Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Netwerkkaart

Anoniem
Quzex
6 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb een tijdje terug een op maat gemaakte PC bij azerty.nl besteld, zonder software-installatie. Ik kreeg dus alleen een kast met onderdelen thuisgestuurd. Deze kast bevat onder andere een Linksys Dualband Wireless A+G PCI adapter. Nu installeerde ik Windows XP Pro SP2, geen enkel probleem. Hierna geprobeerd de adapter te installeren, deze liep vast bij 25%. Meerdere malen geprobeerd te rebooten en dan installeren, dit mocht echter niet baten. Na zeer lange tijd kwam ik er achter dat ik de adapter eerst in Device Management uit moet schakelen, waarna de installatie wel lukte. Ik blij, totdat ik de computer herstartte; deze liep vast tijdens het laden van Windows. De veilige modus startte wel, ik kwam er achter dat de fout zat in - jawel - de adapter. Deze moet uitgeschakeld worden voordat de computer afgesloten wordt, anders start die niet op. De enige oplossing is dan de computer in de veilige modus opstarten, de adapter uitschakelen en opnieuw opstarten in de normale modus.

  Kortom: de computer start niet in de normale modus op zolang mijn Linksys draadloze adapter ingeschakeld is. Deze moet voor het afsluiten uitgeschakeld worden in Device Management.

  Ik heb Windows al een keer op een lege harde schijf geïnstalleerd, had geen effect. Overigens is bij Vista hetzelfde probleem.

  Is hier een oplossing voor?

  ~Quzex
 • weet echt niemand hier iets vanaf? :o
 • Het ding zou ook gewoon defect kunnen zijn. Heb je wel de chipset drivers voor je moederbord geïnstalleerd? Kaart al eens in een ander pci slot gedrukt? Gecheckt op mogelijke IRQ conflicten?
 • Heb een Antec Sonata II kast, met een enorm koelblok voor alle sloten. Heb dit ooit geprobeerd, maar kon het blok niet verwijderen.

  Geen drivers voor moederbord geïnstalleerd, is dit nodig? Met geen enkel ander apparaat problemen gehad.

  Sorry, IRQ?
 • IRQ = Interrupt ReQuest
  Geeft een beetje plat gezegd de voorrang aan bij afhandeling van taken in de computer. Meestal mogen ze wel gedeeld worden in windows, maar soms heb je conflicten. Als je de kaart in een ander pci-slot zet, krijgt ie meestal een andere irq. Vaak kun je het ook in het bios wel instellen. Je geeft dan een bepaald pci-slot een vaste irq.

  De kaart kan defect zijn, en ook het pci-slot, waar ie in zit.

  Je hebt nu dus wél problemen met de werking/herkenning van een pci kaart. Chipset drivers kan dit probleem mogelijk oplossen.
 • Om welk merk/type moederbord gaat het? En om welk type/versie Linksys Wireless adapter gaat het? Zelf heb ik een Linksys WMP54G versie 4.1 (Manufactured 12/2006) De minimale versie die vereist is voor Windows Vista.
  [quote:cbefd799b0="gerben"]Chipset drivers kan dit probleem mogelijk oplossen.[/quote:cbefd799b0] Onder Windows XP zou dat inderdaad het geval kunnen zijn. Maar onder Windows Vista zou het ook nog moeten kunnen werken zonder chipset drivers te installeren. Want toen XP uitkwam in 2001 waren de ingebouwde chipset drivers voldoende om mee te werken.
  [quote:cbefd799b0="gerben"]Kaart al eens in een ander pci slot gedrukt? [/quote:cbefd799b0] Ik vraag me af in hoeverre dit nog van toepassing is voor de recente moederborden. Vroeger had je bijvoorbeeld 5 PCI sloten. nu nog maar 1, 2 of 3 PCI sloten. Op mijn P5B moederbord heeft nog maar slechts 1 PCI slot een eigen IRQ. Namelijk PCI slot 2. Deze gebruikt IRQ 22.

  [code:1:cbefd799b0]
  IRQ 0 System timer OK
  IRQ 4 Communications Port (COM1) OK
  IRQ 8 System CMOS/real time clock OK
  IRQ 9 Microsoft ACPI-Compliant System OK
  IRQ 10 Intel(R) ICH8 Family SMBus Controller - 283E OK
  IRQ 13 Numeric data processor OK
  IRQ 14 Primary IDE Channel OK
  IRQ 15 Secondary IDE Channel OK
  IRQ 16 Intel(R) P965/G965 PCI Express Root Port - 29A1 OK
  IRQ 16 NVIDIA GeForce 7900 GS OK
  IRQ 16 Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2834 OK
  IRQ 16 Intel(R) ICH8 Family PCI Express Root Port 1 - 283F OK
  IRQ 17 Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2835 OK
  IRQ 18 Intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 283A OK
  IRQ 18 Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2832 OK
  IRQ 19 Intel(R) ICH8 Family PCI Express Root Port 4 - 2845 OK
  IRQ 19 Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC OK
  IRQ 19 Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2831 OK
  IRQ 19 Intel(R) ICH8 2 port Serial ATA Storage Controller - 2825 OK
  IRQ 22 CMI8738/C3DX PCI Audio Device OK
  IRQ 23 Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2830 OK
  IRQ 23 Intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836 OK
  IRQ 23 Linksys Wireless-G PCI Adapter OK [/code:1:cbefd799b0]
  Bij mij werkt de Linksys Wireless adapter zo te zien wel goed onder Windows XP SP2. Na de chipset drivers en de Linksys drivers hoefde ik alleen de wpa2 key in te typen, om 'm werkend te krijgen.

  Overigens om IRQ conflicten te kunnen vaststellen, zou TS PCISniffer kunnen proberen. Deze kan op bootable cdr of floppy. Als deze daarvan wordt opgestart, werkt deze buiten Windows om.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.