Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

hoe FORCEER ik de "afkoppeling" van externe usb ha

Anoniem
jolo
13 antwoorden
 • Zeer regelmatig probeer ik mijn externe usb harddisk op de gebruikelijke manier (via "hardware veilig verwijderen";) te verwijderen, echter net zo regelmatig verschijnt dan de melding "The device 'Generic volume' cannot be stopped right now. Try stopping the device again later". Ik weet wel dat de disk nog door een of ander programma of proces of wat dan ook blijkbaar in gebruik is. Nou ben ik inmiddels die melding scheitziek. Ik wil het helemaal niet 'later' nog eens proberen, ik wil de disk NU DIRECT verwijderd hebben, want ik moet NU naar de tandarts om maar even een zijstraat te noemen.
  Mijn vraag is : kent iemand software (het liefst gratis natuurlijk) waarmee je hardware GEFORCEERD kunt verwijderen, wanneer Windows je het bos in stuurt om een blokje om te gaan en het ergens in de toekomst later nog maar eens te proberen in de hoop dat Windows dan misschien wel genegen is om de hardware te verwijderen. Het rebooten van de pc is een optie, maar niet de mijne. Ik wil DIRECT 'hard' resultaat. Geen omslachtig gedoe.

  Alvast bedankt! (ook namens m'n tandarts).

  Jan
  OS = XP prof sp2
 • In het scherm van "hardware veilig verwijderen" zit ook een optie om de schijf in te stellen voor performance of quick removal. Bij de laatste vind er geen caching plaats. Als er overigens bestanden in gebruik zijn, zal ook dit niet helpen.

  http://www.pichost.nl/uploads/f438a9ff24.png
 • Bedankt voor de tip, maar ik zoek dus echt software die ook wanneer er bestanden in gebruik zijn of welke acties dan ook, de externe usb hard disk weet 'af te koppelen'. Wel op zo een manier dat de schijf uiteraard geen schade oploopt. De optie 'usb stekker uit de poort trekken' is derhalve ook geen optie en ook niet professioneel.
  Ik kan me ook niet voorstellen dat er niet meer mensen zijn die zo'n melding niet irritant vinden.
  Ik hoop dat iemand een oplossing weet.
 • Is het niet slimmer om uit te zoeken welke bestanden in gebruik zijn? Bestanden met software afkoppelen heeft hetzelfde effect, als de usb stekker eruit trekken.
 • Daar heb ik ook al over nagedacht, alleen vind ik het uitzoeken welke bestanden in gebruik zijn nogal omslachtig en echt snel en simpel gaat dat ook niet naar mijn mening. Mocht je software kennen, waarmee ik in een klap alle nog in gebruik zijnde bestanden kan afkoppelen, dan is dat uiteraard het uitproberen waard. Hoewel het idee van software om geforceerd hardware af te koppelen me (meer) blijft aanspreken.
 • [quote:b68dbb6975="jan13011965"]Mijn vraag is : kent iemand software (het liefst gratis natuurlijk) waarmee je hardware GEFORCEERD kunt verwijderen, [/quote:b68dbb6975] Gaat het hier om een externe HD met meerdere partities? Ik heb hier iets vergelijkbaars. Maar dan in Linux. Bij een USB stick met slechts 1 partitie werkt het veilig verwijderen via het icoontje > eject goed.

  Bij een externe USB HD met meerdere partities, verschijnt de melding: Cannot eject volume

  In Linux is er commando umount. Dat gaat dan zo
  [code:1:b68dbb6975]
  jolo@jolo-desktop-conroe:~$ sudo umount -a
  Password:
  umount: /dev: device is busy
  umount: /proc/bus/usb: device is busy
  umount: /var/run: device is busy
  umount: /sys: device is busy
  umount: /: device is busy
  [/code:1:b68dbb6975]
  De USB HD is dan inderdaad geforceerd verwijderd (umounted). Je vraag is dus of er voor Windows ook zo een commando of applicatie bestaat. Ik zelf ken zoiets niet. Je zou natuurlijk wel de PC proberen af te sluiten via de gebruikelijke Start > Afsluiten.
 • Ik heb de USB-HD niet opgesplitst in meerdere partities. Er staat enkel data op. Geen OS.
  Afsluiten van de pc is inderdaad ook een mogelijkheid, maar dan moet ik 'm daarna weer opstarten om verder te werken. Vind ik omslachtig. Ik heb ook nog nooit gelezen in de CT dat iemand zich irriteerde aan het feit dat je een externe HD wilt afkoppelen, maar dat Windows daar geen trek in heeft en je het later nog maar eens proberen.
  Ik hoop nog steeds dat iemand (de heren experts van CT misschien?) het antwoord op mijn vraag heeft : simpele software om GEFORCEERD de externe HD te "unmounten". Dus hoe aardig ook bedoeld, liever geen lange commando's of andere complexe oplossingen. Gewoon recht toe recht an….
  Voel u uitgedaagd! Ik wacht met spanning af.
 • Dan zou je deze USB Safely Remove shareware kunnen proberen. Check ook nog deze How to prepare a USB drive for safe removal.
 • Och, geforceerd bestanden afkoppelen komt op hetzelfde neer, als de usb stekker eruit trekken. Daar hoef je dus verder helemaal geen oplossing voor te zoeken.
 • Eh…. dan moet ik m'n verzoek nog wat verder specificeren. Geforceerd afkoppelen waarbij de platters en lees/schrijfkoppen van de HD wel netjes in de beginpositie worden gebracht, zodat er geen schade aan de HD ontstaat! Anders kan ik inderdaad ook gewoon hoppa de usb stekker eruit trekken.
  Ik wacht weer af en alvast bedankt!
 • [quote:7ac96a074b="jan13011965"] Geforceerd afkoppelen waarbij de platters en lees/schrijfkoppen van de HD wel netjes in de beginpositie worden gebracht, zodat er geen schade aan de HD ontstaat! [/quote:7ac96a074b] Dat kan alleen als de externe HD niet meer bezet gehouden wordt. Dus als je data aan het kopiëren was naar de externe HD, kan deze pas veilig verwijderd worden nadat het kopiëren is voltooid. En mogelijk wordt je externe HD nog bezet gehouden door een applicatie zoals Norton Utility.
 • [quote:ecf99e0992="jan13011965"]Geforceerd afkoppelen waarbij de platters en lees/schrijfkoppen van de HD wel netjes in de beginpositie worden gebracht, zodat er geen schade aan de HD ontstaat![/quote:ecf99e0992]Van het eruit trekken van de USB stekker gaan de koppen niet stuk, dat heeft niks met elkaar te maken. Je raakt hooguit recent gekopiëerde data naar de externe disk kwijt, omdat Windows de cache nog niet geflushed heeft naar disk. Met daarbij de kans dat je zo nu en dan een diskcheck van de externe schijf moet doen, omdat er allerlei 'halve bestanden' op staan.

  Zoals Gerben al zei, geforceerd unmounten is hetzelfde als de USB stekker eruit trekken. Het is dus verstandiger om te controleren welke processen / bestanden het unmounten van die disk in de weg zitten. Heb je toevallig een map op die disk geshared ofzo?
 • Dit is wel een heel ouwe koe….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.