Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[hard disk] 2x 500gb of een raptor schijf?

Anoniem
jean willem
8 antwoorden
 • Beste forumleden,

  ik ga binnenkort een nieuw systeem kopen. eerst dacht ik erover om er 2 harde schijven van 500gb in te zetten (aangezien deze toch nog maar een eurootje of 120 kosten).

  echter, nu zat ik te denken om 1x een WD raptor schijf te kopen (10.000rpm) van 74gb.. en hiernaast kan ik dan gewoon een 500gb schijf zetten (voornamelijk dataopslag).

  Laatst tipte een vriend me. hij zij dat ik ook 2x 500gb kan kopen en die kan laten "raiden". echter.. wat is nu eigenlijk sneller.. zo'n raptor schijf.. of gewoon 2x500gb maar dan in een raid opstelling (waarbij de prestaties hoger worden.. weet niet meer precies hoe dat heet).

  kan iemand me hier meer uitleg over geven?

  vriendelijk dank!
 • RAID0 (we hebben het over snelheidsverhogende RAID) maakt van 2 500Gig schijven een Terabyteschijf met -theoretisch- een tweevoudige snelheid. Je zou kunnen zeggen: 2 X 7200 toeren = 14.500 toeren. Sneller dus dan een Raptor van 10.000 toeren.
  Om een lang verhaal kort te maken zijn er pros en contras voor beide opties:

  - RAID0 vereist drivers (meestal meegeleverd bij je moederbord t.b.v. de RAID stekkers die op veel moederborden zitten). Het terugzetten van een image op RAID schijven kan een probleem opleveren omdat een opstartschijf van een imagingprogramma niet altijd de RAID schijven herkent.
  - Gaat één schijf van de twee kapot dan ben je alles onherroepelijk kwijt. Je hebt dus een tweemaal zo grote kans op verlies van alles. Extra reden om zeer konsekwent backups te maken. E.e.a. valt te ondervangen door een RAID opstelling met meer veiligheid (pariteitscontrole) te kiezen. Daarvoor heb je meer dan 2 schijven nodig.
  - Het verhaal van de theoretiche snelheden klopt niet. Je hebt schrijf-, lees- en doorvoersnelheden. In de één is een RAID0 opstelling sneller, in een ander juist niet omdat er altijd 2 schijven bij betrokken zijn.
  - RAID0 is gevoeliger voor problemen: het opzetten van je RAID configuratie, het oplossen van foutmeldingen etc. Als je geen plezier hebt in de technische rimram rond RAID kun je nog wel eens lelijk op de koffie komen.
  - Je kunt jezelf afvragen waar je snelheidswinst gaat halen (dit geldt voor de Raptor EN voor RAID0). Je systeem zal wat sneller opstarten, je applicaties zullen wat sneller laden. Grote bestanden schrijven wat sneller weg. Alleen worden de fantastische snelheidswinsten vooral gehaald in gespecialiseerde benchmarks en niet in alledaags gebruik. Voor de doorsneegebruiker werken deze oplossingen best snelheidsverhogend, maar zeker niet snelheidsbverdubbelend o.i.d. Je zit dan ook nog met eventuele andere bottlenecks in je systeem: snelheid van het geheugen en de CPU.

  Toch zal ik -al was het maar om er een beetje mee te spelen- in mijn nieuwe systeem een RAID0 gaan proberen. Met in mijn achterhoofd dat ik de zaken zo inricht dat ik zonder veel troubles terug kan naar een enkele schijf.

  Een Raptor biedt geen complicaties en een zekere snelheidsverhoging, maar is erg duur. RAID0 kost niets extras: alle schijven worden volledig benut. Als je van stilte houdt zul je de Raptor trouwens wel aardig gaan horen. Stil zijn ze nooit.
 • ten eerste hartelijik dank voor je uitgebreide bericht.

  ten tweede: De pc wordt gebruikt in eerste instantie in een multimediale omgeving (Audio, video, 3d modeling- texturing- lighting & rendering, webdesign, en motion graphics)…

  al met al een omgeving waarbij ik veel werk met relatief grote bestanden en dus ook relatief veel dataverkeer. Dat is dan ook direct de reden om iets snellers te nemen qua harddisk.

  Daarnaast gebruik ik de pc ook prive en ik hou wel van games. (hoe mooier hoe beter)…. dus ook hierbij is sneller dataverkeer welkom.

  ik moet zeggen dat het hele technische verhaal van RAID mij idd nog wel eens kan gaan benadelen.

  Ik ga gewoon voor de raptor als primaire schijf waarop ik windows vista installeer. op deze schijf kan ik dan ook de zwaarste applicaties installeren.

  als 2e HD neem ik dan gewoon een 7200rpm disk van 500 gb.

  tegen de tijd dat deze vol is koop ik een nieuwe 500gb schijf voor een 75 euro denk ik.

  en tegen die tijd zijn ook de 150gb raptor schijven relatief betaalbaar. (als uitbreiding op mijn primaire schijf waar de aplicaties op staan).

  lijkt me in mijn geval de beste oplossing.

  [extra info… het nieuwe pc systeem zal een 4gb ram gaan bevatten alsmede een intel QX6800 CPU.]
 • Met 4 Gig Ram, een Q-CPU en je genoemde applicaties zul je geen spijt krijgen van een snelle jongen.
 • [quote:b57c7e8b06="KeesA"]Je zou kunnen zeggen: 2 X 7200 toeren = 14.500 toeren. Sneller dus dan een Raptor van 10.000 toeren.[/quote:b57c7e8b06]
  Dit is wel heel theoretisch :lol:
  Betere vergelijking is, bij raid 0, staat 1 file verdeeld voer 2 schijven, stukje op de ene en stukje op de andere dus theoretisch kan een file veel sneller worden gebruikt. (de toeren bij een raptor zorgen bv ook voor een veel snellere acces time, die word niet echt sneller bij raid-0, wel de doorvoer)
 • Maar ik moet er toch niet aan denken, dat er een disk stuk gaat bij een RAID0 opstelling van 2x 500 GB :roll:

  Voor deze prijzen zou ik kiezen voor een RAID1 opstelling (mirrored) of eventueel RAID5 (met parity dus).
 • inmiddels ben ik ook zo ver ja..
  ik ga gewoon voor 1 raptor van 74 gb… en daarnaast 1 van 500gb (normale sata)


  tenzij de prijzen van de raptor de komende maand nog gaan dalen.. dan wil ik wel een 150gb versie.


  maarre.. ook een gewone SATA hd van 500gb kan kapot gaan he..
 • inmiddels ben ik ook zo ver ja..
  ik ga gewoon voor 1 raptor van 74 gb… en daarnaast 1 van 500gb (normale sata)


  tenzij de prijzen van de raptor de komende maand nog gaan dalen.. dan wil ik wel een 150gb versie.


  maarre.. ook een gewone SATA hd van 500gb kan kapot gaan he..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.