Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Alternatieve techniek om Canon inktanks na te vullen

Anoniem
Nelson Lau
2 antwoorden
 • Toevallig kwam ik op het internet een zeer interessantie manier tegen om de individuele inktanks na te vullen (type BCI-3e/6 en de nieuwere chipversies CLI-8 en PGI-5). Veel mensen boren een gaatje boven het inkreservoir, gieten de ink erin en maken het gaatje dicht (met een schroefje of plugje of lijmpistool) en dienen tegelijkertijd de inktopening volledig af te sluiten met gevaar van een enorm vieze boel op handen, tafel of erger op je tapijt als dat niet goed werd gedaan……

  De techniek is uitgebreid uitgelegd op de duitse website http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1724 en verschilt wezenlijk van de gewone vulmethode waarbij het inktreservoir wordt open geboord. Ik heb het zelf al een paar keer gedaan (en zelfs meerdere keren dezelfde inktpatroon) en het werkt echt fantastisch: geen vieze vingers en zitten foefelen met het afsluiten van de inktopening en na de eerste keer prepareren de keren daarop supersnel nagevuld.

  Een alternatief is natuurlijk namaakpatronen te kopen, maar persoonlijk ben ik nog geen goede alternatieven tegen gekomen die de printkwaliteit van de originele inkt benaderen of overtreffen. Die goedkope patronen van rond de euro voor 1 stuk zijn goed voor wat kleur te geven aan je tekstdocumenten, maar voor foto's absoluut af te raden als je de hoogste kwaliteit wilt en die ook enigzins bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan zonlicht.

  Ik heb nu een leverancier gevonden in de USA die echt fantastische kwaliteit refillinkt verkoopt die ik persoonlijk zelfs beter vind dan de originele Canon ink qua kleurweergave/gamma en een vergelijkbare lichtvastheid (voorzien van een UV-absorber) als het origineel. Deze is wel stukken duurder dan veel goedkopere navulinkten die je hier kunt kopen, maar nog altijd een fractie van de prijs van Canon zelf.

  Overigens voor de geïnteresseerden: de chipversies CLI-8 en PGI-5 zijn er ondertussen ook te krijgen als alternatief met 2 versies: de GEHA/Armor tuning kit met een speciale chip-adapter en hun eigen patronen (de originele kunnen er niet meer in), maar wel met een inklevel weergave die voorzien wordt door hun eigen chips (prijsvoordeel: 20 tot 30 %) en in de USA te krijgen inktpatronen van G&G die voorzien zijn van een eigen chip èn werkende inklevel weergave, die gewoon in de plaats van de originele patronen gestoken kunnen worden (voorlopig enkel zwart (CLI-8B en PGI-5BK) en de CLI-8 kleuren magenta/geel/cyaan) met een prijsvoordeel van rond de 50 %.

  Opgelet: dit zijn dus patronen voorzien van een werkende chip die dus de inklevel weergeven en niet de alternatieve patronen waarbij je de chip van de originele patronen moet overzetten en dan de inkstand met de 5-secondentruc uitschakelt !!! De GEHA/Armor tuning kit is verkrijgbaar in diverse modellen o.a. voor 4,5 en 6 kleuren modellen en kost vooral de eerste keer nogal veel, maar als je de originele patronen inlevert in de bijgeleverde envelop krijg je voor iedere patroon een gratis GEHA patroon voor in de plaats voorzien van chip en werkende inklevel weergave.
 • Bij dit adres zijn de CLI-8/PGI-5 set zo goedkoop, dat je helemaal niet hoeft te knoeien.
  Je moet de chip van de originele cartridge eraf snijden en deze schuif je in de chiphouder van de nep-cartridge. Ik vind de inktkwaliteit goed.

  Helaas blijft de printer aangeven, dat de cartridge nog steeds leeg is. Dit kan je wel omzeilen door de resume knop 5 seconde in te drukken.
  Helaas houdt Canon zich niet aan de Europese wetgeving, want sinds 1 januari 2006 mag je de vullingsgraad niet bijhouden op de chip.

  Misschien komt er nog een chipresetter op de markt.

  Ik spreek uit ervaring want ik gebruik ze zelf, want ik werd een beetje doodziek van die enorm hoge prijzen van de originele cartridges.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.