met die kaart heb je echter niets te maken met bios beperkingen qua grootte. Je kunt ook een 320GB PATA schijf aanschaffen, onder voorwaarde dat je hem terug mag brengen, als ie niet past.
 • Dergelijke oude moederborden zullen een IDE/ATA harddisk-controller hebben die last heeft van die 128GB grens. Koop gewoon een moderne S-ATA controller die je in een vrij PCI slot stopt, dan kun je er gewoon een S-ATA harddisk op aansluiten.

  Bijv.: http://tweakers.net/pricewatch/81124
  of: http://tweakers.net/pricewatch/111934
 • Kan ik eventueel ook ergens checken hoe mijn bios daarop ingesteld staat?
 • Het is geen instelling, maar een technische beperking. Eigenlijk alleen uit te testen, door er een grotere schijf op aan te sluiten.
 • Ik zal altijd voor de optie van Obi gaan.
  Kun je ook gelijk een SATA disk kopen zonder beperkingen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.