Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

2e sata schijf wordt door XP niet herkent

Anoniem
gerben
6 antwoorden
 • Hallo allemaal, ik heb het volgende probleem;
  Ik heb een bijna 2 jaar oude Dell Dimention 4700. Hiervan is de harde schijf flink aan het ratelen, vooral bij disk intensive activiteiten zoals defragmentatie. Ik heb hierin Maxtor 7Y250M0 SATA 2 schijf.
  Mijn plan was/is, een nieuwe Seagate Baracuda 400 Gig erbij te zetten, hierna met een image programma het hele spul over te zetten op de nieuwe Seagate, en vervolgens de kabels om te wisselen en daarna door te gaan op de nieuwe schijf.
  Het probleem is dus na het aansluiten en wijzigingen aanbrengen in de Bios, dat de hardware (de bios) dus wel de 2 schijven ziet, maar windows niet. Ik heb veel gegoogled, en gezien dat je drivers nodig heb, echter ik heb vele malen XP opnieuw geïnstalleerd op de oude schijf zonder ooit een diskette met drivers te gebruiken (ik heb trouwens geen diskette drive).
  Is er iemand die mij hierin kan begeleiden? Alvast hartelijk dank hiervoor.

  Rob
 • Als het bios de schijf wel ziet, en windows niet, dan is ie waarschijnlijk gewoon niet gepartitioneerd en geformatteerd. Zie je hem wel in apparatenbeheer? Zoja, dan met schijfbeheer de schijf inrichten.
 • Hoi Gerben, dank voor je snelle reactie.
  Ik heb al twee maal geprobeerd om hem via computerbeheer/schijfbeheer en dan vernieuwen, maar hij ziet die schijf gewoon niet. Is er nog iets wat ik over het hoofd zie?
  Hartelijk dank alvast voor je moeite.

  Rob
 • Zit er op de schijf wellicht een jumper, waarmee je hem als sata-1 kunt instellen? Kan soms ook wel met een software tooltje van de fabrikant. Heel soms komt het wel eens voor, dat een sata-2 drive het niet goed doet op een sata-1 controller. Als je toch aan het downloaden slaat, haal dan ook even een diagnosetool voor de nieuwe schijf. Kan een maandagmorgenmodelletje zijn natuurlijk.

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • Hoi Gerben,

  Ben met de Seatool aan de slag geweest en de Diskwizard. Beide zien hem niet. Ik ben me niet bewust van een jumper. Er is wel een mogelijkheid om zo'n plaatje als bij "master"en "slave" bij IDE. Alleen staat er op dat het alleen voor fabricage is. Ik durf deze dus niet om te zetten. Bovendien weet ik niet in welke stand hij moet staan. Raar verhaal toch, dat hij een schijf wel ziet en de andere niet. Heb jij met jouw ervaring nog een ander idee?
  hartelijk dank alvast.
 • Hallo allemaal,

  Ik ben alweer een stapje verder.
  Vandaag de niewe SATA schijf aangesloten om de compu van mijn zoon. Die zag deze schijf onmiddelijk, en hij heeft de Seagate Baracude geformateerd. Daarna heb ik de schijf in mijn eigen compu gezet, en wederom herkent hij deze schijf niet. Wel weer in de BIOS. Heb het zelfs met Partion Magic geprobeerd maar die herkent deze schijf ook niet. Heb de jumper er daarna uitgehaald zoals Gerben heeft aangeraden maar dit ook zonder succes. Heeft iemand nog een idee?
  Groeten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.