Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Moederbord perikelen

Anoniem
water
9 antwoorden
 • Ik heb een IBM Thinkcentre desktop met een P4-2,6 ghz proc. In het verleden had ik er wel eens last van dat als de computer uitgezet was, deze niet meer wilde starten. Het bios werd doorlopen, en dan zwart, of een knipperende cursor. Tijdje uit en hij deed het weer.

  Nu heb ik hetzelfde probleem, maar dan definitief. De computer start wel op, maar op het moment dat het besturingssysteem geladen moet worden kapt die er mee. HD losgehaald en geprobeerd via dvd/cdrom maakt niets uit. Andere HD doet het ook niet.

  Nu weet ik dus niet wat er defect is. Is het de harddisk-controller, of zit het ergens eerder? Ik krijg ook geen enkele melding dat er geen OS is gevonden, dus ik denk zelf dat het ergens in de routine fout gaat.

  Bijkomend probleem: de het klipje dat de batterij van de biosinstellingen op zijn plek houdt, is ook afgebroken.

  Is het een ander moederbord een optie? Het huidige moederbord is een speciale van IBM, maar ziet er redelijk standaard uit. Het bevat links boven 3 PCI-sloten en rechts daarvan een AGP-slot (mini-ATX?). De proc zit daar weer rechts van. Over het algemeen zit er niets boven het moederbord, behalve aan de onderzijde (voorkant) waar de diskdrive boven het geheugen en de hd-controllers zit. Vraag is even of en hoe ik de proc los krijg. Dit zit onder een flink koelblok, wat met een schroef links en rechts vast zit. Schroeven los en je hebt het geheel te pakken?

  Ik heb er een XP-OEM licentie bij. Krijg ik het bij MS gedaan dat ik die zelfde licentie weer kan gebruiken, of ben ik die dan kwijt?
 • Het zal wel een microATX bordje zijn. Vrij standaard in voorgebakken pc's. De 3x pci en 1x apg wijst ook in die richting. Meet het anders even op, microatx borden zijn standaard ongeveer 245x245mm. Ik weet niet of ik uitsluitend het moederbord nog zou vervangen. Denk dat ik meteen wat verder zou upgraden. Mits de kast nog goed, en de voeding niet al te licht is.

  XP zou niet zo'n probleem moeten zijn, denk ik. Je kunt eerst zo eens proberen te activeren. Lukt dat niet, dan even bellen met microsoft en de situatie uitleggen.
 • Ik heb MS al gemaild:

  [quote:1c3b10baa9]
  Geachte heer/mevrouw der Vliet,

  Wij bedanken u voor uw e-mail aan Microsoft.

  Het zelfde type is het selfde merk en zelfde serie van het moederbord.
  [/quote:1c3b10baa9]

  Een XP-licentie is niet meer te krijgen. Kom je uit bij Vista, is de rest ook niet meer toereikend. Een nieuw moederbord kopen betekent het risico dat ik er alsnog niets aan heb.

  Ik ben benieuwd of er iemand praktijkervaring heeft?

  Het taalgebruik bij MS is overigens meer dan bedroevend.
 • Je zou IBM nog eens kunnen mailen. Maar ik vrees dat een vervangend moederbord daar belachelijk duur zal zijn.
 • Het is nog de vraag of een oude P4-2,6 ghz proc (P4 staat bekend als heethoofd) die wellicht defect is, een nieuw duur moederbord waard is. Dan kan TS beter gaan voor een nieuw systeem.
 • [quote:1da0af5ed4="jolo"]Het is nog de vraag of een oude P4-2,6 ghz proc (P4 staat bekend als heethoofd) die wellicht defect is, een nieuw duur moederbord waard is. Dan kan TS beter gaan voor een nieuw systeem.[/quote:1da0af5ed4]

  Moederbord kost 45 EURO. Nieuw systeem een veelvoud.

  Maar het lek is boven water. Ik zat gisteren avond een beetje te kijken hoe de koeler nu op de proc zit, bleek dat de koeler dus compleet los was van de proc. Inmiddels heb ik de (duim)schroeven weer aangedraaid, en dat werkte perfect. Door het gebrek aan koeling, starte de PC wel op, zodat je in het BIOS kan, maar daarna ging die op zwart. Op termijn ga ik nog wel een keer nieuwe koelpasta ertussen stoppen.

  Heb ik nog één probleem: het afgebroken clipje van de batterij. Heeft iemand een tip hoe dat op te lossen. En weet iemand of je een draadje aan zo'n batterij kan en mag solderen?
 • Je kunt eens kijken of je een los houdertje voor zo'n cel kunt vinden. Of misschien van een defect moederbord afhalen? Die dingen zijn 3V. Je kunt dus ook een houdertje voor twee penlite batterijen zoeken, en die verbinden met de contacten van de houder.
 • [quote:e44f16bef6="water"]bleek dat de koeler dus compleet los was van de proc. [/quote:e44f16bef6] Het valt me dan nog mee dat deze dan nog werkt. Blijkbaar dan toch thermisch beveiligd.
  [quote:e44f16bef6="water"] Heb ik nog één probleem: het afgebroken clipje van de batterij.[/quote:e44f16bef6] De mogelijkheid die gerben noemt over die twee penlite batterijen wordt ook wel genoemd in deze twee Threads http://www.futurehardware.in/78416.htm http://www.pcguide.com/vb/showthread.php?t=949 Alleen moeten deze batterijen tijdig worden vervangen. Want (bijna) lege penlite batterijen zouden wel eens kunnen gaan lekken. En daar kan het moederbord niet tegen.
 • Als je fatsoenlijke kwaliteit alkaline batterijen koopt, valt het lekken meestal wel mee. En je kunt de houder ook zo plaatsen, dat ze nergens op kunnen lekken, behalve de bodem van de kast.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.