Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

kwaliteits fotocamera

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Zomervakantie 2008 ga ik op vakantie naar China, en hiervoor wil ik toch echt een hele goeie camera hebben waar ik later dan ook nog wat aan heb. Nu ben ik zelf niet zo ervaren met cameras en hun specificaties, vandaar dat ik hier even wat voorkennis op doe (verkopers weten ook echt niet alles).

  Ik wil een hele goede digitale fotocamera waarmee je écht goede kwaliteits fotos kan maken. Mijn budget is zo'n 900 euro, maar iets meer/minder mag ook.

  Zelf zat ik te kijken naar een camera als de Canon Eos 400D. Dit is dan een spiegelreflexcamera. Ik heb zelf zoiets geleerd dat spiegelreflex ervoor zorgt dat je (extreem) snel fotos kan maken, dus zodra je de knop indrukt je ook daadwerkelijk de foto maakt. Als dit klopt, zal ik toch al gauw naar zo'n spiegelreflex toe willen.

  Is er iemand die me hierover kan adviseren of helpen?

  Cheers, Sun-Tzu
 • heb goede dingen gehoord gehoord over de CANON EOS 350D..

  en valt ook nog eens perfect binnen je budget ;)

  hier de linkhttp://www.vergelijk.nl/digitale_camera/canon/eos_350d/
 • [quote:a365556f4a="kyriaap"]heb goede dingen gehoord gehoord over de CANON EOS 350D.[/quote:a365556f4a] Bedankt voor je snelle reactie, maar ik zou toch wel graag wat meer uitleg willen over waarom dit dan een goede camera zou zijn.

  Kan iemand mij ook nog wat extra uitleg geven over spiegelreflex?
 • het is met camera´s net als met auto´s: de meeste mensen zijn zeer te spreken over hun eigen ding….
  als je googlet met de termen ´eos 400d review´ krijg je een vracht aan hits van variërend enthousiasten en kenners, dus subjectief en objectief, zoals bijv: http://www.letsgodigital.org/nl/camera/review/124/page_1.html

  voor het overige: het is een misvatting dat een spiegelreflex snel gereed zou moeten zijn; dat varieert net als bij andere digicamera´s van merk tot merk en type tot type. het spiegelreflexprincipe heeft daar helemaal niets mee te maken.

  en het beste advies is: ga naar een camerawinkel, laat je de dingen uitleggen en vooral: beoordeel zelf van enkele alternatieven of je de menustructuur begrijpt en hoe ze in de hand liggen!
 • Wijze woorden, bedankt!

  toch nog een vraag: hoe kan je weten of een camera snel reageert op de drukknop? Bijvoorbeeld simpelere digitale cameras kan je geen 'actiefotos' mee maken, want tegen de tijd dat de foto ook daadwerkelijk gemaakt is, is de 'actie' al voorbij. Ik wil hier dus niet over in hoeven te zitten, maar gewoon klik - flits eigenlijk.
 • in de genoemde link lees je onder meer:
  Canon EOS 400D digitale SLR - Actiefotografie
  Je kunt met de Canon 400D ook lekker door blijven fotograferen. De beeldsnelheid is met drie beelden per seconde niet zo heel indrukwekkend, maar ruim voldoende voor de doelgroep. Zeker als je de beelden in JPEG vastlegt kun je blijven fotograferen. Bij RAW kun je tegen de buffer aanlopen, hoewel je dan wel erg veel achter elkaar moet schieten. Deze schrijfsnelheid in combinatie met de snelle autofocus maakt de Canon EOS 400D ook geschikt voor algemene actiefotografie. De spelende kinderen mogen onverwachte bewegingen blijven maken, de EOS 400D is snel genoeg om het vast te kunnen leggen.

  bij alle digicamera´s heb je te maken met afdrukvertragingen (opslag-vertragingen). ik denk dat er niet zo veel verschillen meer zijn tussen de camera´s , zowel compact- als spiegelreflexcamera´s. dus verkijk je daar niet op. (en hoe vaak denk je echt een actieserie te gaan maken?)
  met een beetje zoeken in reviews en tests, en navragen in de winkel, kun je voldoende info per camera´s verkrijgen.
 • Het lijkt mij ook belangrijk welke lens je er bij krijgt resp. koopt.
  Bij veel aanbiedingen heb je alleen de body en de eenvoudigste lens van 18 - 55 mm. Wil je ook foto's maken waarbij je wat meer wilt inzoomen (bv 300mm) dan moet je een andere lens er bij kopen. Laat je goed voorlichten in de fotozaak.
  Het nadeel van de Canon is dat je er geen films mee kunt maken.
  Hoewel je het niet kunt vergelijken met een echte filmcamera is het soms best leuk om thuis toch ook wat bewegende beelden te bekijken.
  En met de huidige capaciteit van de geheugenkaarten is dit best aantrekkelijk.
  Hou ook goed in de gaten dat je budget groot genoeg is om ook enkele geheugenkaarten extra te kopen en dat geldt natuurlijk zeker voor een extra accu en oplader en een goede tas. Je bent zo weer 100 à 200 euro daaraan kwijt. En koop de camera van je keuze ruim voor je vakantie zodat je thuis nog even kunt oefenen.
  Dus kijk en vergelijk.
 • [quote:79eead56e2="Sun-Tzu"]Ik wil een hele goede digitale fotocamera waarmee je écht goede kwaliteits fotos kan maken. Mijn budget is zo'n 900 euro, maar iets meer/minder mag ook.[/quote:79eead56e2]Als (beginnende) hobbyfotograaf kan ik je de Nikon D40 aanbevelen: het is een wat nieuwere en lichtere versie van de D50, een camera die ik zelf heb. Met de standaard 18-55mm kitlens maak je al heel fatsoenlijke foto's, bij de Canons zit veelal niet zo'n fantastische lens. En een 300mm zoomlens heb ik ook, maar die gebruik ik bijna nooit.

  En het mooiste aspect is wel de prijs, vanaf een eurootje of 500 voor een kit.
  http://tweakers.net/pricewatch/147664

  De boel vergelijken kun je op: www.dpreview.com (en vooral de in-depth reviews per camera zijn erg interessant)
 • Kijk eens bij een "speciaalzaak" of je niet een camera waarvoor je interresse hebt, een dag of wat kunt uitproberen.

  Maar begin eerst met het opstellen van je eisen voor de camera.
  En laat je daarna niet verleiden door bijzaken, gadgets die leuk zijn, maar niet noodzakelijk.
 • [quote:95256870f8="derkdejong"]bij alle digicamera´s heb je te maken met afdrukvertragingen (opslag-vertragingen). ik denk dat er niet zo veel verschillen meer zijn tussen de camera´s , zowel compact- als spiegelreflexcamera´s. dus verkijk je daar niet op. (en hoe vaak denk je echt een actieserie te gaan maken?)[/quote:95256870f8]Ik zou daar wel op letten. En het verschil is iha toch nog wel aanwezig. Hoewel er nu wel compact camera's zijn die sneller reageren. Zelf kan ik alleen een compact camera Canon G3 vergelijken met een reflex. Die Canon vind ik erg traag. Die traagheid wordt voor een deel bepaald door moeizaam scherpstellen onder lastige belichtings omstandigheden. En ja, die omstandigheden kom ik nogal vaak tegen. Bij de digitale reflexen die ik tot nu toe gezien heb, die D400 of Nikon D70, D80 is dat veel minder merkbaar. Fabrikanten weten dit ook en zullen dus reclame maken als het toestel echt snel kan werken.
 • [quote:365a6d44a3="Baltor"]En laat je daarna niet verleiden door bijzaken, gadgets die leuk zijn, maar niet noodzakelijk.[/quote:365a6d44a3]En laat je ook niet gek maken door het aantal megapixels, dit wordt bijv. gezegd bij de Nikon D40:
  http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page25.asp

  [i:365a6d44a3]Excellent image quality, great resolution and detail, who needs eight megapixels?[/i:365a6d44a3]
 • Hoi,
  Je hebt nog een jaartje voor je naar China gaat en ik neem aan dat de prijzen in die tijd zeker niet hoger worden en voor de modellen van nu zelfs beduidend lager, waarom niet wachten met de aankoop.
  Voorts, zoals ik ter plaatse ervaren heb is China met veel zaken heel goedkoop, hoe zit dat met de camera`s?
  Wel de verpakking van de camera niet mee terug nemen als je hem daar koopt, bij visitatie is de kans groot dat er dan bij terugkomst invoerrechten geclaimd gaan worden!
  Wil je de verpakking toch hebben ,dan over de post ! Alleen de verpakking natuurlijk samen met wat andere interessante artikelen als kleding . (RMB 430 tot 20 kg) Wel met open doos bij postkantoor komen.
  Heb twee jaar geleden een Ati 9550 mee teruggenomen (RMB 650) met heel snel geheugen, draait nog steeds met meer als 50% OC !

  Gr
 • [quote:f0be66d47d="Alipapa"]Hoi,
  Je hebt nog een jaartje voor je naar China gaat en ik neem aan dat de prijzen in die tijd zeker niet hoger worden en voor de modellen van nu zelfs beduidend lager, waarom niet wachten met de aankoop.
  Voorts, zoals ik ter plaatse ervaren heb is China met veel zaken heel goedkoop, hoe zit dat met de camera`s?
  [/quote:f0be66d47d]Dat is zo, de beste resultaten worden behaald met een camera die je kent. Anderzijds, weet ik niet of een grote camera zoveel voordelen biedt. Meestal alleen maar nadelen, kijkend naar diefstal risico's. Veel zoom is overigens wel prettig. Onlangs nog een varen gezien en gefotografeerd die op een aanmeerpaal groeide. Tja, daar loop je niet zo gauw naar toe. Nadeel van zoom is dat je de camera stil moet houden. Een ander mogelijk nadeel kan de scherptediepte zijn. De meeste foto's die ik maak is dat noodzakelijk. Een compactcamera presteert daarin iha beter en makkelijker dan een reflex. Alleen kan ik met een reflex weer makkelijker handmatig scherpstellen. Het meest belangrijke lijkt me gewoon het gebruiksgemak. Een camera met accu moet je gewoon (bijna) een dag kunnen gebruiken. Veel camera's kunnen dat gewoon niet. Onder een dag gebruik versta ikzelf 100 tot 200 (of meer) foto's maken, foto's bekijken, eventueel weggooien, in/uit zoomen, tich keer aan/uit, zo nu en dan flitsen. Mijn vader heeft een Pentax compactje gekregen, alleen is dat model dus echt niet bruikbaar. Na pakweg 1 uur gebruik en maximaal zo'n 50 foto's is de accu leeg. Komt vrijwel zeker door het grote LCD display. Gewoon heel erg onbruikbaar dus. Nou kun je een rits batterijen cq accu's meenemen, maar handig is dat niet. De Mpixels zeggen niet zoveel, fotografeer je veel landschappen en verwacht je heel veel detail, tja, dan moet je wel veel Mpixels hebben. Voor de vrij normale kiekjes, tja, dan is 2 tot 3 Mpixels al veel. De meeste foto's zien er al mooi uit op 1 MPixel.
 • [quote:51390712a6="Hans.Vosman"]Voor de vrij normale kiekjes, tja, dan is 2 tot 3 Mpixels al veel. De meeste foto's zien er al mooi uit op 1 MPixel.[/quote:51390712a6]Mwoa, 1 megapixel is wel errug laag, daarmee verlies je al scherpte op afdrukken van 10x15cm. 2 megapixels moet je min. hebben voor scherpe afdrukken op 13x18cm, min. 3 megapixels voor 20x30cm. Reken zelf maar uit wat je dan al met 6 megapixels kunt afdrukken!
 • Dat klopt, wat ik wil aangeven is dat bij veel foto's, mede dankzij de foto-afdruk centrales zelf, het verschil waarschijnlijk niet te zien is. Ik had overigens 1,5Mpixel op willen schrijven als minimum. Ik heb echt ook wel fraaie foto's met een resolutie van 0,3Mpixels … Maar goed, iha is zo'n resolutie veels te laag.
 • [img:615cefff83]http://i15.tinypic.com/5zois6u.jpg[/img:615cefff83]

  Met een Medion camera van +/- €50 en vanuit een rijdende trein in China, 1,5 Mp ?
 • Dit is een landschap!!! Enne, je wilt ook echte details. Daarvoor zijn Mpixels juist belangrijk, je hebt mijn verhaal niet begrepen.
 • Hoi Hans,
  Ik heb het wel begrepen maar wilde even laten zien dat als je niet te veel eisen stelt je op toch een groot scherm wel wat kan laten zien met de eenvoudigste camera.
  Een portret op busteformaat op papier hiermee zal echt niet mooi en scherp meer zijn, hoewel portret en scherp is meestal ook alleen maar mooi als karakter opname.
 • [quote:5926c3404a="Alipapa"]wilde even laten zien dat als je niet te veel eisen stelt je op toch een groot scherm wel wat kan laten zien met de eenvoudigste camera.[/quote:5926c3404a]Nou, met de fotokwaliteit die dat Medion wegwerpgevalletje van 50 euro levert, zou ik in ieder geval niet tevreden zijn … geef mij dan maar liever de fotokwaliteit die een instap-SLR geeft (ook al kost ie 10x zoveel)!
  http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page26.asp

  sampletje
 • Interessant, lagere resolutie en veel scherpere foto. Voor degenen die het niet gechecked hebben, dit stadsgezicht is dus 0,5Mpixel. Het China landschap is 1,2Mpixel. Vermoedelijk is de afstandsinstelling onjuist geweest. Als internet foto op 640 bij 480 of zo, is het resultaat goed te gebruiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.