Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

kan SATA II op pci SATA I

Anoniem
gerben
9 antwoorden
 • We raken wel van de grondvraag van TS af, maar nog even dit over NCQ: er zijn diverse mobos met nVidia chipsets waarbij het werken met de nVidia SATA drivers problemen oplevert me NCQ. En die nVidia drivers zijn nodig omdat Windows standaard geen NCQ in z'n pakket heeft.

  Op mijn Asusbordje met nVidia chipset wordt het niks met NCQ. Mijn schijven gaan zelfs overall een paar procent minder snel presteren.

  Het is dus wel even uittesten of je er wat aan hebt. Wellicht ik niet omdat ik een gemiddelde gebruiker ben en sowieso niets aan NCQ heb.
 • Je kunt je ook nog afvragen hoe zinvol de geplande aanschaf is. Een pci controller is meestal vrij traag. Een goede is bovendien niet goedkoop. Een beetje fatsoenlijke kost dacht ik, toch wel een euro of veertig. Voor minder dan 60 heb je al een 250 GB schijf. Verder doet een ide/pata schijf het ook prima op een ATA133 controller. Die op vrijwel alle nieuwe moederborden nog gewoon te vinden is. Verder is er nog altijd de mogelijkheid, de schijf in een kastje te proppen, en er een externe schijf van te maken.
 • Ik ben van plan om een sata hd te kopen die ik via een pci kaart aan mijn computer wil hangen. De kaart is SATA I en ik wil toch liever een SATA II kopen zodat hij later nog eventueel sneller kan werken. (in een andere computer)
  Kan dit?
  En hoe zie je die kaart dan in de bios van de computer?
 • Dat zal je een teleurstelling opleveren, aangezien sata schijven niet snel genoeg zijn. De snelste zijn ongeveer 80MBps, en daar wordt sata1 niet mee gevuld, zelfs het verouderde ata100 nog lang niet. Drie van de vier schijven zouden al aan ata66 voldoende hebben.
 • De vermelde snelheden van SATA I en II zijn net als de verbruikscijfers van autos: je haalt ze bij lange na niet. De 150MBps van SATA I wordt al lang niet waargemaakt, laat staan de 300 van SATA II. SATA II heeft een paar technische extras waarvan de gemiddelde gebruiker meestal geen gebruik maakt.
 • SATA II is backwards-compatible met SATA-I. Dus dat gaat lukken, maar ik heb me laten "vertellen" dat het instabiel kan zijn. Overigens heb ik een SATA II schijf draaien op een SATA I aansluiting mobo (Hitachi T7K250) en draait prima.

  SATA-II heeft naast de snellere doorvoer-snelheid 300 MB/s ook meerdere voedingsvarianten. Varianten met de oudere Molex-voeding hebben nog de "verouderde) SATA-PATA omvormer chip ingebouwd hetgeen de snelheidswinsten weer een stuk teniet doen.

  Veel SATA-II schijven ondersteunen wel NCQ (Native Commanc Queing) wat snelheidswinst oplevert daar de schijf niet over het hele platter-oppervlak op zoek hoeft naar bijbehorende bestandjes maar daar ge-avanceerder mee omgaat.

  Ga je erop vooruit. Ja. Ga je erop vooruit zoals de specs doen vermoeden. Neen (om redenen als hierboven vermeld).
 • Tja, en dan moet de NCQ bij jou net winst opleveren. Op veel systemen, waaronder de mijne, maakt NCQ geen mallemoer uit. Je haalt er, gemeten met diverse schijfintensieve testprogrammas, vaak geen enkele snelheidswinst uit.

  NCQ is meer iets voor specifieke omstandigheden: meerdere toepassingen die tegelijkertijd schijfakties uitvoeren etc.
 • [quote:3388623755="KeesA"]Tja, en dan moet de NCQ bij jou net winst opleveren. Op veel systemen, waaronder de mijne, maakt NCQ geen mallemoer uit. Je haalt er, gemeten met diverse schijfintensieve testprogrammas, vaak geen enkele snelheidswinst uit.

  NCQ is meer iets voor specifieke omstandigheden: meerdere toepassingen die tegelijkertijd schijfakties uitvoeren etc.[/quote:3388623755] Precies en bij mij voegt het iets toe.

  Je weet niet hoeveel I/O activiteit de apparaten bij TS uitvoeren, hetgeen een opmerking over NCQ naast de snelheden rechtvaardigd. Bij de 1 voegt het iets toe en bij de ander minder.

  Een aardige site hierover: www.storagereview.com
 • [quote:4099018791="KeesA"]We raken wel van de grondvraag van TS af, maar nog even dit over NCQ: er zijn diverse mobos met nVidia chipsets waarbij het werken met de nVidia SATA drivers problemen oplevert me NCQ. En die nVidia drivers zijn nodig omdat Windows standaard geen NCQ in z'n pakket heeft.

  Op mijn Asusbordje met nVidia chipset wordt het niks met NCQ. Mijn schijven gaan zelfs overall een paar procent minder snel presteren.

  Het is dus wel even uittesten of je er wat aan hebt. Wellicht ik niet omdat ik een gemiddelde gebruiker ben en sowieso niets aan NCQ heb.[/quote:4099018791] Het 'intel' platform ondersteund dat wat beter ja. Ware het niet dat aparte SATA-drivers aanwezig zijn op MOBO-CD rom c.q. te downloaden zijn vanaf de fabrikantsite. Hoe die "drivers" zich verhouden met een eventueel performance winst/verlies, weet ik niet. Ik meen dat SP2 NCQ native ondersteunt maar helemaal zeker ben ik niet.

  Denk dat "gemiddelde gebruiker" daar niet veel aan af doet. Ook gemiddelde gebruikers kunnen aardig wat gelijktijdige I/O's doen, waarbij NCQ misschien wel wat oplevert.

  Ach, bovenal ga je toch erop vooruit bij de aanschaf van een nieuwe schijf, waarbij kostentechnisch ik vandaag merkte dat de normale IDE-varianten duurder zijn / ah. worden zijn dan de SATA's. Maar net wat Gerben ook aangaf icm een pci-sata controller weet ik niet. Met het oog op de toekomst wat TS ook aangaf is misschien SATA toch te overwegen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.